Πλήθος μηνυμάτων, σήμερα, 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.
Κυρ. Μητσοτάκης: Ο αγώνας για προσβασιμότητα και ίσα δικαιώματα ήταν και παραμένει διαρκής
«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα δίνει την αφορμή να αναγνωρίσουμε και πάλι τη δύναμη των συμπολιτών μας με αναπηρία. Και μαζί της, την προσπάθεια των οικογενειών τους, αλλά και της Πολιτείας», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
«Γιατί ο αγώνας για προσβασιμότητα και ίσα δικαιώματα ήταν και παραμένει διαρκής. Με πυξίδα τις πολιτικές της Εθνικής Στρατηγικής προς το 2030. Και στα βήματα αλληλεγγύης που, σταδιακά, κάνει η κοινωνία μας», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.
Και προσθέτει: «Ήδη, πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο προορίζονται για ανέργους με αναπηρία. Και από χθες, ακόμη 1.000 στους δήμους. Ενώ όσοι εργάζονται θα διατηρούν ακέραιη και τη σύνταξή τους. Επίσης, οι 740 νέοι γιατροί στα Κέντρα Πιστοποίησης και η επέκταση των μη αναστρέψιμων παθήσεων μειώνουν την ταλαιπωρία. Οι σοβαρά ασθενείς έχουν κατ' οίκον τα φάρμακά τους. Και όλοι μπορούν, πλέον, να ψηφίζουν επιστολικά ή σε ειδικά κέντρα».
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια τονίζει: «Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες συγκοινωνίες, με τα νέα λεωφορεία όπως και με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, γίνονται πιο φιλικές. Ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού απλώνεται. Και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας με το Ηλεκτρονικό Μητρώο καταπολεμούν όλο και περισσότερο τη γραφειοκρατία. Ωστόσο, τίποτα ακόμη δεν είναι αρκετό. Συνεχίζουμε να χτίζουμε "Μια Ελλάδα με όλους, για όλους". Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς περιορισμούς στα όνειρα».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος ως Πολιτεία να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική και οικονομική ζωή»
Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) «Ορίζοντες» στην Ηλιούπολη.
«Είναι πραγματικά συγκινητικό το έργο που προσφέρετε σε αυτή τη δομή. Όλοι γνωρίζουμε τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες το κάνετε», σημείωσε προλογικά ο κ. Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες».
«Έχουμε χρέος, ως Πολιτεία, να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία για να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή του τόπου. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται πίσω από άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Είναι πάγια θέση μας να υπάρχουν ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας. Κανένα παιδί με αναπηρία δεν νοείται να λαμβάνει χαμηλότερης ποιότητας εκπαίδευση. Να υπάρχουν σε κάθε δήμο ανοιχτές δομές, που θα προάγουν τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και επιτέλους να υπάρχει καθολική εφαρμογή του «Βοηθού», ο οποίος συμβάλλει στην ανεξαρτησία του ατόμου με αναπηρία» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ
Η εκπλήρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η ικανοποίηση των πρόσθετων αναγκών των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα παραμένει ζητούμενο. Παρά την πρόοδο της επιστήμης και των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας, τα ΑμεΑ είναι τα πρώτα θύματα της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων του τα τελευταία χρόνια.
Η ανέχεια, η ακρίβεια σε βασικά είδη, οι πλειστηριασμοί, σε συνδυασμό με το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας-πρόνοιας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης, καμιά σχέση δεν έχουν με τη «συμπερίληψη των ΑμεΑ» που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλα τα αστικά κόμματα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών που χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς είναι οικογένειες με ΑμεΑ ή χρόνιο πάσχοντα, όταν με στοιχεία της ίδιας της ΕΕ, το 50% των ΑμεΑ διαβιεί στο όριο της φτώχειας.
Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για να δικαιωθούν τα αυτονόητα αιτήματα των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, δημόσιες δομές που να καλύπτουν τις ανάγκες, ενάντια στο νέο ΕΣΥ της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης ακόμα και των μεταμοσχεύσεων και των παιδοογκολογικών τμημάτων, για σύγχρονη-δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή, για δουλειά σε όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για δημόσιο δίκτυο προστατευόμενων εργαστηρίων για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες και ψυχικές παθήσεις, για ανάπτυξη εξειδικευμένων υποδομών πρόσβασης των ΑΜεΑ στην μετακίνηση, την κατοικία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.
Μπορεί σήμερα λαός μας να εξασφαλίσει ζωή και όχι επιβίωση, σε ένα ανώτερο επίπεδο ευημερίας, πολιτισμού και πραγματικής ευτυχίας.
Ν. Δένδιας: Καθήκον μας η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
H διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία, τη μετακίνηση και όλους τους τομείς, είναι καθήκον τόσο της Πολιτείας όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Αυτό τόνισε με ανάρτηση στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Διάλογος της Νίκης Κεραμέως με άτομα με Αναπηρία: «Είμαστε εδώ, για να εξασφαλίσουμε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς»
Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ομάδα Ατόμων με Αναπηρία, που ωφελήθηκαν από τα προγράμματα απασχόλησης, τα οποία υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, είχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως και ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Η Υπουργός και ο Διοικητής άκουσαν με προσοχή τις εμπειρίες που μοιράστηκαν οι ωφελούμενοι από την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ και συζήτησαν μαζί τους τρόπους, με τους οποίους η Πολιτεία μπορεί να τους στηρίξει περαιτέρω.
Από το 2019 έως σήμερα, έχουν προσληφθεί, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης, 2.666 'Ατομα με Αναπηρία, ενώ, το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν καταρτιστεί στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1.933 'Ατομα με Αναπηρία και στο τρέχον σχολικό έτος 2024-2025 φοιτούν επιπλέον 407 άτομα.
Πέραν των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για τα ΑμεΑ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:
- Πρώτον, λήψη της σύνταξης, λόγω αναπηρίας, από δικαιούχους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, χωρίς να χρειάζεται πλέον να διακόψουν την απασχόλησή τους, όπως απαιτείτο, μέχρι πρότινος, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2024.
- Δεύτερον, υπερδιπλασιασμός των ιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας από 514 σε 1.254.
- Τρίτον, διεύρυνση της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες απαιτείται άπαξ η πιστοποίηση και λαμβάνεται εφ' όρου ζωής η παροχή, με στόχο τη στήριξη και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Τέταρτον, σχεδιασμός της συνολικής αναβάθμισης της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες, όσο και ως προς τη στελέχωση και τις ψηφιακές και κτιριακές υποδομές.
Παράλληλα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που συνυπέγραψε η κα Κεραμέως με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 ανέργων ΑμεΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας για χρονικό διάστημα έως 18 μηνών.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με μία ομάδα Ατόμων με Αναπηρία, που βρήκαν εργασία μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.
Οι ιστορίες τους είναι για όλους μας πηγή έμπνευσης, αλλά και υπενθύμιση ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας για ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
Από το 2019 έως σήμερα, χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία βρήκαν απασχόληση ή απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες, μέσω της ΔΥΠΑ.
Επιπλέον, προχωράμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που στηρίζουν τα δικαιώματά τους και είμαστε εδώ, για να ακούμε τα ζητήματά τους, να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που συναντούν, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές που θα εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή τους σε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».
Επίσης, η κα Κεραμέως συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Γενικό Γραμματέα, κ .Βασίλειο Κούτσιανο και με το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ, κα Χριστίνα Σαμαρά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Υφυπουργοί, Πάνος Τσακλόγλου και Κώστας Καραγκούνης, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Νίκος Μηλαπίδης και Κώστας Τσαγκαρόπουλος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Υπουργός παρείχε τη δέσμευση προς τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συνεχίσει, με την ίδια προσήλωση, την προσπάθεια που καταβάλλει για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους, καταπολεμώντας αποκλεισμούς στην αγορά εργασίας και προάγοντας πολιτικές ίσων ευκαιριών.
Σε μήνυμά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης αναφέρει:
«Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία ως αέναη υπενθύμιση έμπρακτης ενίσχυσης του βαθμού ένταξης των συμπολιτών μας σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Σε καθημερινή βάση είναι έκδηλος ο αγώνας που δίνουν συχνά με τη στήριξη των οικείων τους, σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπόδια και ανισότητες, επιχειρώντας να υπερβούν εμπόδια που δυσχεραίνουν την προσπάθεια τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας.
Η ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία και η ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σε όλους τους τομείς του καθημερινού βίου αποτελούν έναν από τους βασικότερους δείκτες πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Πρωτεύον στόχος της οργανωμένης πολιτείας αποτελεί η πλήρης και ισότιμη ενσωμάτωση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων με θεσμική θωράκιση και κοινωνική ευαισθησία.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εναρμονισμένο με το ευρύτερο κυβερνητικό πλαίσιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, έχει ορίσει ως σημείο αναφοράς τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΘΑ, εστιάζοντας σε στοχευμένες παρεμβάσεις και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.
Εν προκειμένω, έχουν ολοκληρωθεί αλλά και υλοποιούνται δράσεις εξασφάλισης ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης και καλλιέργειας κουλτούρας σεβασμού μέσω εκπαιδεύσεων και επιμορφωτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας υποδοχής των γνωματεύσεων αναπηρίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Υγειονομικών Επιτροπών. Παράλληλα, στο πλαίσιο βελτίωσης της προσβασιμότητας στις υποδομές του Υπουργείου, πραγματοποιούνται έργα στις υφιστάμενες κτηριακές δομές, όπως σε εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, στρατολογικές υπηρεσίες και μουσειακούς χώρους.
Επιπρόσθετα κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί το γεγονός ότι το ΥΠΕΘΑ επιδιώκει εποικοδομητικές συνεργασίες με οικείους συλλόγους και φορείς που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την προσπάθεια για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.
Η πλήρης και ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο συνιστά αδιαπραγμάτευτο θεμελιώδη άξονα για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Η διαρκής προσπάθεια, με συντονισμένες ενέργειες και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστά την ένταξή τους πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους ως πυλώνα κοινωνικής συνοχής».
Γ. Πλακιωτάκης: Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, τιμούμε την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, τιμούμε την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο αγώνας όμως για την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών και την κατάργηση των αποκλεισμών πρέπει να είναι διαρκής. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία, μας εμπνέουν καθημερινά με τον αγώνα τους και ως πολιτεία οφείλουμε να τους παρέχουμε τον σεβασμό αλλά και το χώρο για να απελευθερώσουν τις αστείρευτες δυνατότητες τους. Για την κυβέρνηση της ΝΔ η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί προτεραιότητα. Ήδη, οι ενεργητικές πολιτικές έχουν ωφελήσει 5.000 ΑμεΑ μέσα από προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ενώ επίκειται η πρόσληψη επιπλέον 1.000 ατόμων με αναπηρία στους Δήμους όλης της χώρας.
ΔΗΛΩΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of PersonswithDisabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012.)
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία.
Για ΠΑΣΟΚ-κίνημα Αλλαγής η ισότητα και η ισονομία δεν είναι έννοιες αφηρημένες, που μπορεί η πολιτική να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ως πυροτέχνημα. Αφορούν ζητήματα ουσίας, που περιγράφουν την καθημερινότητα και τη ζωή των συνανθρώπων μας. Για το λόγο αυτό, αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη διαβίωση των ΑμεΑ στην κοινότητα. Καταθέτουμε προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών, που δεν θα παραπεμφθεί στις καλένδες, που δεν θα συζητήσουμε σχεδόν επετειακά σε μια άλλη γιορτή για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Χρειάζεται ένα διευρυμένο «τραπέζι διαλόγου», που να περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς και τους αρμόδιους του τομέα υγείας.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να κατακτήσουμε τα ίσα δικαιώματα για όλους, όμως, η δημοκρατική μας παράταξη πράττει καθημερινά όσα οφείλει στην Ελληνίδα και στον Έλληνα και προτάσσει την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη και την Ανθρωπιά.
Η δήλωση της Ελένης Βατσινά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ενσυναίσθηση και σεβασμός προς τον συνάνθρωπο: Δύο "κλειδιά" που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για πραγματική ισοτιμία και πρόσβαση στα Άτομα με Αναπηρία.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφορμή να αναλογιστούμε όσα βλέπουμε, ακούμε, παρακολουθούμε μπροστά μας, αλλά και αφετηρία για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για την αλλαγή.
Μήνυμα της Κ. Σπυριδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία
Σήμερα, δεν είναι απλώς μια μέρα μνήμης ή υπενθύμισης. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ανθρώπινη ψυχή, στη δύναμη που κρύβεται πίσω από κάθε χαμόγελο, κάθε προσπάθεια, κάθε αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Είναι μια μέρα που μας καλεί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να αναρωτηθούμε: Τι είδους κοινωνία θέλουμε να είμαστε;
Για τα Άτομα με Αναπηρία, η καθημερινότητα δεν είναι δεδομένη. Είναι ένας συνεχής αγώνας για πρόσβαση, ένας συνεχής αγώνας για ίσες ευκαιρίες. Ένας αγώνας που δίνεται με καρδιά και θάρρος, που μας ωθεί να αναλογιστούμε την ευθύνη μας. Όχι μόνο ως Πολιτεία, αλλά και ως άνθρωποι. Κάναμε αρκετά;
Η κοινωνία μας συχνά αποτυγχάνει να αγκαλιάσει αυτή τη διαφορετικότητα. Δρόμοι και κτίρια που αποκλείουν, ευκαιρίες που στερούνται, βλέμματα που κρίνουν. Αυτές οι δυσκολίες δεν είναι μόνο αδικίες. Είναι πληγές στη συλλογική μας συνείδηση, είναι ένας καθρέφτης που μας φανερώνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε να αλλάξουμε. Να χτίσουμε μια κοινωνία που δεν χρειάζεται «παγκόσμιες ημέρες» για να θυμηθεί ότι κάθε ζωή έχει αξία. Να σπάσουμε τα τείχη της αδιαφορίας και των προκαταλήψεων. Να κοιτάξουμε στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς.
Σήμερα, ας δώσουμε μία υπόσχεση: να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να χαθεί. Να κάνουμε τα λόγια μας πράξεις, τις δεσμεύσεις μας πραγματικότητα. Να χτίσουμε μια κοινωνία που θα ανήκει σε όλους. Μια κοινωνία όπου ο καθένας, ανεξάρτητα από την αναπηρία του, θα μπορεί να ονειρεύεται και να ζει με αξιοπρέπεια. Γιατί, όπως λέει και η σύμβαση του ΟΗΕ, «τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν επιδέχονται προϋποθέσεις».
Η δέσμευσή μας πρέπει να είναι διαρκής. Γιατί μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι ζούμε σε μια πραγματικά δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, όπου κανένας δε μένει πίσω.
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, μέλους της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ
«Τιμούμε μαχητικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ. Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που παλεύουν και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια και με δικαιώματα.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ βρίσκει τα άτομα με αναπηρίες, τους χρόνια πάσχοντες, να μαστίζονται από την ανεργία, την ενεργειακή φτώχεια, τη μεγάλη ακρίβεια, με πετσοκομμένα δικαιώματα, με πετσοκομμένες τις συντάξεις, τα επιδόματα και χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στις ανύπαρκτες δομές και υποδομές για την περίθαλψη, την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας τους.
Ειδικά για την Κρήτη, τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στεγάζονται σε χώρους, που δεν είναι κατάλληλοι, όπως το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των γονιών, των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχολικής στέγης είναι η απαράδεκτη κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζονται το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ηρακλείου Κρήτης, με αποκορύφωμα την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο πρανές του σχολείου, το Σάββατο 9/11/2024.
Επιπλέον, στην Κρήτη, όπου ζουν συνολικά 1.100 άτομα με απώλεια όρασης 80% και άνω, τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχουν εκπαιδευτές κινητικότητας - προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα προσβασιμότητας. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αλμάτων, των κατακτήσεων της επιστήμης οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης περιθωριοποιούνται, αντί να βοηθιούνται με τις δυνατότητες που έχει η εποχή μας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις υπηρεσίες αποκατάστασης για τα παιδιά και τους ενήλικες. Τα πράγματα στο θέμα αυτό είναι πέρα για πέρα εγκληματικά, αφού (εκτός από το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που διαχρονικά αντιμετωπίζει) η δημόσια δωρεάν αποκατάσταση είναι ανύπαρκτη, και μάλιστα όταν η Κρήτη έχει θλιβερή «πρωτιά» στα τροχαία ατυχήματα, ενώ η τοπική οικονομία αποτελείται από κλάδους με πολλά εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χρήζουν αποκατάστασης να μην κάνουν ή να την κάνουν καθυστερημένα και ελλειμματικά, με τραγικές επιπτώσεις στην ίδια τους τη ζωή.
Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις, μέσα κι έξω από τη βουλή, έχει, επίσης, αναδείξει την υποστελέχωση των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης, στάθηκε απέναντι στις απολύσεις, διεκδίκησε την κάλυψη των κενών στην Ειδική Αγωγή, στην παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης, σε σχολικούς νοσηλευτές, τη στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ, τη λειτουργία δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και τη στελέχωση του υπάρχοντος στο Ρέθυμνο, διεκδικεί σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Νοσοκομεία και ΚΥ, κ.α..
Το ΚΚΕ καλεί όλα τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους. Να δυναμώσουν οι αγώνες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που θεωρεί τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία «κόστος» και πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και την Πρόνοια.»
Ο Βουλευτής Ηρακλείου και Πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα social media:
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη για έναν καλύτερο κόσμο.
Στην πολιτική, αλλά και στην καθημερινότητά μας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια, να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και να διεκδικεί τα όνειρά του. Καθήκον μας είναι να στηρίζουμε με πράξεις τον κάθε πολίτη και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν κόσμο πραγματικά συμπεριληπτικό.
Γιατί η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, όταν υπάρχει η βούληση, η ισότητα και η πρόσβαση στις ίδιες ευκαιρίες."
Μήνυμα Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κρήτης Γ. Πιτσούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα 3 Δεκεμβρίου και για την Περιφέρεια Κρήτης η δόμηση ενός ισχυρού μηχανισμού αντιμετώπισης, των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρία, αποτελεί μέρος των πολιτικών συμπερίληψης.
Το Κεντρικό Κράτος αλλά και η Αυτοδιοίκηση με την αρωγή της κοινωνίας των πολιτών, οφείλουμε να ενδυναμώνουμε συνεχώς ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, προάγοντας την κοινωνική ενσωμάτωση, την ισότιμη συμμετοχή και την στήριξη όλων των ατόμων με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρει στο μήνυμα του:
«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μία ημέρα υπενθύμισης του καθημερινού αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία δυστυχώς αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή. Αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο απέναντι στους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες αλλά και να σκεφτούμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρία.
Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα τα Άτομα με Αναπηρία βιώνουν την απόρριψη, την περιθωριοποίηση, τη στέρηση και την παραμέληση μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον που είναι σχεδιασμένο από αρτιμελείς και τις περισσότερες φορές δεν συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία.
Οι συμπολίτες μας με αναπηρία και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, ωστόσο χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να βιώνει τα αρνητικά αποτελέσματα, της ακρίβειας, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και των επιπτώσεων του καταστροφικού σεισμού.
Ως Δημοτική Αρχή προωθούμε οριζόντια κανόνες ενσωματώνουν την αντίληψη για τη στήριξη των ΑμεΑ όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και ταυτόχρονα διεκδικούμε για όλους την απρόσκοπτη και αυτόνομη συμμετοχή τους σε όλα τα πεδία της ζωής. Εργαζόμαστε για ένα τόπο προσβάσιμο σε όλους, προωθώντας την ισοτιμία των συνανθρώπων μας με αναπηρία, σεβόμενοι τα δικαιώματα τους και διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».
Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την αξία της ισότητας, της συμμετοχής και της αλληλεγγύης, αλλά και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς.
Είναι καθήκον μας, ως πολίτες και ως κοινωνία, να προχωράμε μπροστά, χτίζοντας έναν κόσμο όπου τα άτομα με αναπηρία δεν θα χρειάζεται να παλεύουν για τα αυτονόητα και να έχουν ίσες ευκαιρίες.
Στον Δήμο Φαιστού, αναγνωρίζουμε καθημερινά τη συμβολή των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό, την εργασία, τον αθλητισμό και κάθε πτυχή της ζωής. Παράλληλα, στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες, τους φροντιστές και όλους όσοι εργάζονται με αγάπη και αφοσίωση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας.»
Μήνυμα του Δημάρχου Σητείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Μια μέρα που μας υπενθυμίζει τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε σαν κοινωνία για την εξάλειψη των διακρίσεων και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού.
H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και σκέψης. Ημέρα αφιερωμένη στον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, συνήθως σε ένα αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον.
Ήταν και παραμένει προτεραιότητα η μέριμνα μας για τους συνδημότες μας με αναπηρία. Θεωρούμε σημαντική κατάκτηση την πλήρη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΑμεΑ στην πόλη μας και την ενίσχυση του, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ειδικό όχημα μεταφοράς, ώστε να δημιουργηθούν ασφαλέστερες συνθήκες πρόσβασης και μετακίνησης.
Όμως τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό. Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν καθημερνά την ανισότητα και αδυναμία πολλές φορές συμμετοχής στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά. Καθήκον μας να στεκόμαστε δίπλα τους, συνοδοιπόροι και υποστηρικτές.
Η ευαισθητοποίηση, η ισοτιμία και η δυνατότητα παροχής ίσων ευκαιριών προς όλους ανεξαιρέτως τους δημότες, είναι υποχρέωση, προτεραιότητα και πολιτισμός.
Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου
«Τα τελευταία στοιχεία των Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 50% των οικογενειών ΑμεΑ - χρόνιων πασχόντων στην Ελλάδα και το 30% στο σύνολο των χωρών της ΕΕ ζει στο όριο της φτώχειας. Έκφραση αυτής της τραγικής πραγματικότητας στη χώρα μας είναι ότι πολύ συχνά οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς είναι οικογένειες με ΑμεΑ ή χρόνιο πάσχοντα».
Σήμερα 3 Δεκέμβρη θα ακουστούν πολλά ευχολόγια και η λέξη «συμπερίληψη» θα κλιθεί σε όλες τις πτώσεις και θα ακουστεί, μέσα σε μόνο μια μέρα, χιλιάδες φορές.
Όμως δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όση χρυσόσκονη (χορηγίες, παζάρια, ευεργέτες, δωρεές κλπ που συνοδεύονται από αστραφτερά φλας και tik-tok video) κι αν ρίξουν σήμερα κυβερνήσεις και αρχές σε όλο τον πλανήτη, καθημερινά η ζωή των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους βυθίζεται στην αδιαφορία και την περιθωριοποίηση, με υπεύθυνες τις κυβερνήσεις.
Πρόσφατα βέβαια στη χώρα μας «νέα ήθη» καλλιεργούνται όπως η πρόταση Δένδια (Υπουργός Άμυνας) τα αυτιστικά άτομα να γίνουν «αποτελεσματικές» μηχανές πολέμου για να βρουν δουλειά… Μόλις χθες η Κεραμέως (Υπουργός Εργασίας) ονόμασε συμπερίληψη τις 1000 θέσεις 18μηνης εργασίας για ΑμΕΑ που θα χρηματοδοτήσει κατά ένα μέρος το κράτος…
Σε συνέχεια αυτών των «νέων ηθών», και πιάνοντας γερά αυτή τη σκυτάλη, η δημοτική αρχή Δ. Ηρακλείου, με μαέστρο το δήμαρχο και πρώτα βιολιά αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και κάποιους συνεργάτες τους, μας έδειξαν τι σημαίνει το σκληρό και άκαμπτο πρόσωπο της εξουσίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με το έτσι θέλω, αποφάσισαν την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ στο οικόπεδο του δήμου που βρίσκεται 200μ από τον αεροδιάδρομο του «Ν. Καζαντζάκης» και 300μ από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Απόφαση συμβολική και «συμπεριληπτική»: σύγχρονος Καιάδας για τα παιδιά αυτά.
Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν λυπηρό να ακούει κανείς παραλογισμούς και πρακτικές που παραπέμπουν στο μεσαίωνα. Όμως οι γονείς και οι καθηγητές των παιδιών αντιστάθηκαν, ύψωσαν τη φωνή τους, έστω κι αν οι υπεύθυνοι την αγνόησαν.
Σε αυτούς τους γονείς και στα παιδιά τους, σήμερα 3η Δεκέμβρη, δίνουμε υπόσχεση ότι η Ένωση Γονέων δεν θα πάψει ποτέ να είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τα αιτήματα και τις αγωνίες τους. Το ίδιο πράττουμε για κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες, μαθητή ή γονέα, που βιώνει μια ζωή γεμάτη εμπόδια. Μαζί τους διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους, όπου η αναπηρία δεν θα αντιμετωπίζεται ως μίασμα ή αντίθετα ως κάτι μη υπαρκτό.
Η σημερινή μέρα ας μην είναι μια από τα ίδια…ας γίνει εφαλτήριο διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειες τους.
Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου
"Στα πλαίσια δράσεων, κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μετά από και την πρόταση που μας έγινε από το Ι.ΙΕΚ GRANT, πραγματοποιήσαμε ένα συμπεριληπτικό διήμερο, με το τμήμα μαγειρικής της σχολής και το τμήμα της πρωινής βάρδιας ενηλίκων ΑμεΑ του ΚΔΑΠ ΑμεΑ "Μαζί Μπορούμε", μαζί με τους εκπαιδευτές και εθελοντές μας. Χθες Δευτέρα με πολύ αγάπη και χαρά μας υποδέχτηκαν, γνωριστήκαμε με τα παιδιά του τμήματος της σχολής, μιλήσαμε για την διαφορετικότητα και παρακολουθήσαμε μαζί το μάθημα (θεωρητικό και πρακτικό) που αφορούσε την προετοιμασία και δημιουργία ειδών κρύας σαλάτας. Έτσι σήμερα, όλοι μαζί με την καθοδήγηση της σεφ Δέσποινας Καπετανιά, διαλέξαμε τα υλικά, ετοιμάσαμε τον χώρο της κουζίνας και δημιουργήσαμε σαλάτες διαφόρων ειδών. Στην συνέχεια ανταλλάξαμε πιάτα με το τμήμα ζαχαροπλαστικής, που την ίδια ώρα ήταν στον χώρο. Η εμπειρία που αποκόμισαν εκατέρωθεν οι συμμετέχοντες, μοναδική!
Εμείς έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον, όχι το πολύ μακρινό, για τα άτομα με αναπηρία. Με εκπαίδευση, προ-επαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση, με δράσης ένταξης και συμπερίληψης στην κοινότητα, στην εργασία στην δημιουργική απασχόληση. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, ενίοτε και μεγαλύτερα, ο φορέας μας προσπαθεί, προασπίζεται τα δικαιώματα και δημιουργεί δομές για ΟΛΑ τα άτομα με αναπηρία. Οραματιζόμαστε κοινωνίες "ανοικτές", ικανές να λειτουργούν συνολικά και συλλογικά... γιατί μόνοι μας μπορούμε να φτάσουμε "γρήγορα" σε ένα στόχο όμως ΟΛΟΙ, ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πάμε πολύ μακριά!"
Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείο: Αναλογίσου μόνο να ήσουν στη θέση μου…
3 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ή απλά, μια αφορμή σήμερα να σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα, αγγίζουν το 10% του πληθυσμού και σχεδόν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι). Πρόκειται δηλαδή για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στην χώρα μας αναλυτικότερα, σε κάθε 10 ανθρώπους που συναντάμε γύρω μας, ο ένας στους δέκα έχει κάποιου είδους μορφής αναπηρία.
Μια ασθένεια, ένα ατύχημα, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να με φέρουν, να σε φέρουν στη θέση ενός κωφού, ενός τυφλού ή ενός κινητικά αναπήρου.
Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στην Ελλάδα, και οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, έχουν βιώσει τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Και φέτος η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Η φετινή 3η Δεκέμβρη, ας γίνει η αφορμή για την αρχή ενός αγώνα για την προστασία της κοινωνικής αξιοπρέπειας όλων μας και κυρίως των Ατόμων με Αναπηρία.
Σε αυτούς τους γονείς και στα παιδιά τους, σήμερα 3η Δεκέμβρη, δίνουμε υπόσχεση ότι η Ένωση Γονέων δεν θα πάψει ποτέ να είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τα αιτήματα και τις αγωνίες τους. Το ίδιο πράττουμε για κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες, μαθητή ή γονέα, που βιώνει μια ζωή γεμάτη εμπόδια. Μαζί τους διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους, όπου η αναπηρία δεν θα αντιμετωπίζεται ως μίασμα ή αντίθετα ως κάτι μη υπαρκτό.
Η σημερινή μέρα ας μην είναι μια από τα ίδια…ας γίνει εφαλτήριο διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειες τους.