ΕΛΛAΔΑ
Μόσιαλος: Η σωστή εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό ενισχύει την οικονομία
Νέα ανάρτηση του καθηγητή
SHARE:
Για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα έκανε ανάρτηση ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορωνοϊού με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μερικοί ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού εμποδίζει και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί αν τα μέτρα εφαρμοστούν με σωστό και συστηματικό τρόπο. Θα ενισχυθεί η οικονομία».
«Η μόνη λύση για την ενίσχυση της οικονομίας είναι ο συστηματικός έλεγχος της πανδημίας. Έτσι όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και θα συνεχίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μας. Δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό. Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο», έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος.
Αναλυτικά, στην ανάρτησή του αναφέρει:
Μερικοί ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού εμποδίζει και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα.
Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί αν τα μέτρα εφαρμοστούν με σωστό και συστηματικό τρόπο. Θα ενισχυθεί η οικονομία.
Αν πολλοί πολίτες αισθανθούν ανασφάλεια επειδή αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιορίσουν τις δραστηριότητες τους.
Δεν θα θέλουν πολλοί να επισκέπτονται καταστήματα και κλειστούς χώρους αν αρκετοί συμπατριώτες μας δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατούν την απαραίτητη φυσική απόσταση. Αν αυτό συμβεί θα μειωθούν οι οικονομικές συναλλαγές.
Παρατηρώ επίσης διάφορους να επισημαίνουν ότι σύντομα θα έρθει τεράστια ύφεση και θα υπάρχει οικονομική καταστροφή. Όσοι τα λένε αυτά δεν μας λένε όμως τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε ύφεση. Υπονοούν και αυτοί όμως ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας ‘υπονομεύουν’ την ανάπτυξη. Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να μην υπάρχουν μέτρα και να έχουμε χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και μεγάλο αριθμό εισαγωγων στα νοσοκομεία; Και πως αυτό θα οδηγούσε στην οικονομική ανάπτυξη; Το αντίθετο θα συνέβαινε πάλι. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί συμπατριώτες μας θα περιόριζαν τις δραστηριότητες τους.
Η μόνη λύση για την ενίσχυση της οικονομίας είναι ο συστηματικός έλεγχος της πανδημίας. Έτσι όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και θα συνεχίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μας.
Δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό.
Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο.
Αντιμετωπίζεται με συντονισμένες προσπάθειες πολιτείας και πολιτών. Οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμβάλλουν με ιδέες, προτάσεις και εποικοδομητική κριτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και η κυβέρνηση πρέπει να ακούει αυτές τις προτάσεις και να τις ενσωματώνει στους προγραμματισμούς της.
Χρειαζόμαστε σήμερα μια ουσιαστική δημοκρατική προσέγγιση. Μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης μιας παγκόσμιας απειλής. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε ενωμένοι.