ΕΛΛAΔΑ
"Μένουν πολλά να γίνουν για την ισότητα των φύλων"
Ένα πάντα επίκαιρο ζήτημα στα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Τα βήματα, που έχουν γίνει για την ισότητα των φύλων και την ανάδειξη των γυναικών στα υψηλότερα κλιμάκια διοίκησης είναι σημαντικά, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την ουσιαστική ισότητα, επεσήμαναν οι ομιλήτριες του πάνελ με τίτλο “FEMALE LEADERSHIP-A COMPETITIVE EDGE FOR THE FUTURE”, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σε μήνυμά της, η Μάρτζουτ Φόλκστεντ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, η πρώτη γυναίκα σε διευθυντική θέση του Οργανισμού, επεσήμανε πως οι γυναίκες είτε αποδίδουν το ίδιο, είτε συχνά πολύ περισσότερο από τους άνδρες σε θέσεις ευθύνης, ενώ πρόσθεσε, ότι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την κλιματική αλλαγή. Ειδικά στον τομέα των startups στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το 20-25% των ηγετικών στελεχών είναι γυναίκες, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι μόλις 10%. “Εάν οι γυναίκες δε νιώσουν τη δέσμευση και την ενδυνάμωσή τους στο θέμα αυτό, τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ θα επιμείνουν”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επεσήμανε πως κανένα κράτος δεν έχει επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Όπως είπε, η ΕΕ έχει υιοθετήσει σειρά δράσεων την περίοδο 2020-2025, όπως για την απαλλαγή από τη βία και τα στερεότυπα, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ίση συμμετοχή των γυναικών στους διάφορους τομείς της οικονομίας. “Παρότι υπάρχουν περισσότερες γυναίκες πτυχιούχοι πανεπιστημίου από ότι άνδρες, υποεκπροσωπούνται σε επαγγέλματα με υψηλότερες αποδοχές”, ανέφερε και τόνισε την ανάγκη θέσπισης νομοθετικών κανόνων. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, ότι από το 2012 συζητείται οδηγία της ΕΕ για την ισότητα φύλων στα ΔΣ των εισηγμένων εταιριών και μόλις τον περασμένο στις Νοέμβριο επιτεύχθηκε συμφωνία, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2026 το 40% των ΔΣ να αποτελείται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο. “Είναι δέσμευση της Κομισιόν. Μπορούμε καλύτερα με συνέργειες και αλληλουποστήριξη. Είμαστε περήφανες για όσα έχουμε πετύχει και αισιόδοξες για όσα θα πετύχουμε”, κατέληξε η κ.Ρίγκου.
Η Μυρτώ Παπαθάνου, Εταίρος του Επενδυτικού Fund “Metavallon VC”, Greece
τόνισε, ότι η χρηματοδότηση των startups αφορά κατά 94% εταιρείες με άνδρες στη διοίκηση, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μόνο 1 γυναίκα σε διοικητική ομάδα startup. “Είναι μονόδρομος για την ΕΕ να παράξει και να εξάγει τεχνολογία. Μπορεί να πρωτοστατήσει στον τομέα αυτό” επεσήμανε η κ.Παπαθάνου, αναφέροντας τους τομείς health tech, biotech και sustainability ως πεδία ευκαιριών με διαθέσιμα κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη από την ΕΕ σε επιχειρήσεις και funds. Παρόλα αυτά, όπως υπογράμμισε, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται με 22% στο χώρο των εταιριών STEM. “Τα στελέχη σήμερα είναι γυναίκες έτοιμες να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. Χρειάζεται και ένα σοκ στο χώρο μας. Το θέμα των ποσοστώσεων είναι ταμπού. Χρειάζονται παρεμβάσεις με γυναίκες σε επενδυτικές επιτροπές”, κατέληξε η κ. Παπαθάνου.
Η Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια του “Women Act”, Greece, έκανε αναφορά
στα 15 hubs της περιφέρειας, όπου επικρατεί διαφορετική κατάσταση από αυτά των αστικών κέντρων. “Να μη ζούμε σε αθηνοκεντρικό μοντέλο, οι γυναίκες δεν έχουν τις ευκαιρίες, που θα έπρεπε να έχουν. Δεν υπάρχουν δίκτυα υποστήριξης. Και δεν είναι μόνο θέμα αντιλήψεων. Υπάρχουν μόνο 19 γυναίκες δήμαρχοι σε σύνολο 332 δήμων”, τόνισε η κ.Ζαννή και κατέληξε λέγοντας πως “σιγά-σιγά τα πράγματα αλλάζουν, αλλά δεν είμαστε εκεί, που θα θέλαμε να είμαστε. Πρέπει να αυξήσουμε το visibility για τις γυναίκες”.
Η Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου της Δανίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων, Πρόεδρος του “SDSN Global Climate Hub” και Αντιπρόεδρος του “SDSN Europe”, επεσήμανε πως η ερευνητική της ομάδα, με 200 ερευνητές και 0,5 δισ.ευρώ χρηματοδοτήσεις, αποτελείται κατά 60% από γυναίκες. Υπάρχουν, όπως είπε, 17 στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ένας εκ των οποίων αφορά την ισότητα φύλων και είναι καταλυτικός για την παραγωγικότητα και την κοινωνική συνοχή. Η ΕΕ και η Αυστραλία φτάνουν πάνω από το 70% στην επίτευξη των στόχων, ενώ στην Ελλάδα είμαστε στο 50%. “Η προβολή για το μέλλον δεν είναι ικανοποιητική. Υπάρχει για παράδειγμα μισθολογική διαφορά 10% μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε senior management level μόνο το 20% είναι γυναίκες και η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση στην Ευρώπη” επεσήμανε η κ.Κουντούρη και κατέληξε λέγοντας πως υπάρχει αισιοδοξία μόνο για την κατάσταση στην Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Μαριάννα Πολιτοπούλου, Αντιπρόεδρος ΔΣ της εταιρείας παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων “JA Greece” μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο επεσήμανε την αξία της οικογένειας και του εκπαιδευτικού συστήματος στην επαγγελματική εξέλιξή της και τόνισε χαρακτηριστικά πως “στην καριέρα μετράει ο χαρακτήρας πέρα από τα τυπικά προσόντα, η ομαδικότητα και η επικοινωνία. Η μοντέρνα ηγεσία λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω”. Αναφερόμενη στο αν η οικογένεια είναι εμπόδιο για μία γυναίκα, υπογράμμισε πως “τα παιδιά μου ήταν το κίνητρο για να εργάζομαι σκληρά, ήταν έμπνευση και μου προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη. Μπορούν να συμπορευτούν μητρότητα και καριέρα”, κατέληξε η κ.Πολιτιπούλου.
Η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Α.Κ. Λασκαρίδη” ανέφερε, ότι τα ⅔ του ΔΣ του Ιδρύματος και το 55% εργαζομένων είναι γυναίκες ως “θέμα επιλογής”. “Αν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα με τα ίδια προσόντα, καλό είναι να προτιμούμε τη γυναίκα”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, ότι ο ευρύτερος τομέας χρηματοδοτεί προγράμματα, που προάγουν την ισότητα, όπως η ενημέρωση για την κακοποίηση, η εκπαίδευση και η ένταξη γυναικών ΡΟΜΑ στην αγορά εργασίας. “Ωριμάζουμε θεματικές για να μπουν στο δημόσιο διάλογο, είμαστε πιο γρήγοροι στο να αντιληφθούμε ζητήματα και να τα προωθήσουμε. Επίσης αν θέλουμε να έχουμε ισότητα, πρέπει να φροντίσουμε για ισότιμη ένταξη γυναικών στην εκπαίδευση”, επεσήμανε και έκανε αναφορά σε ειδικές υποτροφίες, ενίσχυση των γυναικών επιχειρηματιών και την πρωτοβουλία “People's Trust”. “Να αναλάβουμε την ευθύνη η καθεμία από τη θέση της και να συνδημιουργήσουμε τις ηγέτιδες του μέλλοντος”, κατέληξε η κ.Κοσμοπούλου.
Η Μαριάννα Ναθαναήλ, Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων Ομίλου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία συντόνισε τη συζήτηση, υπογράμμισε πως ο Όμιλος της ΕΤΕπ έχει τη γυναίκα στο κέντρο ολων των επενδυτικών προτάσεων, που εξετάζει, διαθέτει προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενώ, όπως είπε, είναι η “κλιματική τράπεζα”, με στόχο του επιχειρηματικού της προσανατολισμού τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης για επενδυτικές αποφάσεις με πιο θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Φοίβη Κουντούρη
Μαίη Ζαννή
Μυρτώ Παπαθάνου
Νιόβη Ρίγκου
Μαριάννα Ναθαναήλ
Μαριάννα Πολιτοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου