ΚΡΗΤΗ

Γιάννης Δασκαλάκης: Μια ζωή να σώσεις, έχεις "πληρωθεί"!

Ο 40χρονος Γιάννης Δασκαλάκης, εδώ και 20 χρόνια ναυαγοσώστης σε παραλίες του νομού Ηρακλείου, διηγείται τη διάσωση που τον "σημάδεψε"

Γιάννης Δασκαλάκης

Είναι ναυαγοσώστης εδώ και 20 χρόνια, έχει στο ενεργητικό του 131 διασώσεις και κανένα πνιγμό εν ώρα βάρδιας του. Ο Γιάννης Δασκαλάκης διηγείται στο Cretalive την διάσωση που τον "σημάδεψε" και που του άλλαξε την κοσμοθεωρία. "Ένιωσα ότι αυτό δεν είναι δουλειά, αλλά λειτούργημα! Μπορεί να δουλεύεις 20 χρόνια, αλλά και μια ζωή να σώσεις έχεις πληρωθεί!" - λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι αυτές οι στιγμές ύψιστης αξίας και σημασίας είναι που τον έκαναν να αισθανθεί ότι πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει.

Ήταν 17 Ιουλίου 2018 στην παραλία των Κάτω Γουβών του δήμου Χερσονήσου, μεσημεριανή ώρα με κύμα στη θάλασσα και κίτρινη σημαία. Μια 54χρονη γυναίκα από την Πολωνία απολάμβανε το μπάνιο της, ενώ σε υπηρεσία στη ναυαγοσωστική κάλυψη ήταν ο Γιάννης Δασκαλάκης.

"Μόλις αντιλήφθηκα την γυναικα μπρούμυτα μέσα στη θάλασσα έτρεξα και την ανέσυρα χωρίς τις αισθήσεις της" - λέει ο Ηρακλειώτης ναυαγοσώστης, σημειώνοντας πως ξεκίνησε αμέσως ΚΑΡ.Π.Α., ενώ όπως πάντα είχε ήδη έτοιμα τα απαραίτητα εργαλεία (π.χ. οξυγόνο).

Μετά από κάποια προσπάθεια η 54χρονη επανήλθε - ανέπνευσε, έβγαλε τα νερά κι ανέκτησε τις αισθήσεις της. Ο σύζυγός της και άτομα του περιβάλλοντός της που παρακολουθούσαν με αγωνία τις προσπάθειες του Γ.Δασκαλάκη να επαναφέρει την 54χρονη, αντιλαμβανόμενοι ότι οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς ξέσπασαν σε κλάματα χαράς. "Έκλαιγαν, με αγκάλιαζαν με δάκρυα χαράς και με ευχαριστούσαν ενώ και όλη η παραλία χειροκροτούσε!" - θυμάται ο ίδιος.  

Image

Αφού είχε προηγουμένως ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ και είχε σπεύσει άμεσα, παρέλαβε τη γυναίκα με τις αισθήσεις της πια και την μετέφερε στο νοσοκομείο όπου εισήχθη στη ΜΕΘ για κάποια 24ωρα για να αποκλειστεί ο κίνδυνος του δευτερογενούς πνιγμού.

"Τότε ένιωσα ότι αυτό δεν είναι δουλειά, αλλά λειτούργημα!" - λέει ο ίδιος και σημειώνει ότι μπορεί κανείς να δουλεύει για χρόνια, αλλά και μια ζωή να σώσει, αυτή είναι η αμοιβή του. "Ένιωσα ότι πρέπει να συνεχίσω να προσφέρω" - προσθέτει  ο 40χρονος Ηρακλειώτης.

Image
Ο Γιάννης Δασκαλάκης στο καθήκον!


131 διασώσεις και κανένα πνιγμό

Στα 20 χρόνια του στις παραλίες ως επαγγελματίας ναυαγοσώστης, ο Γ.Δασκαλάκης μετράει 131 διασώσεις και δεν έχει κανένα πνιγμό. "Στις πρώτες διασώσεις είχα άγχος, αλλά πλέον μου βγαίνουν τα βήματα αυτόματα" - λέει ο ίδιος και προσθέτει πως ξέρει τι πρέπει να κάνει, δε χάνεται, γι'αυτό και είναι αποτελεσματικός.

Αναφορικά με τους λουόμενους που βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια στη θάλασσα, ο έμπειρος ναυαγοσώστης εκτιμά ότι είναι κυρίως ξένοι εκείνοι που κινδυνεύουν στη θάλασσα. "Ο Έλληνας - αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις - όταν έχει αέρα, θα προσπαθήσει να αποφύγει τη θάλασσα" - αναφέρει και προσθέτει ότι πολλοί τουρίστες στην Ελλάδα δεν έχουν καμία επαφή με τη θάλασσα στις χώρες τους, που μπορεί να μην έχουν καν θάλασσα. Κυρίως Πολωνοί, Τσέχοι, Ρώσοι, Ουκρανοί είναι οι πιο επιρρεπής στον κίνδυνο στη θάλασσα, καθώς όπως αναφέρει ο Γ.Δασκαλάκης "θεωρούν ότι η θάλασσα είναι μόνο διασκεδάση και αγνοούν τους κινδύνους".

Image

Η ναυαγοσωστική κάλυψη και ο εξοπλισμός

Οι ναυαγοσώστες πια προσλαμβάνονται για επαρκές χρονικό διάστημα και πληρούν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας μετά την ολοκλήρωση της σεζόν. Ωστόσο όπως τονίζεται, το διάστημα της υποχρεωτικής κάλυψης από τον Ιούνιο ως και τον Σεπτέμβριο δεν επαρκεί, με δεδομένο ότι η σεζόν στην Κρήτη στην πραγματικότητα ξεκινάει τον Απρίλιο και φτάνει ως τον Οκτώβριο - πολλές φορές και τον Νοέμβριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2024 οι τελευταίοι ναυαγοσώστες αποχώρησαν από τους πύργους τους τον Νοέμβριο!

Όσο για τον εξοπλισμό που απαιτείται προφανώς καθορίζεται από το νόμο, εκφράζονται όμως προβληματισμοί για το κατά πόσο οικονομικά κριτήρια περιορίζουν τις προδιαγραφές σε βάρος των αναγκών.

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ένα σκάφος το οποίο όμως πρακτικά δεν μπορεί να ενεργήσει με αέρα πάνω από 3 μποφόρ. Η διανική συνθήκη θα ήταν η διάθεση τζετ σκι με αποβάθρα για την πιο άμεση και αποτελεσματική επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης, ωστόσο το σενάριο αυτό αυτονόητα ανεβάζει και το κόστος. 

Υπενθυμίζεται ότι ναυαγοσωστική κάλυψη προβλέπεται εκ του νόμου για τις χαρακτηρισμένες από το Λιμεναρχείο πολυσύχναστες παραλίες, ενώ κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες μεριμνούν και καλύπτουν τις θέσεις του με ίδιους πόρους.

Image


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση