ΕΛΛAΔΑ
Ναυαγοσώστες: «Φόβος» για δεκάδες ελλείψεις σε παραλίες και πισίνες
Καταγγελίες για καθυστερήσεις στην προκήρυξη θέσεων
«Ανοχύρωτες», χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, κινδυνεύουν να μείνουν πολλές παραλίες της χώρας μας, την στιγμή που καθημερινά καταγράφονται πνιγμοί ακόμη και σε πολυσύχναστες ακτές, λόγω της κωλυσιεργίας των δήμων καθώς και των καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις.
Αν και η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και επίσημα στη χώρα μας, με τα κύματα ζέστης να «εισβάλλουν» το ένα μετά το άλλο και τους πολίτες – τουρίστες να «ξεχύνονται» στις παραλίες, σε πολυσύχναστες ακτές – όπου βάσει νόμου η ύπαρξη ναυαγοσώστη είναι απαραίτητη – δεν υπάρχει επιτήρηση των λουόμενων.
Μάλιστα, την ίδια ώρα όπου ναυαγοσώστες καταγγέλλουν τις δημοτικές αρχές για καθυστερήσεις στην προκήρυξη θέσεων, οι δήμοι κάνουν λόγο για διαδικασίες που κυλούν ομαλά και πως στο εγγύς μέλλον θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των ναυαγοσωστών.
«Οι δήμοι καθυστερούν, ακόμα και… αδιαφορούν»
Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστών Ελλάδος, Μάριος Μυρωνάκης, σχετικά με τις ελλείψεις ναυαγοσωστών σε παραλίες, είπε πως «οι δήμοι κωλυσιεργούν πολύ με την εκκίνηση των διαδικασιών και τη γραφειοκρατία. Περιμένουν πολλές φορές τελευταία στιγμή να κάνουν τα χαρτιά τους, ενώ η κατάσταση και οι ανάγκες είναι γνωστές».
«Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου δύο μήνες και κάποιοι καταθέτουν τα έγγραφα τους ακόμα και τον Απρίλιο. Έτσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η τοποθέτηση ναυαγοσωστών σε αυτούς τους δήμους θα αργήσει πολύ παραπάνω, με την τουριστική κινητικότητα να είναι ήδη σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιπλέον, όπως μετέφερε ο ίδιος, σε κάποιες περιπτώσεις, οι δήμοι δείχνουν μέχρι και… αδιαφορία για την προκήρυξη θέσεων, αφού κάνουν τα χαρτιά τους ακόμα και μέσα στον Απρίλιο, όταν έχουν ξεκινήσει ήδη να συρρέουν τουρίστες. «Ανάμεσα σε αυτούς είναι και Δήμοι ξακουστών νησιών που υποδέχονται εκατομμύρια τουρίστες», τόνισε ο κ. Μυρωνάκης.
Καθυστερήσεις λόγω… υποστελεχομένων δήμων
Οι Δήμοι, από πλευράς τους, αναγνωρίζουν τις καθυστερήσεις αλλά τις αποδίδουν σε ελλείψεις προσωπικού που «τρέχουν» τις προκηρύξεις, καθώς και σε αργοπορημένες χρηματοδοτήσεις.
Όπως μετέφερε στο enikos.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου, «μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα επιτελεία των δήμων, των ατόμων δηλαδή που κινούν τις διαδικασίες, αλλά και καθυστερούν και τα κονδύλια».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου, τα πράγματα εξελίσσονται ομαλώς και πως «όλα θα γίνουν σύντομα, έστω και με κάποια μικρή καθυστέρηση».
«Το 92% των παραλιών θα έχουν ναυαγοσώστη»
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μυρωνάκης, οι σχολές ναυαγοσωστών έχουν επαρκή αριθμό καταρτισμένων ατόμων για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
Φέτος, αναμένεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ως εχόντων των πραγμάτων, η ναυαγοσωστική κάλυψη των ελληνικών ακτών να αγγίξει ακόμα και το 92%. Κάτι που θα διαπιστωθεί στο «βαθύ καλοκαίρι», όταν οι προκηρύξεις θα έχουν ολοκληρωθεί.
«Δεν έχουμε ελλείψεις σε ναυαγοσώστες. Έχουμε επαρκή αριθμό ναυαγοσωστών να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, δεν είναι στο χέρι μας».
Ο ίδιος, ερωτώμενος για το 8% που κινδυνεύει να μείνει εκτός ουσιαστικής επιτήρησης, απάντησε ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, απειλώντας πολλές φορές τις ζωές των λουομένων.
Οι ναυαγοσώστες του… γλυκού νερού;
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών πισίνας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, «οι ξενοδόχοι δυσκολεύονται να βρουν ναυαγοσώστες πισίνας, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά, αλλά και οι περισσότεροι – που τυγχάνει να είναι φοιτητές – θέλουν να εργαστούν μόνο 3 μήνες, ενώ εμείς υποχρεούμαστε να έχουμε όλη τη σεζόν ναυαγοσώστη. Άρα το λιγότερο που απαιτούμε είναι 6 μήνες συνεργασίας».
Επ’ αυτού του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Μυρωνάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ούτε σε αυτή την ειδικότητα έχουμε ελλείψεις, ας απευθυνθούν στις σχολές μας. Αλλά και να είχαμε, μπορούν οι ξενοδόχοι να προσεγγίζουν άτομα, να καλύπτουν όλα τα έξοδα του πτυχίου ναυαγοσωστικής ενός ατόμου, έτσι ώστε να το έχουν κάθε χρόνο».
Για το τελευταίο όμως, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι αυτό πολλές φορέας εφαρμόζεται, αλλά οι πλέον καταρτισμένοι με πτυχίο ναυαγοσωστικής πισίνας, μετά τη πρώτη σεζόν, αποχωρούν από τον ξενοδόχο που πλήρωσε την εκμάθηση και αναζητούν αλλού εργασία.
«Αν μπορούσε κάποιος να μας διασφαλίσει ότι το άτομο που θα πληρώναμε για να εκπαιδευτεί θα δούλευε κάθε χρόνο για εμάς, θα το κάναμε με μεγαλύτερη συχνότητα. Τώρα, με αυτό το σύστημα, είμαστε ακάλυπτοι», κατέληξε ο κ. Τάσιος.
Δεύτεροι οι πνιγμοί στην εθνική «λίστα θανάτου»
Ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου στην Ελλάδα είναι ο πνιγμός. Φαινόμενο πανελλαδικού χαρακτήρα, ανεξέλεγκτο και άκρως εξοργιστικό. Τα ποσοστά των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον ολοένα αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο πνιγμός να έχει «σκαρφαλώσει» στη δεύτερη θέση της «λίστας θανάτου», μετά τα τροχαία.
Κάθε χρόνο, από το 2019 ως και το 2023, σύμφωνα με έρευνα, 360 άνθρωποι κατά μέσο όρο βρίσκουν τραγικό θάνατο στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας. Μάλιστα, μόλις πέρσι, 260 από τους 400 θανάτους αποδίδονται σε πνιγμό, με τους περισσότερους να είναι άνδρες. Τα πρωτεία του πιο «θανατηφόρου» καλοκαιρινού μήνα, κατέχει και πάλι ο Ιούλιος, όπως έχει αποτυπωθεί και σε παλιότερες εκθέσεις, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 60 ετών, χωρίς, όμως, να λείπουν και περιπτώσεις νέων ατόμων.
Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως ενώ η χώρα μας έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου, την 3η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και την 11η του κόσμου, μήκους 13.676 χιλιομέτρων, όπου όλοι θα περίμεναν ο λαός μας να έχει άριστη επαφή με τον υδάτινό κόσμο, οι περισσότεροι πνιγμοί αφορούν Έλληνες. Μιλώντας αριθμητικά, από τους 400 θανάτους, το 2023, οι 272 αφορούσαν άτομα ελληνικής καταγωγής.
Μήπως, τελικά, εκτός από τη μέριμνα για τοποθέτηση ναυαγοσωστών, να εκπαιδευόμαστε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας στο κολύμπι;
Πηγή:enikos.gr / φωτογραφία eurokinissi