ΕΛΛAΔΑ
Μαρία Τσάλλα: Η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε απλώσει δίχτυα και στο Λονδίνο
H αρχή του τέλους για την ευρωπαϊκή δράση της Σμίροβα ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι σλοβενικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν ένα ζευγάρι Ρώσων κατασκόπων, οι οποίοι εργάζονταν στη Σλοβενία ως μεσίτες ακινήτων
Οι βρετανικές υπηρεσίες ήταν αυτές που «ξεκλείδωσαν» τη δράση της Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίροβα, της Ρωσίδας κατασκόπου, και ενημέρωσαν άμεσα την ΕΥΠ, με αποτέλεσμα η ελληνική υπηρεσία να αποκαλύψει τη διπλή ζωή που έκανε η 35χρονη, ως «Μαρία Τσάλλα» στο Παγκράτι, στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η αρχή του τέλους για την ευρωπαϊκή δράση της Σμίροβα ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι σλοβενικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν ένα ζευγάρι Ρώσων κατασκόπων, οι οποίοι εργάζονταν στη Σλοβενία ως μεσίτες ακινήτων.
Οι σλοβενικές Αρχές ενημέρωσαν τις αντίστοιχες βρετανικές, καθώς διαπιστώθηκε πως το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων ταξίδευε συχνά σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και ειδικά στη Βρετανία.
Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ερευνώντας αυτά τα στοιχεία, διαπίστωσαν πως πράγματι οι Ρώσοι κατάσκοποι από τη Σλοβενία είχαν επισκεφθεί πολλές φορές το Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, οι Βρετανοί αξιωματικοί ανακάλυψαν και ένα ακόμη πρόσωπο που επίσης ταξίδευε συχνά στο Λονδίνο, ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες που ταξίδευε και το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων.
Αυτό το πρόσωπο δεν ήταν άλλο από τη «Μαρία Τσάλλα», της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Ιρίνα Σμίροβα. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, που εντόπισαν αυτά τα περίεργα ταξίδια, οι Βρετανοί, διαπίστωσαν πως η Σμίροβα εισερχόταν στη χώρα τους εμφανίζοντας διαβατήριο από το Περού. Στη συνέχεια, όμως, εμφάνιζε στα ταξίδια της στη Βρετανία ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα, ως Ελληνίδα υπήκοος.
Οι βρετανικές Αρχές, διερευνώντας τις κινήσεις τόσο της Τσάλλα όσο και του ζευγαριού από τη… Σλοβενία, διαπίστωσαν ίχνη απόπειρας δημιουργίας ανάλογου κατασκοπευτικού δικτύου στη χώρα τους, το οποίο ωστόσο φαίνεται πως πρόλαβαν εν τη γενέσει του. Αφού είχαν «δέσει» την υπόθεση, οι Βρετανοί επικοινώνησαν με την ΕΥΠ, ενημερώνοντας την ελληνική υπηρεσία για τον απόρρητο φάκελο που είχαν δημιουργήσει για την 35χρονη.
Οι ενέργειες της ΕΥΠ ήταν άμεσες, με αποτέλεσμα να βρεθούν ο χώρος διαμονής της Σμίροβα στο Παγκράτι, ο επαγγελματικός της χώρος (το κατάστημα με τα πλεκτά), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο είχε καταφέρει να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.
«Βρετανοποιήσεις»
Πλέον, εκτιμάται ότι η Ρωσίδα κατάσκοπος, σε συνεργασία με τους «συναδέλφους» της, επιχειρούσε να στήσει στη Βρετανία ένα κύκλωμα παράνομων «βρετανοποιήσεων».
Με αυτόν τον τρόπο, θα έπαιρναν υπηκοότητα Ηνωμένου Βασιλείου άνθρωποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Όλες αυτές οι κινήσεις, οι διεργασίες, αλλά και οι συνεργασίες των “κόκκινων σπουργιτιών”, όπως είναι η κωδική ονομασία αυτών των κατασκόπων, δείχνουν πως είχαν σκοπό να στήσουν ένα πανευρωπαϊκό κατασκοπευτικό δίκτυο υπέρ της Ρωσίας, με αιχμή του δόρατος την ευκολία κίνησής τους στα κράτη της Ε.Ε λόγω της υπηκοότητας που είχαν αποκτήσει, δηλαδή της σλοβενικής και της ελληνικής», λέει στην «R» άνθρωπος που έχει γνώση των ερευνών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έπειτα από τις καταιγιστικές εξελίξεις σε αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ, έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες, καθώς η Σμίροβα, εκτός από τη Βρετανία, φέρεται να είχε επισκεφθεί επίσης, χρησιμοποιώντας το περουβιανό της διαβατήριο, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο.
Ωστόσο, το γεγονός πως γρήγορα κατάφερε να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα τη βοήθησε να επισκέπτεται όποια χώρα της Ε.Ε. επιθυμούσε και παράλληλα να είναι «αόρατη» λόγω Σένγκεν, καθώς μπορούσε να ταξιδέψει μόνο με την ταυτότητά της. «Από κάποια φάση και έπειτα, η Ρωσίδα κατάσκοπος είναι “αόρατη” στα ταξίδια της στην Ε.Ε, καθώς έχει ελληνική ταυτότητα. Πλέον, έγκειται στη στενή συνεργασία που έχουμε με ευρωπαϊκές υπηρεσίες ώστε να διερευνηθεί πού είχε ταξιδέψει η Ρωσίδα κατάσκοπος, προφανώς σε μια προσπάθεια να στήσει ένα επίσης “αόρατο” δίκτυο πρακτόρων», τονίζουν πηγές της «Realnews».
Βαλκάνια
Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο οι Σλοβένοι συνέλαβαν το ζευγάρι των Ρώσων πρακτόρων στη Λιουμπλιάνα, διαπίστωσαν πως οι δυο τους ταξίδευαν συχνά στα Βαλκάνια. Οι χώρες που είχαν επισκεφθεί ήταν η Σερβία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.
Σχεδόν την ίδια περίοδο που το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων από τη Σλοβενία πραγματοποίησε το ταξίδι στο Μαυροβούνιο και στην Κροατία, η «Μαρία Τσάλλα» έκανε ένα οδικό ταξίδι στην Ήπειρο, δήθεν για να φωτογραφίσει τοπία, καθώς η ίδια εμφανίζεται και ως φωτογράφος, λέγοντας μάλιστα στον Έλληνα σύντροφό της πως επιθυμία της είναι κάποια στιγμή να πραγματοποιήσει μια έκθεση με θέμα την ελληνική ύπαιθρο.
Περίπου το ίδιo διάστημα, στην Αλβανία συλλαμβάνονταν -και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο-δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός, οι οποίοι είχαν πετάξει drone πάνω από αλβανική στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Όπως γίνεται σαφές, παρατηρείται μια συγκέντρωση Ρώσων πρακτόρων στα Βαλκάνια σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, που, αν μη τι άλλο, δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών, όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών.