Με το «βλέμμα» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού να μην φτάσει σε επίπεδα συναγερμού κινούνται οι αρμόδιες αρχές της χώρας.
Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 100 διασωληνωμένων ασθενών αποτέλεσε ακόμη ένα ηχηρό «καμπανάκι».
Συνεχής η αύξηση
Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι πρόκειται για αριθμό σχεδόν δεκαπλάσιο συγκριτικά με τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς από τον Αυγουστο ο σχετικός δείκτης άρχισε να κινείται σταθερά ανοδικά, χωρίς να «φρενάρει».
Από τους διασωληνωμένους περίπου επτά στους δέκα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, ποσοστό που καταδεικνύει και την ανισομερή επιβάρυνση που καταγράφεται στη χώρα, με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται συντριπτικά στο επίκεντρο της πανδημίας.
Κάτι που αποτυπώθηκε για πολλοστή φορά και στα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, με 165 από τα 306 κρούσματα να εντοπίζονται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.
Πάντως, από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και υγειονομικών αρχών, ενώ καταγράφουν την επιβάρυνση, αναφέρουν πως προς το παρόν πως δεν τίθεται ζήτημα αναβολής έκτακτων χειρουργείων.
«Μακριά από επιλογή χειρουργείων»
Οπως είχε αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης την Παρασκευή: «Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ, πρέπει να γίνει μια υποχώρηση σε κάποια πράγματα, η οποία θα είναι παροδική να διευκρινίσω. Και επειδή είχαμε μια τέτοια κατάσταση και στο πρώτο κύμα, δεν είχαμε αυξημένη θνητότητα από αυτό το σενάριο. Γίνεται όλο πλήρως ελεγχόμενο. Εάν και εφόσον χρειαστεί, μπορούν να επιλεγούν κάποια χειρουργεία να πάνε αργότερα. Αλλά αυτή την στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».
«Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση στις κλίνες εντατικής θεραπείας. Υπάρχει μία αύξηση και το έχουμε πει, το σύστημα δέχεται μία πίεση, κυρίως στην Αθήνα. Οι δυνάμεις μας αναδιατάσσονται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου», είχε προσθέσει από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.