ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: Πώς κινείται το θερινό κύμα στην επικράτεια - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κρήτη
SOS από τον ΕΟΔΥ για τους ηλικιωμένους - 22 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης
Περισσότεροι από 520 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid νοσηλεύονται στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων της χώρας, με τους 90 εξ αυτών σε Μονάδες. Το κύμα των εισαγωγών είναι σταθερά υψηλό τις τελευταίες εβδομάδες – ενδεικτικά χθες άγγιξε τις 100. Οι θάνατοι ασθενών με covid επίσης καταγράφουν ανοδική τάση, με τη συντριπτική πλειονότητα των θανόντων να είναι ηλικίας άνω των 70 χρόνων.
Κατά τους ειδικούς, η έξαρση του κορωνοϊού οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
α) στην παραλλαγή BA.2.86 (Flirt), με τις μεταλλάξεις F456L και R346T, που είναι μεταδοτική, ξεφεύγει της ανοσίας και δημιουργεί συνθήκες εύκολης μετάδοσης,
β)στον συγχρωτισμό εξαιτίας της καλοκαιρινής κοινωνικής ζωής, των ταξιδιών, των συναυλιών, των διακοπών,
γ)στην φθίνουσα ανοσία είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση.
Σχεδόν οι μισοί νοσηλευόμενοι βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονταν εξ αρχής της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, συνεχίζουν να δέχονται τον κύριο όγκο των ασθενών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας νοσηλεύονταν 23 ασθενείς με covid και άλλοι 40 σε «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία», σε κλινικές. Στο «Αττικόν» ήταν έως χθες 19 ασθενείς και στο «Γεννηματάς» άλλοι 16, 14 στο «Αγία Όλγα» και 13 στο «Αμαλία Φλέμινγκ». Επίσης, άλλοι 22 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Σημαντικός αριθμός ασθενών καταγράφεται όμως και σε ένα ειδικό νοσοκομείο, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Περίπου 25 νοσηλευόμενοι για ψυχική νόσο αναφέρθηκε ότι νοσούν τώρα με λοίμωξη covid. Το νοσοκομείο αποδείχθηκε ευάλωτο και αθωράκιστο στον κορωνοϊό καθώς η συρροή με τους νοσούντες ψυχικά ασθενείς ξέσπασε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
SOS από τον ΕΟΔΥ για προστασία των ηλικιωμένων
Οι σκληροί δείκτες (εισαγωγές, νοσηλείες, θάνατοι) αποτυπώνουν με...σκληρό τρόπο το θερινό ξέσπασμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Και επικαιροποιούν τις συστάσεις των ειδικών για την προστασία όλων από τη μόλυνση, αλλά ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων και των ευάλωτων που κινδυνεύουν πολύ από τη νόσηση με covid και τις επιπλοκές της.
Στη χθεσινή, εβδομαδιαία έκθεσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διατυπώνει συστάσεις τόσο προς τους ηλικιωμένους όσο και στον γενικό πληθυσμό. Ειδικότερα, υπενθυμίζει τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και πρόληψης στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να τούς χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Απευθύνεται επίσης στον γενικό πληθυσμό, καλώντας σε ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα όταν πρόκειται να συναντήσουν άτομα ηλικιωμένα ή ευάλωτα, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού.
Πώς κινείται ο κορωνοϊός στην επικράτεια
Την ρεύμα των διακοπών ακολουθεί όπως είναι αναμενόμενο και ο κορωνοϊός. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα παρατηρήθηκε μόνο στην Αττική (-22%). Γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη μετακίνηση των πολιτών εκτός του λεκανοπεδίου σε άλλες περιοχές για διακοπές και συσχετίζεται με την αύξηση που καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της επικράτειας.
Ειδικότερα, καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+101%), στα Ιωάννινα (+65%), στην Ξάνθη (+62%), στην Πάτρα (+40%), στη Λάρισα (+39%) ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Βόλο (+21%), στη Θεσσαλονίκη (+18%) και στην Αλεξανδρούπολη (+17%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στα Χανιά (0%).
φωτογραφία EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δείτε επίσης