ΕΛΛAΔΑ

Μάχη για τον έλεγχο της έξαρσης στην Αττική, προβληματίζει το βαρύ φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα μόνο, τα ενεργά κρούσματα την τελευταία μέρα του Μαρτίου ήταν 2.632, ενώ στον Πειραιά 1.767

No profile pic

Χωρίς σημάδια υποχώρησης συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, με το επιδημιολογικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη να προκαλεί ανησυχία, μία μόλις ημέρα πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου χαλάρωσης των περιορισμών.

Στην Αττική, όπου χθες καταγράφηκαν 1.649 κρούσματα, δίνεται μια σκληρή μάχη για τον έλεγχο της έξαρσης του επιδημικού κύματος που ασκεί ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ. Με βάση την κατανομή των νέων λοιμώξεων στο Λεκανοπέδιο, προκαλεί ανησυχία η αύξησή τους στον Βόρειο και στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας με 229 και 469 κρούσματα αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ στην Αθήνα μόνο τα ενεργά κρούσματα την τελευταία μέρα του Μαρτίου ήταν 2.632, ενώ στον Πειραιά 1.767. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν και περιοχές που παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, καθώς διπλασιάστηκαν σε μόλις 20 μέρες, με χαρακτηριστική αυτή του Ασπροπύργου.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων στην Αττική

Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, οι πρώτες θέσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

Δυτική Αττική (70,84)

Πειραιάς (46,99)

Κεντρικός Τομέας Αθηνών (45,56)

Δυτικός Τομέας Αθηνών (44,72)

Ανατολική Αττική (39,61)

Βόρειος Τομέας Αθηνών (38,7)

Νότιος Τομέας Αθηνών (36,8)

Νήσοι Αργοσαρωνικού (17,41).

Την ίδια ώρα αυξάνεται ανησυχητικά το επιδημικό φορτίο καθώς και η πίεση στο ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή που οι προσπάθειες των υγειονομικών αρχών επικεντρώνονται στο να αντέξουν αυτό το επιδημικό κύμα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αγωνία πλέον εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και για τη Θεσσαλονίκη, όπου οι κενές κλίνες COVID μειώνονται επικίνδυνα.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν στις 31/3, 3.698 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων 2.454 ήταν στο δήμο Θεσσαλονίκης και 193 στο δήμο Δέλτα.

Το βρετανικό στέλεχος υπερισχύει

Τη σχεδόν καθολική επικράτηση του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική καταδεικνύουν τα νέα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Ειδικότερα, από τον έλεγχο 606 επιλεγμένων δειγμάτων (αφορούν την περίοδο 9/1 έως 23/3) εντοπίστηκαν επιπλέον 475 δείγματα με το βρετανικό στέλεχος και τρία με το νοτιοαφρικανικό. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα μας 3.373 περιστατικά με το βρετανικό στέλεχος –στην πλειονότητά τους στην Αττική και στην Κρήτη– και μόλις 59 περιστατικά με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Σαρηγιάννης: Μικρή επιβάρυνση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Την ίδια ώρα επιφυλακτικός για ένα άμεσο μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα υπάρχει μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η όποια όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό “όπλο” που λέγεται self test που λειτουργεί καλά. Είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, είναι και θέμα ανάγκης για την 3η Λυκείου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων».

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης για την πανδημία: Δεν μιλάμε για άνοιγμα, ίσως επανέλθουν οι περιορισμοί

Σαρηγιάννης: Μετά το Πάσχα άνοιγμα των σχολείων πλην της Γ’ Λυκείου

Λινού: "Είχαμε λάθος στοιχεία - Κλείνοντας τους ανθρώπους μέσα αυξήσαμε τη διασπορά"

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση