ΛΑΕ: 30 χρόνια από το Τσέρνομπιλ

Μήνυμα προς την ΕΕ ότι θα πρέπει, γενικότερα, να παρέμβει για καθολική εγκατάλειψη της μορφής αυτής στην Ενεργειακή πολιτική της.

Σε ανακοίνωση της ΛΑΕ αναφέρεται:

"Η σημερινή επέτειος των 30 χρόνων από το τρομερό, καταστροφικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Τσέρνομπιλ, είναι αφορμή για προβληματισμό και λήψη μέτρων.

Όπως είναι γνωστό στις 26 Απριλίου του 1986, ένας αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ στη βόρεια Ουκρανία εξερράγη εκλύοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας.

Η φονική έκλυση ραδιενέργειας στέρησε αρχικά τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους (κατά τον πρώτο μήνα), το ραδιενεργό νέφος όμως θα δουλεύει αργά και μουλωχτά για μεγάλη χρονική διάρκεια.Περισσότεροι από 100.000 ντόπιοι αναγκάστηκαν σε μετεγκατάσταση από τις 
πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα.

 Τα πυρηνικά εργοστάσια ενέχουν τέτοιους κινδύνους που κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του και να σιωπά. Το σχετικά πρόσφατο ατύχημα σε Φουκουσίμα αλλά και τόσα άλλα που μπορεί να αποσοβήθηκαν την τελευταία στιγμή, φανερώνουν πως απόλυτη ασφάλεια με αυτά τα εργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει. Μόλις πρόσφατα –Νοέμβριος 2015- αποσοβήθηκε ατύχημα στο Βέλγιο την τελευταία στιγμή

Θεωρούμε πως οι σκέψεις που επικράτησαν σε διάφορες χώρες και τη Γερμανία μετά το ατύχημα σε Φουκουσίμα για απόσυρση των πυρηνικών σταθμών σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν αλλά να τεθούν στην ημερήσια διάταξη.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η κατάργηση των λειτουργούντων πυρηνικών σταθμών και ασφαλώς η 
εγκατάλειψη κάθε σχεδίου νέου πυρηνικού σταθμού. Στο μεσοδάστημα οι έλεγχοι στη λειτουργία τους πρέπει ναν εντατικοποιηθούν από ειδικές μονάδες επιθεώρησης.

Η υγεία και ασφάλεια των πολιτών είναι ύψιστο αγαθό. Επομένως η Ελλάδα που περιβάλλεται από τέτοια εργοστάσια και από Βορά (Βουλγαρία) και από Ανατολάς Τουρκία οφείλει να δράσει άμεσα. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πρωτοστατήσει παίρνοντας πρωτοβουλίες σε διμερές και ευρύτερο επίπεδο για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής. 

Γενικότερα οφείλει να παρέμβει και στην κατεύθυνση της ΕΕ για καθολική εγκατάλειψη της μορφής αυτής στην Ενεργειακή πολιτική της.

Οι κοινωνίες δεν πρέπει να αποδεχτούν να ζουν σε μόνιμη βάση με τον πυρηνικό κίνδυνο, οφείλουν να αντιδράσουν και να βάλουν ένα τέλος στην απειλή αυτή".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ