ΕΛΛAΔΑ

Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται για 4η ημέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού 2021

Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό, συνετό, αναπτυξιακό προϋπολογισμό που στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον χαρακτηρίζουν αντιλαϊκό, χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσημο

No profile pic

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψήφισή του. Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό, συνετό, αναπτυξιακό προϋπολογισμό που στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον χαρακτηρίζουν αντιλαϊκό, χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσημο που οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση τους πολίτες.

   Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και πλήρη αναλγησία. «Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρηματίες, εργαζόμενους ανέργους και συνολικά τα μέτρα που λάβαμε ήταν ύψους 24 δισ. για το 2020», επεσήμανε σε σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βεσυρόπουλος.

   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «ανακρίβειες και ψέματα» και υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε τραγωδία και απόλυτη απόγνωση την κοινωνία.

Ομιλίες Άννας Καραμανλή (ΝΔ), Χάρη Μαμουλάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Δελή (ΚΚΕ)

       «Απέναντι σε έναν λαό, που παρά τα όσα πέρασε δεν "έπεσε", μπορούμε να τα καταφέρουμε με αποτελεσματικότητα, με δυναμισμό και αίσθημα ευθύνης» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Καραμανλή, λέγοντας ότι «ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο δρόμος που φτιάχνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέρμα μιας επίπονης διαδρομής και να ρίξουμε τίτλους τέλους στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».

   Απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «να εμμένετε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τη δημιουργία εντυπώσεων, να μην σπέρνετε τον διχασμό αλλά να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, σε μια περίοδο που η ανάγκη για συστράτευση δυνάμεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ» Τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο «κράτησαν την κοινωνία όρθια» και υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός διαθέτει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο, γιατί προβλέπει μείωση εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέριμνα για τις εκκρεμείς συντάξεις και φυσικά κανέναν νέο φόρο [...]. Προβλέπει τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων έμπρακτα. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. [...]Όταν εσείς ως κυβέρνηση καταργήσατε το ΕΚΑΣ, αυξήσατε τον ΦΠΑ, ενώ -όπως είχε πει σε αυτή την Αίθουσα και ο κ. Χουλιαράκης- εσείς ήσαστε που με συνειδητή επιλογή υπερφολογήσατε τη μεσαία τάξη».

   Για προϋπολογισμό «φάντασμα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης λέγοντας πως είναι «μιας άλλης εποχής όταν βασικός σκοπός της δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η συρρίκνωση των δαπανών και η σταθεροποίηση των δημοσίων ελλειμμάτων».

   Είναι, υποστήριξε, «ένας προϋπολογισμός λιτότητας και διαμορφώνεται ως τέτοιος την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι προϋπολογισμοί είναι επιθετικοί, παράγουν πρωτόγνωρα ελλείμματα και μπαίνουν με τις ευλογίες των διεθνών οργανισμών στην πρώτη γραμμή για τη συγκράτηση της ύφεσης μέσα από την επέκταση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και τη διεύρυνση του κράτους πρόνοιας». Το Ταμείο Ανάκαμψης -πρόσθεσε- το «χρησιμοποιείτε ως αφορμή για να επιταχύνετε όλες εκείνες τις πολιτικές και όλα τα φαντάσματα της εποχής του νεοφιλελευθερισμού και της εποχής των μνημονίων και λειτουργεί ως ένα συγχωροχάρτι της λιτότητας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει ούτε ευρώ αύξηση, όταν το 2019, λόγω της διαχείριση του Επιτελικού Κράτους, στο δεύτερο εξάμηνο πέντε δισεκατομμύρια απορροφήθηκαν. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, «πως τα περισσότερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζονται ως έργα ΣΔΙΤ».

   «Τα φορτώνετε όλα στον κορονοϊό, γιατί θέλετε να κρύψετε τη βασική αιτία της κρίσης για να μη δει ο λαός ότι και αυτή η κρίση, όπως και η προηγούμενη, είναι κρίση καπιταλιστική» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Ο προϋπολογισμό, είπε «έχει πεντακάθαρη ταξική σφραγίδα υπέρ του κεφαλαίου και μία ενσυναίσθηση ταξική μέχρι τα μπούνια» σημειώνοντας ότι τα 2,5 από τα 3,5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από φόρους, προέρχονται από έμμεσους φόρους που τους πληρώνουν οι πολλοί κάθε μέρα. Ανέφερε πως «μέσα στην πανδημία έχουμε 572 εκατομμύρια λιγότερα για τη δημόσια υγεία». Για την Παιδεία «προβλέπονται 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα δόθηκαν φέτος», λέγοντας ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα είμαστε στα μείον 2 δισεκατομμύρια ευρώ», ένα χρηματοδοτικό κενό «που το καλύπτουν οι λαϊκές οικογένειες, που ξεπαραδιάζονται από τις ελλείψεις της κρατικής εκπαίδευσης».

   Σχετικά με τις προβλέψεις για τον Πολιτισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «το ποσοστό του στον προϋπολογισμό εδώ και χρόνια έχει μια εντελώς συμβολική παρουσία: 0,04% για τον πολιτισμό» και διερωτήθηκε: « τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό; Εκατό χιλιάδες είναι σύμφωνα με το Υπουργείο και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως επίδομα, όπως δεν είδαν και κανένα μέτρο στήριξης οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργών με ή χωρίς ΚΑΔ. Τι θα γίνουν οι καλλιτέχνες εκείνοι -που είναι πλειοψηφία- που δεν κατάφεραν μέσα στο 2020 να συγκεντρώσουν τα είκοσι πέντε μόλις ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας;».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση