ΕΛΛAΔΑ

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είναι εκτός κλίματος για τη Χαμάς

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ θα λυθεί μόνο με πολιτική λύση δύο κρατών

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είναι εκτός κλίματος για τη Χαμάς

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Ο Ερντογάν είναι εκτός κλίματος”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, τον οποίο θεσμικά εκπροσωπεί η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως ότι αυτή η στάση του προέδρου της Τουρκίας δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Έκανε λόγο για σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Δήλωσε μάλιστα: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο χρονοδιάγραμμα, όπως έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, για να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το Δεκέμβριο”.

 

Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είμαι κατηγορηματικός, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή. Και πιστεύω ότι αν δει κανείς τις θηριωδίες οι οποίες διεπράχθησαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξει σε ένα αντίθετο συμπέρασμα. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος Erdoğan είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς.

Από εκεί και πέρα όμως, το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου.

Σε ερώτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης αν η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας παρά τις δηλώσεις του Προέδρου Erdoğan περί Χαμάς, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Κάναμε μια πρώτη συζήτηση πράγματι για τη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση, διότι αφενός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει -και σωστά κατά την άποψή μου- μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί πρόσθετους πόρους.

Έρχεται και λέει η Ευρώπη ότι εκτός από τα 50 δισεκατομμύρια που θέλουμε και συμφωνούμε όλοι να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό, για την στήριξη γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές.

Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το STEP, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προφανώς υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού, πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την οικονομία.

Εγώ κατέστησα απολύτως σαφή την ελληνική θέση: η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο.

Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και για τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα - εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, χώρα πρώτης υποδοχής. Το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Ναι, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες οι οποίες φιλοξενούν πολλούς μετανάστες.

Και, προφανώς κα Ψαρά, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή κονδυλίων η οποία έγινε από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας, αλλά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ουσιαστικά εξαντληθεί και χώρες οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να διεκδικήσουν νέους πόρους επειδή πολύ απλά τέτοιοι ευρωπαϊκοί πόροι δεν υπάρχουν.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι πριν το τέλος του έτους είναι επιβεβλημένο, μέχρι το Δεκέμβριο, να έχει βρεθεί μία λύση στα προβλήματα αυτά. Και νομίζω ότι υπάρχει και μία ξεκάθαρη αίσθηση ότι αν πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Το μήνυμα προς το Ισραήλ

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα όμως έστειλε σαφή μηνύματα και προς το Ισραήλ. Επισήμανε ότι η αναφορά, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε “ανθρωπιστικές παύσεις” στέλνει το μήνυμα ότι:

“Πρέπει το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση και στέκεται στην πρώτη γραμμή ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Επισήμανε επίσης το γεγονός ότι: “Επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση κάτι, το οποίο ενδεχομένως λίγο να είχε παραπέσει ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, και αφορά στην τελική πολιτική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι λύση μπορεί να έρθει μόνο με την ύπαρξη δύο κρατών ενώ σχολίασε:

“Αν κάτι φάνηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας. Θα χρειαστεί μία πολιτική λύση. Και η μόνη οριστική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών, που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά.”
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το μεταναστευτικό και η Ουκρανία

Σημειώνεται πως, κατά την παρέμβασή του χθες στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ενωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε μία λύση που θα περιλαμβάνει μόνο στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν χώρες που δε θέλουν να ακούσουν τίποτε για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πέραν του συγκεκριμένου θέματος.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα επισκεφθεί την επόμενη Παρασκευή το Πεκίνο, αποσυνέδεσε όμως το ταξίδι αυτό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι ήταν προγραμματισμένο εδώ και μήνες.

Η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής

«Ήταν όντως μία εκτεταμένη συζήτηση. Καταλήξαμε όμως, πιστεύω, σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο ο οποίος από τη μία, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός φυσικά των πλαισίων και των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Από την άλλη, εκφράζει την έντονη ανησυχία της, η απόφασή μας, για την ανθρωπιστική κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στη Γάζα. Πιστεύω ότι και η αναφορά σε «ανθρωπιστικές παύσεις» ακριβώς στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει σήμερα το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας -είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε μιλάμε για νερό, είτε μιλάμε για φάρμακα- και ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση και φυσικά στέκεται στην πρώτη γραμμή για να μπορέσει να βοηθήσει, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα. Από εκεί και πέρα, προφανώς υπάρχει μία ευρεία ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης, κάτι το οποίο όλοι απευχόμαστε, και θέλω επίσης να τονίσω και το γεγονός ότι επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση κάτι το οποίο ενδεχομένως να είχε λίγο παραπέσει τα τελευταία χρόνια ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Και αναφέρομαι στην τελική πολιτική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία των δύο κρατών.

Νομίζω ότι αν κάτι φάνηκε τελείως ξεκάθαρα μετά από την τραγική εισβολή της τρομοκρατικής Χαμάς στο Ισραήλ, είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας. Θα χρειαστεί μία πολιτική λύση και η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών, που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά, ο καθένας στο δικό του κράτος», ανέφερε.

Φωτογραφία via eurokinissi

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση