ΕΛΛAΔΑ

«Λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια και "ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα"

Μεγάλες αλλαγές στη δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης προανήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

No profile pic

«Το 2021 η Αστυνομία ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΟΧΗ, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων.

   Όπως είπε ο υπουργός στην συνέντευξη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η διαχείριση των συναθροίσεων στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας, με την έννοια ότι θα γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου και θα υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση με προτελευταία τη χρήση νερού από τα ειδικά οχήματα και τελευταία τη χρήση χημικών.

   Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το νέο modus operandi, προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια».

   «Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις.

   Σημείωσε ακόμα ότι, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

   «Η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

   «Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία», επισήμανε και υπογράμμισε πως «θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη».

   Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, καθώς και μεγάλες αλλαγές στη δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

   Όπως υπογράμμισε, σε αυτή τη «λευκή βίβλο» θα γίνει σαφές «η φιλοσοφία και το όραμα μας για την αστυνομία που πρέπει και αξίζει στη δημοκρατία μας». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «για να γίνει το όραμα πράξη δυο πυλώνες θέλουν χτίσιμο. Εκπαίδευση και Αρχηγείο».

   Στο πλαίσιο αυτό «αλλάζει εκ βάθρων η εκπαίδευση και οι αλλαγές πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η μελέτη για βελτιώσεις στην δομή και διοίκηση της Αστυνομίας, ξεκινώντας από το Επιτελείο.

   Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικά γραφήματα που παρουσιάζουν σχηματικά το σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων. Ειδικότερα, αποτυπώνουν σχηματικά τους στόχους, το νέο modus operandi, την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, τον κύκλο διαχείρισης της συνάθροισης, τον τρόπο κλιμάκωσης της χρήσης μέσων και τα τέσσερα σκαλιά του επιχειρησιακού σχεδίου για κάθε συνάθροιση, που είναι η προετοιμασία, η επικοινωνία, η δράση και η λογοδοσία.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση