ΝΔ: Η κοινωνία να αλλάξει το κόμμα

Με το τριήμερο συνέδριο και τη συμμετοχή και προσώπων που δεν είχαν καμία οργανωτική ή ακόμη και ιδεολογική συγγένεια με την αξιωματική αντιπολίτευση προκύπτει ένα εντελώς νέο κόμμα, μια «άλλη ΝΔ», όπως λένε στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.

Το άνοιγμα στην κοινωνία και σε δυνάμεις πέραν της Νέας Δημοκρατίας σηματοδότησαν
οι εργασίες του τριήμερου 10ου συνεδρίου της αξιωματικήςαντιπολίτευσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι η πρόθεσή του είναι να οδηγήσει, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του, εντός 111 ημερών από την εκλογή του, τη ΝΔ σε έναν άλλο δρόμο.

Με το τριήμερο συνέδριο και τη συμμετοχή και προσώπων που δεν είχαν καμία οργανωτική ή ακόμη και ιδεολογική συγγένεια με την αξιωματική αντιπολίτευση προκύπτει ένα εντελώς νέο κόμμα, μια «άλλη ΝΔ», όπως λένε στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.

Παράλληλα, από τη νέα ηγετική ομάδα εκπέμπεται το μήνυμα ότι μέσα από την κορυφαία κομματική διαδικασία παραμερίστηκαν αρκετά οι «παραδοσιακοί μηχανισμοί» που σε πολλές περιπτώσεις συγκροτήθηκαν σε προσωπική βάση για την εξυπηρέτηση ατομικών φιλοδοξιών.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε με το συνέδριο να αλλάξει πολλά δομικά προβλήματα του κόμματος και να του δώσει έναν αέρα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, μέσα από τη νέα οργανωτική δομή, τις νέες εσωτερικές διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Με βασικό του δόγμα «η κοινωνία είναι αυτή που επιβάλλει τις αλλαγές», ο κ. Μητσοτάκης δεν δίνει βάρος μόνο στις κομματικές οργανώσεις και στα όργανα της ΝΔ, αλλά θέλει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών. 

Η βασική του επιδίωξη ήταν και είναι, όπως φάνηκε και από το συνέδριο, να δραστηριοποιηθούν στο πλευρό του νέες δυνάμεις που σήμερα δρουν εκτός του τυπικού πολιτικού πλαισίου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι πύλες του συνεδρίου της ΝΔ άνοιξαν όχι μόνο για τους 5.000 συνέδρους, εκ των οποίων οι 2.436 εκλεγμένοι, αλλά και για άλλους περίπου 3.000 παρατηρητές και διεθνείς προσκεκλημένους.

Αυτή η «κοινωνική ομάδα», των περίπου 3.000 ατόμων, εκ των οποίων μόλις το 20% είναι μέλη της ΝΔ, συμμετείχαν σε παράλληλες διαδικασίες μέσα στο συνέδριο. Παράλληλα με το συνέδριο, όπου οι σύνεδροι τοποθετούνταν πολιτικά για διάφορα ζητήματα ή μιλούσαν για τις καταστατικές αλλαγές, λειτούργησαν τα λεγόμενα «Εργαστήρια» από τις Γραμματείες του κόμματος.

Σε αυτά τα 10 «Εργαστήρια», τα μέλη εκτός της ΝΔ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα όπως η αγροτική ανάπτυξη, το συνδικαλιστικό κίνημα, το περιβάλλον, η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η αναθεώρηση του Συντάγματος, κ.ά.

Το λεγόμενο παράλληλο συνέδριο παραπέμπει σε διαδικασίες ενός «ανοικτού πολιτικού κόμματος» που δεν θέτει περιορισμούς και γραφειοκρατικές προϋποθέσεις στις σχέσεις του με τους πολίτες και δεν απολήγει σε «κατεστημένα και μόνιμες ιεραρχίες».

Με το συνέδριο της ΝΔ προχωρεί πλήρως και ο σχεδιασμός της νέας ηγετικής ομάδας για τη συνολική ανανέωση του κόμματος και την αναδιάταξη του εσωτερικού σκηνικού με την ανατροπή των παλαιών συσχετισμών δυνάμεων.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ