ΕΛΛAΔΑ

Νίκος Δένδιας: «Προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης ένας στέρεος αμυντικός μηχανισμός»

Τα μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μιλώντας σε κομματικές εκδηλώσεις στη Λάρισα και τη Βέροια

Νίκος Δένδιας: «Προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης ένας στέρεος αμυντικός μηχανισμός»

Το στοίχημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να περάσουν σε νέα εποχή με ορίζοντα το 2030 προβάλλει η κυβέρνηση, κρατώντας σταθερά ψηλά στην ατζέντα της την αμυντική θωράκιση της χώρας και τη σημασία μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα του τομέα εθνικής άμυνας. Χαρακτηριστική η αποστροφή του Νίκου Δένδια από τη Λάρισα, όπου κατά τον ίδιο χτυπάει «η αμυντική καρδιά της Ελλάδας», ότι «είναι προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης» η ύπαρξη ενός στέρεου αμυντικού μηχανισμού. «Δεν έχει καμιά έννοια τι έχεις μέσα σε ένα σπίτι αν δεν μπορείς να κρατήσεις οποιονδήποτε το επιβουλεύεται έξω από την πόρτα. Πρέπει να κάνουμε σταθερές «πόρτες» και σταθερά «παράθυρα», που να μπορούν να αντέξουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα» είπε. Τόσο από τη θεσσαλική πρωτεύουσα όσο και από τη Βέροια, όπου βρέθηκε ο υπουργός Αμυνας στο πλαίσιο κομματικών εκδηλώσεων, μίλησε για τις επενδύσεις και τους σχεδιασμούς της Ελλάδας σε αέρα και θάλασσα, για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία αλλά και για τις επικρίσεις για το κόστος των εξοπλισμών.

«Λένε μερικοί, ιδίως στην Αριστερά, «πεταμένα λεφτά, τι να τα κάνουμε;». Να κοιτάξουν τις ναυπηγήσεις πέρα από το Αιγαίο» ανέφερε, μιλώντας για πλοία που δεν ναυπηγούνται «για να κάνουν βόλτες στις παραλίες» ούτε για «να τα εγκαινιάζει ο πρόεδρος Ερντογάν». Εξάλλου ο ίδιος θύμισε από τον Βορρά ότι παρά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την περίοδο ύφεσης χωρίς παραβιάσεις και επιθετική ρητορική, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις της. Στο πλαίσιο αυτό ο Δένδιας σκιαγραφεί με τις δημόσιες παρεμβάσεις του τις προοπτικές και τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων: τη μετάβαση από την εποχή της αγοράς στην περίοδο της παραγωγής και της συμπαραγωγής σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα, τη μετατροπή της «θητείας-αγγαρεία» στη «θητεία-ευκαιρία» με προσαρμογή του φινλαδικού μοντέλου και τη βελτίωση διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με νέο πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών ανά την επικράτεια.

Τα F-35 και οι φρεγάτες Constellation

Τόσο η διαπραγμάτευση Αθήνας – Ουάσιγκτον για τα F-35, το «πιο σύγχρονο όπλο που έχει οποιαδήποτε αεροπορία στον κόσμο», όσο και οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες για συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation είναι, σύμφωνα με τον Δένδια, δύο σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της συνολικής μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων. «Το να παράσχουμε στη ναυπηγική μας βιομηχανία τη δυνατότητα να κατασκευάσει πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό και άλλων κρατών είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αφετηρία μιας τεράστιας ανάπτυξής της. Οπως και στην περίπτωση των F-35, οι Constellation θα είναι πλατφόρμες τεχνολογικής αιχμής, οι οποίες θα «απογειώσουν» περαιτέρω τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού» δήλωσε ο υπουργός («Παραπολιτικά»), επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως παρόχου ασφάλειας «οφείλει και να αποδεικνύει με κάθε τρόπο ότι έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα».

Καινοτομία made in Greece

Ταυτόχρονα το υπουργείο Αμυνας ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την καινοτομία. «Πρέπει να περάσουμε σε νέα συστήματα, μικρότερης αξίας αλλά μεγαλύτερης δυνατότητας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην κατασκευάζει drones. Και θα φτιάξουμε οχήματα όχι μόνο στον αέρα, αλλά ακόμα στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Θα αλλάξουμε τελείως σκηνικό» προανήγγειλε ο υπουργός από τη Λάρισα. Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική θητεία, μίλησε για αλλαγές, όχι για περαιτέρω μείωση. «Να την αλλάξουμε ώστε ο κληρωτός, ο έφεδρος, να εκπαιδεύεται πραγματικά. Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό «εργαλείο» μάχης για τον ελληνικό στρατό. Και όποιος θέλει εθελοντικά να επανεκπαιδεύεται σε τακτικά διαστήματα» εξήγησε.

Πηγή:Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση