ΕΛΛAΔΑ

Μάτι: Οργή και απογοήτευση για τις ποινές - Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προσφεύγουν οι συγγενείς

"Δεν είναι οριστικές οι ποινές", ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

Μάτι: Οργή και απογοήτευση για τις ποινές - Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προσφεύγουν οι συγγενείς

Οι συγγενείς των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ξεσπούν μετά την απόφαση του δικαστηρίου και τις ποινές «χάδι» σε βάρος μόλις 6 από τους 21 κατηγορούμενους.

Συγγενείς θυμάτων αλλά και εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, νιώθουν τον άσβεστο πόνο να ξανακαίει τις ψυχές τους, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκαν μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση, σε εξαγοράσιμες ποινές.

«Κάποια ώρα τα βράδια που γυρνάω σπίτι μου λέω στον εαυτό μου μήπως φταίω εγώ για τη φωτιά», είπε ο Νίκος Γιαννόπουλος, συγγενής θύματος.

«Πως μπορείς να πεις πως δικαιώνονται δύο κοριτσάκια πέντε ετών, έντεκα παιδιά από έξι μηνών εώς 13 ετών, πως μπορείς να το πεις;», είπε ο Άρης Χειρουβίμ.


 

Πλέον ετοιμάζουν τις επόμενες νομικές κινήσεις τους ζητώντας πάντα την δικαίωση των 104 ψυχών που χάθηκαν στην φονική πυρκαγιά.

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου, πρόκειται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, την ευρωπαϊκή εισαγγελία, την επιτροπή λίμπε, να αποστείλουν ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και να ζητήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει όλα όσα έγιναν μέχρι τη δίκη αλλά και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

«Από την ίδια στιγμή εγκλήματος αυτού υπήρξε μία οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και την επόμενη στιγμή, ο κάθε ένας προσπαθούσε να αποφύγει τις ευθύνες τους», είπε ο επιζών Γιάννης Οικονομίδης.

Με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν μόνο στελέχη της πυροσβεστικής της επίμαχης περιόδου και ο κάτοικος Πεντέλης, από τον οποίο φέρεται να άρχισε η πυρκαγιά και απαλλάχθηκαν τα στελέχη της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αυτούς τους 15 μήνες που διήρκησε αυτή η δίκη, θεωρώ ότι δεν δοκιμαστήκαμε μόνο εμείς αλλά και ολόκληρη η ελληνική δικαιοσύνη», είπε η Μαίρη Αβραμίδη, συγγενής θυμάτων.


 

Εισαγγελική παρέμβαση
Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης για την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παραγγελία της, προς την διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε να εξεταστεί η άσκηση έφεσης τόσο για τα 15 πρόσωπα που αθωώθηκαν από το δικαστήριο, όσο και για την αναγνώριση ελαφρυντικού σε τέσσερις καταδικασθέντες, τις ποινές που τους επιβλήθηκαν και τον τρόπο έκτισης τους.

Αίτηση για την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατέθεσαν και συγγενείς θυμάτων της φονικής τραγωδίας στην Εισαγγελία Εφετών, επισημαίνοντας πως είναι εσφαλμένη η δικαστική απόφαση και η ενοχή των κατηγορουμένων για όλα τα αδικήματα προέκυψε από το αποδεικτικό υλικό.

Στις επικρίσεις που δέχθηκε η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και επέκρινε τις δηλώσεις του υφυπουργού δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τις δικαστικές αρχές προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης, με στόχο εντός του καλοκαιριού, να αρχίσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Μητσοτάκης: Δεν είναι οριστικές οι ποινές
Νωρίτερα, παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ολομέλεια πραγματοποιείται μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό».

Είπε πως πλέον πρόκειται οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται κατά 30% συντομότερα και θα προστεθούν 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή. Είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει απλά καθυστέρηση αλλά για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση χρειάζεται κατά μέσο όρο 1.500 μέρες όταν στην Ευρώπη χρειάζεται 600.

«Έχουμε περισσότερους δικαστές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, άρα κάτι παράξενο συμβαίνει. Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή

«Η χρονοτριβή στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων ανοίγει πάντα το δρόμο τα αμφιβολιας», είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις για το Μάτι.

«Τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, αν ίσχυε το δικό μας νομικό πλαίσιο θα ήταν αυστηρότερες ποινές», πρόσθεσε.

«Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες εφόσον το κρίνει η δικαιοσύνη», ανέφερε ακόμη.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση