ΕΛΛAΔΑ
Ο κορωνοϊός επηρέασε το 70% των εργαζομένων στην Ελλάδα
Ένας στους 2 σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
SHARE:
Τη ραγδαία επίδραση που έχει η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα στον τομέα της αγοράς εργασίας φανερώνει νέα έρευνα.
Στην έρευνα που διενήργησε το kariera.gr προκύπτει ότι προ της άρσης των μέτρων 6 στους 10 εργαζόμενους δεν δούλευαν, καθώς ήταν άνεργοι ή σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εργασία τους έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19, ενώ 1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.
Από τον πληθυσμό αυτών που δεν εργάζονται (μέχρι τις 21 Απριλίου), ένας στους δυο τόνισε ότι δεν ήταν άνεργος/η πριν τον κορωνοϊό και πως η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Κορωνοϊός και εργασία: Τα βασικά ευρήματα της έρευνας
Η έρευνα του kariera.gr διεξήχθη στο διάστημα 6 με 21 Απριλίου και έγινε σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα ανθρώπων καθώς συμμετείχαν 8.581 εργαζόμενοι/ες.
Mεταξύ άλλων εξετάζει: την ένταξη υπαλλήλων από τους εργοδότες στα κυβερνητικά μέτρα (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασίας κλπ), την αξιοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, το καθεστώς εργασίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 (εργασία από το σπίτι/τηλεργασία ή με φυσική παρουσία),τις επιφυλάξεις εργαζομένων που έχουν φυσική παρουσία στην εργασία τους και το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας ως προς τα μέτρα πρόληψης των εταιρειών τους, την πρόθεση αναζήτησης εργασίας από τους μη εργαζομένους και τον βαθμό παρατήρησης μη ενδεδειγμένων εργοδοτικών πρακτικών.
Μερικά από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
- 6 στους 10 δηλώνουν πως δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας).
- 68,3% δηλώνει πως η εργασία του έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19.
- 1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.
- 6 στους 10 έκαναν ενέργειες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
- 1 στους 2, όσων δεν εργάζονται, δεν ήταν άνεργοι πριν τον κορωνοϊό και η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται σε επιπτώσεις του COVID-19.
- 13,62% όσων εργάζονται αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε πλαίσιο μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση απολαβών.
- Το 43,66% εκτιμά πως θα επανέλθει εργασιακή ισορροπία σε 6-12 μήνες.
- Μόνο 1 στους 5 γονείς έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
- 45,28% όσων εργάζονταν, την περίοδο της έρευνας, συνέχισαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με φυσική παρουσία.
- 1 στους 2 δουλεύουν από το σπίτι ενώ πριν τον COVID-19 δούλευαν σε γραφεία με φυσική παρουσία.
- 28% όσων εργάζονταν από το σπίτι δεν έλαβαν σαφείς οδηγίες για το πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους.
- Υπολογιστής, πρόσβαση σε εργαλεία τηλεργασίας και κινητό τηλέφωνο/δυνατότητα δωρεάν επικοινωνίας ήταν οι πιο δημοφιλείς διευκολύνσεις/παροχές που δόθηκαν για την εργασία από το σπίτι.
- 1 στους 5 όσων εργάζονται με τηλεργασία δεν έλαβαν καμία παροχή για εργασία από το σπίτι.
- 8 στους 10 δε θα αποδέχονταν την καταγραφή της εργασίας τους από τον εργοδότη με χρήση webcam.
- Για όσους δούλευαν με τηλεργασία καταγράφηκε 67,18% αύξηση σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης (Zoom, Teams, Hangouts, Skype ή άλλα) και 57,29% αύξηση χρήσης σε τηλέφωνο και emails.
- Σχεδόν 1 στους 2 (47,8%) δηλώνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει δουλεύοντας από το σπίτι είναι οι περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κλπ).
- 1 στους 3 δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην εργασία από το σπίτι.
- 4 στους 10 όσων εργάζονται από το σπίτι φοβούνται πως πρέπει να αποδεικνύουν περισσότερο ότι δουλεύουν απ’ ό,τι στο γραφείο.
- 4 στους 10 όσων πηγαίνουν με φυσική παρουσία στην εργασία τους φοβούνται τυχόν διασπορά του ιού.
- Πάνω από 7 στους 10 όσων δεν εργάζονται αυτή την περίοδο, αναζητούν ενεργά εργασία.
- 1 στους 3 δηλώνει αρκετά ή πολύ αισιόδοξος/η ότι μετά τη λήξη του «συναγερμού» θα έχει ψηφιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά ο τρόπος εργασίας.
Η Φωτεινή Γαϊτανλή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο kariera.gr δήλωσε σχετικά:
«Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία έκαναν επιτακτική τη μελέτη της επίδρασής του στην εργασιακή ζωή, την ανεργία και την εύρεση εργασίας στην Ελλάδα. Το μέλλον φαίνεται γεμάτο προκλήσεις με τα νέα δεδομένα οπότε θελήσαμε ως φορέας, με κύριο σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης, να αποτυπώσουμε την επίδραση του COVID-19 σε όσους εργάζονται αλλά και στους ανέργους. Με τη χώρα μας σε καθεστώς έντονων περιοριστικών μέτρων για σχεδόν 2 μήνες, μια συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργαζομένων κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε νέα επιχειρησιακά μοντέλα, στην απομακρυσμένη εργασία και την τηλεργασία. Με πρωταρχικό σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, ελπίζουμε τα δεδομένα της έρευνας να συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε να σχεδιαστούν βιώσιμες λύσεις για τους υποψήφιους εργαζομένους, τους εν ενεργεία εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Η αλληλεγγύη είναι ο συνδετικός κρίκος κάθε ενέργειας και πρωτοβουλίας ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες προκλήσεις για το καλό όλων».
Δείτε ολόκληρη την έρευνα σε αυτόν τον σύνδεσμο.