ΚΡΗΤΗ
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό"
"Με τις διατάξεις του νομιμοποιείται η μείωση του κατώτερου μισθού" αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό ζητά η Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Στη σχετική ανακοίνωση της ένωσης επισημαίνονται τα εξής:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε νομοσχέδιο, που έρχεται να μονιμοποιήσει το μνημονιακό μέτρο του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στην πράξη η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους θα τον συναποφασίζουν, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Όπως δηλαδή συμβαίνει με το σημερινό άθλιο καθεστώς το οποίο νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. το 2012, μονιμοποιήθηκε με τον περιβόητο Νόμο Βρούτση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το 2013 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Στην ουσία αυτό που προβλέπει είναι, ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται κάθε φορά από την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και σε καμία περίπτωση η όποια αύξησή του, δεν θα πρέπει να θίγει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια κάνουν ένα ακόμα μεγάλο δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς η αυξομείωση του κατώτατου μισθού σημαίνει συμπίεση συνολικά των μισθών προς τα κάτω.
Νομιμοποιεί τη μείωση του κατώτερου μισθού, δίνει μέχρι και τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας να μπορεί να μειώσει τον κατώτερο μισθό έως 60% του διάμεσου, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα να πάει τον ονομαστικό, μεικτό, κατώτερο μισθό λίγο πάνω από 600€, ενώ για να γίνει η οποιαδήποτε αύξηση – αναπροσαρμογή θα λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Εμείς οι εργαζόμενοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει οι αμοιβές μας να βρίσκονται κάτω από τη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Το βιώνουν από πρώτο χέρι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και όσοι δουλεύουν σεζόν που βγήκαν από μία ακόμα τουριστική σεζόν με ρεκόρ κερδών, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, των ρεκόρ αφίξεων. Το βιώνουν κάθε εορταστική περίοδο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που βλέπουν τα κέρδη των ομίλων να εκτοξεύονται, ενώ οι ίδιοι κάθε χρόνο ζουν, δουλειά τις Κυριακές, κάθε τύπου black Friday, cyber Monday, λευκές Νύχτες… αλλά και μαύρες μέρες για αυτούς και τις οικογένειες τους. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στα Super Market, που είδαν φέτος την κερδοφορία των επιχειρήσεων που δουλεύουν να σκαρφαλώνει στα 13δις. Την έζησαν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, όπου είδαν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πλαστικών του νομού μας, να βγάζουν πάνω από 80 εκατομμύρια καθαρό κέρδος. Την έζησαν όλοι εργαζόμενοι, με τα μυοσκελετικά προβλήματα, με τους ακρωτηριασμούς, με τα εργατικά ατυχήματα κάθε 3 μέρες στο Ν. Ηρακλείου. Την ίδια ώρα που οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και 12 χρόνια, που η ακρίβεια καλπάζει, που δυσκολευόμαστε να καλύψουμε πολύ βασικές μας ανάγκες.
Η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι το νομοσχέδιο εξισώνει τον κατώτατο μισθό σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανοίγει τον δρόμο να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε είναι αληθινός ο ισχυρισμός της ότι θέλει να ενισχύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού την ίδια στιγμή αρνείται να κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή τους.
Η συμπαιγνία της κυβέρνησης με την ψευτοαντιπολίτευση των άλλων αστικών κομμάτων όπως, σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι προκλητική για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους καθώς ζητάει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή Οδηγία που βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ζητάει να καταργηθούν μια σειρά από διατάξεις του 2012, του 2013 και του 2014, λες και δεν ήταν αυτοί που τις ψήφισαν.
Ακόμα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπου οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά βάζουν πλάτη για να περάσει το έκτρωμα, Οχι μόνο, αρνούνται την αγωνιστική κλιμάκωση, αλλά στηρίζουν με τον τρόπο τους την κυβέρνηση και τους εργοδότες.
«Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε»
Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με το καθημερινό άγχος για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε -και πολλές φορές να μην τα καταφέρνουμε- σε βασικές ανάγκες που αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα, όπως η Ενέργεια, το νερό, η στέγη.
Δεν συμβιβαζόμαστε να δίνονται εκατομμύρια ευρώ από τη φοροαφαίμαξή μας σε πολεμικές αποστολές που τσακίζουν λαούς, να μειώνεται την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση και η ζωή μας να γίνεται κάθε μέρα πιο δύσκολη με τη συνεχή υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας.
Δεν δεχόμαστε να δίνονται εδώ και τόσους μήνες 500.000 ευρώ την ημέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, χρήματα που αγγίζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοσοκομείου, που φτάνουν για να φτιαχτούν δεκάδες νέα σχολεία, να προσληφθούν καθηγητές και δάσκαλοι για τα παιδιά μας.
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, μαζί με εκατοντάδες άλλα εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και φορείς, απαιτούμε:
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσει τα αιτήματα των Συνδικάτων, όχι μόνο για τον κατώτατο μισθό, αλλά και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις τριετίες, το ωράριο. Γιατί μόνο αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε μπορεί και ο κατώτατος μισθός να παίζει πραγματικά το ρόλο του, ως ένα πλέγμα ελάχιστης προστασίας και πάνω σε αυτό να χτίζουν περισσότερα δικαιώματα οι εργαζόμενοι.
Απαντάμε αγωνιστικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτατο μισθό διεκδικώντας :
· Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα.
· Να αποκατασταθούν οι διαδικασίες των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό. Τώρα κατώτερος μισθός στα 950€.
· Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται. Να αποκατασταθούν η μετενέργεια, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης κ.ο.κ.
· Να ξεπαγώσουν οι τριετίες που με το “έτσι θέλω” έχουν διαγράψει τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως 2023.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο