Μητσοτάκης για Καραμανλή-Σαμαρά: Εγώ το καθήκον μου το έκανα, ο κόσμος θα κρίνει

Newsroom
Newsroom

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Νίκο Ευαγγελάτο λίγες ώρες πριν τους εορτασμούς για τον μισό αιώνα Νέας Δημοκρατίας - Τι είπε για την παραβατικότητα των νέων αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ευαγγελάτο, προκειμένου να κάνουν μια συζήτηση - συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Αφορμή στάθηκε η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, πρόκειται όπως είπε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, για "το μόνο κόμμα που άντεξε. Μείναμε πιστοί στις αξίες μας αλλά είχαμε και τη δυνατότητα να αλλάξουμε. Η νέα δημοκρατία είναι η παράταξη του ρεαλισμού, βρισκόμαστε διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ποια είναι τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως θα πρέπει να ανατρέξουμε για αρχή στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του κόμματος, η οποία συμπίπτει με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης την ελληνικής δημοκρατίας και της μεταπολίτευσης. "Πιστεύω ότι η ΝΔ σε όλη τη διαδρομή της υπηρέτησε τις αρχές της με μεγάλη συνέπεια, κι εγώ υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου".

"Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν κατεξοχήν ο πολιτικός που προσπαθούσε να προσελκύσει τους καλύτερους ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους αφετηρία" ανέφερε. 

"Βρισκόμαστε πλέον στην αρχή της δεύτερης θητείας μας με μια ξεκάθαρη εντολή, να φέρουμε την Ελλάδα "πιο κοντά" στην Ευρώπη, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να γιατρέψουμε τις αιτίες των παθογενειών μας που μας οδήγησαν στην κρίση" είπε ο πρωθυπουργός. 

"Έχουμε κάθε λόγο σήμερα να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα κάνοντας μια μικρή γιορτή στη Ρηγίλλης. Αυτή η ημέρα ανήκει στους νεοδημοκράτες".

Η απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών 

Αναφορικά με το γεγονός πως δεν πρόκειται να παραστούν στους εορτασμούς οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρωθυπουργός σχολίασε πως "εγώ έκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω πως η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη. Εγώ είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει την απόφαση τους. Εγώ το καθήκον μου το έκανα".

Το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί η υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος, είπε ο πρωθυπουργός, "η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, η συνέχιση ενός προγράμματος τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα φέρει τη χώρα "πιο κοντά" στην Ευρώπη, τη συνέχιση μιας πολιτικής που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των μισθών, αλλά και μιας πολιτικής που θα κάνει πράξη την έννοια της νομιμότητας παντού, την οποία ήδη υπηρετούμε".

Όσον αφορά ερώτηση του δημοσιογράφου ποια θεωρεί πως είναι τα λάθη που έχει κάνει η ΝΔ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως "δεν είναι ημέρα σήμερα για αυτοκριτική. Την έχω κάνει εξάλλου πολλές φορές. Σήμερα, είναι μια ημέρα χαράς, μια ημέρα γιορτής. Η ΝΔ έχει κριθεί από τους πολίτες κι έχει αποδείξει ότι μπορεί να δέχεται και τις νίκες και τις ήττες με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Έχει μάθει ότι μπορεί να παίρνει δύναμη από τις ήττες της, και ορμή από τις νίκες της".

"Είμαστε μια κεντροδεξιά παράταξη, μια φιλελεύθερη πολιτική παράταξη(...)". Ενώ ανέφερε πως "αναρωτιέμαι πολλοί συμπολίτες μας που είναι σε κόμματα πιο δεξιά, αν μας πιστώνουν ότι σήμερα η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της πιο αποτελεσματικά".

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από το δεύτερο και τρίτο κόμμα κι αυτό οφείλεται και στις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία. "Όταν κυβερνάς για δεύτερη τετραετία είναι λογικό να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες" και συνέχισε "η κυβέρνηση ως αλεξικέραυνο απορροφά όλους τους κραδασμούς. Όσοι φαντάζονται πως η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας είναι γελασμένοι". 

"Από τότε που γίναμε κυβέρνηση οι βουλευτές μας έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις" ενώ ανέφερε πως τίθενται και θέματα καθημερινότητας. "Όλα τα θέματα πολιτικης είναι σοβαρά. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και να κάνουμε καλύτερη την ζωή των πολιτών".

Για τα ζητήματα των κόκκινων δανείων ανέφερε πως το πλαίσιο πράγματι προστατεύει τους ευάλωτους.

Αναφορικά με το ζήτημα των βουλευτών για την φαρμακευτική δαπάνη είναι, όπως είπε, εύλογο και το μελετούν. Έχει ζητήσει ακόμη, όπως ανέφερε, από τα υπουργεία να κοστολογήσουν την πρόταση. 

Φωτογραφίες: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής

"Το Ισραήλ δέχτηκε μια επίθεση με 200 πύραυλος και παράλληλα σε μια τρομοκρατική επίθεση που συνδέονταν με τους πύραυλος, δολοφονήθηκε εν ψυχρό κι ένας Έλληνας, ένα 26χρονο παιδί που πήγε να κάνει την πτυχιακή του εργασία. Προφανώς το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Έκκληση μας είναι η αντίδραση να μην οδηγήσει σε κλιμάκωση" σχολίασε. 

Η Ελλάδα όπως είπε, διαθέτει φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα, και πρόσθεσε πως η χώρα μας έχει μια ξεκάθαρη θέση για την κατάσταση της Μέσης Ανατολής, πως πρέπει να υπάρχει μια λύση στην λογική των 2 κρατών.

Ελληνοτουρκικό ζήτημα  

"Η επικοινωνία που έχει στοιχεία εντιμότητας και ειλικρίνειας είναι το πιο σημαντικό" ανέφερε. "Η Χάγη δεν είναι κοντά" είπε ο πρωθυπουργός. 

"Μια διαφορά αναγνωρίζουμε: οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας". Προφανώς σε συνθήκες μεγάλης έντασης δεν μπορούν να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα. Γι' αυτο και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουμε να μπούμε σε συζητήσεις. Όμως είναι ένα πρόβλημα που εδώ και 40 χρονια καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λύσει, θέλησε να υπενθυμίσει. "Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί την οποιαδήποτε λύση μόνο και μόνο για να υπάρξει κάποια" ξεκαθάρισε.

Ενώ ανέφερε τη διάθεση από τους Υπουργούς Εξωτερικών να συζητήσουν. 

"Οι θέσεις του Ερντογάν στο Κυπριακό είναι απαράδεκτες" σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. "Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία. Όμως άποψη δίκη μου και του κυρίου Χριστοδουλίδη είναι πως η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθάει και στην επίλυση του κυπριακού.

Ενώ ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως τον Οκτώβριο θα υπάρξει τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη και Τατάρ για την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δυο κοινοτήτων και η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Φωτογραφίες: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η παραβατικότητα 

Θέλησε για αρχή να κάνει "ένα μικρό βήμα πίσω" προκειμένου να επαναφέρει το ζήτημα της "νομιμότητας παντού" κάνοντας αναφορά στο οπαδικό ζήτημα αναφέροντας πως "υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην εικόνα των γηπέδων σήμερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν και το αποτέλεσμα είναι ένα καλύτερο πρωτάθλημα".

Ο πρωθυπουργός θέλησε να αναφερθεί και στο "panic button" που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέροντας πως "η πολιτική μας στην βια των γυναικών έχει σώσει ζωές. Οι γυναίκες σήμερα καταγγέλουν γνωρίζοντας πως το κράτος θα σταθεί δίπλα τους".

Αναφέρθηκε επίσης στα τροχαία που γίνονται και στη "μάχη του κράνους" μια μάχη που πρόκειται να ενταχθεί στον νέο ΚΟΚ. Πάνω σε αυτό σχολίασε πως "η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις".

Για το θέμα της φορολογίας ανέφερε πως "όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο".

Βία των ανηλίκων

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχει μια έξαρση στην παραβατικότητα των ανηλίκων αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, πρόκειται για παγκόσμιο, και δεν είναι άσχετο με τα προβλήματα της ψυχικής υγείας που φαίνονται να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Όπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης ο ίδιος αναφέρθηκε σε αυτό και στο συνέδριο του ΟΗΕ και τον ρόλο των social media στη διαμόρφωση της ψυχικής υγείας των νέων. 

Όπως είπε, θα υπάρξουν πολλές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, "οι πολιτικές κατα του μπουλινγκ στα σχολεία έχουν ήδη αποδώσει". Πολύ μεγάλη σημασία έπαιξε, όπως είπε, και η μεταρρύθμιση αναφορικά με την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, "δεν γνωρίζω αν εφαρμόζεται 100%, όμως το 85% των πολιτών είναι σύμφωνο".

"Θα δείτε πρωτοβουλίες από εμένα και την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο" είπε ο ίδιος. Ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι να γίνουν παρεμβάσεις στον ίδιο τον αλγόριθμο, είναι όμως κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μόνη της, θα χρειαστεί και την Ε.Ε. Τη βοήθεια και των γονέων θα χρειαστεί η κυβέρνηση στο να έρθει ένα καλύτερο μέλλον, όπως είπε "χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των γονέων και των παιδιών. Να δώσουμε εναλλακτικές και η μεγαλύτερη είναι η άθληση".

"Δεν πιστεύω ότι η λύση είναι να βάλουμε τα παιδιά φυλακή. Προτιμώ να καταστήσω τους γονείς υπεύθυνους."

Φωτογραφίες: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ακρίβεια 

Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός. "Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως κι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κλιμακώνεται, αλλά προφανώς η ακρίβεια σε μια χώρα που δεν έχει βελτιώσει όσο θα ήθελε το εισόδημα είναι ακόμη πρόβλημα". Ενώ ανέφερε πως θα χρειαστεί αποκλιμάκωση των τιμών και στα ενοίκια. "Στο σούπερ μάρκετ και τα τρόφιμα θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση". 

"Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ακριβό γιατί αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ταυτόχρονα όμως βελτιώθηκαν και οι μισθοί. Όσο θα θέλαμε; Όχι. Γι' αυτο και κεντρικός μας στόχος είναι η μόνιμη βελτίωση του εισοδήματος, γι΄αυτό και μειώνουμε τους φόρους".

Αναφορικά με το ζήτημα των ακινήτων του δημοσίου είπε πως "δεν είναι τόσα όσα γράφουν. Υπάρχουν πολλά σπίτια εγκλωβισμένα. Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή".

Αναπτύσσονται πρωτοβουλίες στα ακίνητα του δημοσίου ανέφερε. Οι πολίτες, είπε, θα φύγουν από τα αστικά κέντρα και θα πάνε προς την περιφέρεια, κάτι που είναι χαρακτηριστικό. Οι πολίτες μπορούν να ζήσουν στην περιφέρεια με πολύ χαμηλότερο κόστος, είπε αναφερόμενος στην πολιτική της αποκέντρωσης. 

"​​​​​​​Στο εξωτερικό δεν υπάρχει ο κανόνας του να ζει ο κάθε φοιτητής μόνος του, πριμοδοτούμε τη συγκατοίκηση, να μην θεωρούμε πως το κάθε παιδί που σπουδάζει πρέπει Ντεμπυσσύ και καλά να ζήσει μόνο του".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τέλος, έγινε αναφορά και στην άποψη που έχει ο πρωθυπουργός για τον επόμενο ένοικο του προεδρικού μεγάρου. Η αλλαγή θα γίνει όπως αρμόζει, στο τέλος της θητείας της ΠτΔ. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές του 2025. "Είναι σημαντικό ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ