ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: Η θετική πλευρά των 19 κρουσμάτων και ο προβληματισμός
Ελάχιστα τα νέα "ορφανά" κρούσματα
SHARE:
Μπορεί ο αριθμός 19 των χθεσινών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα να προκάλεσε τον προβληματισμό για την πορεία της επιδημίας, όμως ο άμεσος εντοπισμός τους και η σύνδεση των 14 εξ αυτών σε ταξίδι από το εξωτερικό δείχνει ότι αυτό που οι επιδημιολόγοι ονομάζουν επιπέδωση της καμπύλης δεν κινδυνεύει. Όπως διευκρινίστηκε, 12 από τα νέα κρούσματα συνδέοντα με πτήση από τη Ντόχα που έφτασε στη χώρα τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ άλλα δύο εντοπίστηκαν σε άλλη πτήση. Συνολικά μένουν μόλις 5 κρούσματα που ακόμη δεν έχει βρεθεί η προέλευσή τους, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός για την κατηγορία που συνηθίζαμε να ονομάζουμε "ορφανά".
Όπως έχουν αναφέρει συχνά οι επιδημιολόγοι, η πορεία υποχώρησης της επιδημίας διαπιστώνεται κυρίως από τη διατήρηση χαμηλού αριθμού κρουσμάτων τα οποία δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα, από τον αριθμό των θανάτων και από των αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Και οι τρεις αυτές παράμετροί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Να υπενθυμίσουμε δε ότι και στις 27 Μαΐου σημειώθηκε διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων, συνολικά 18, τα 11 από τα οποία όμως αποδίδονταν και πάλι σε γνωστή συρροή.
Ακόμη, παρακολουθώντας τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ διαπιστώνει κανείς ότι πριν από αρκετές εβδομάδες, τα κρούσματα τα οποία δεν σχετίζονταν ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα, ξεπερνούσαν τα 700, ενώ σήμερα παρά την αύξηση, αυτά είναι κάτω από 600 που σημαίνει ότι γίνεται αρκετά καλή δουλειά στη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.
Ένα "αγκάθι" το οποίο προκύπτει όμως από τη χθεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων αφορά στον αυξημένο αριθμό των εισαγόμενων μέσω πτήσεων κρουσμάτων. Μάλιστα λόγω αυτών, οι πτήσης από το Κατάρ σταματούν μέχρι τις 15 Ιουνίου. Αυτό δημιουργεί έναν προβληματισμό στο τι μέλλει γενέσθαι όταν από ένα μεγάλο αριθμό χωρών δίνεται το ελεύθερο να δέχεται η Ελλάδα πτήσεις.
Είναι γνωστό ότι σήμερα γίνονται τεστ στο σύνολο των επιβατών μιας πτήσης, όμως από τις 15 Ιουνίου θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται βάση ενός συγκεκριμένου πρωτοκόλλου το οποίο ακόμη δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Αποτελεί δε μια σημαντική πρόκληση ενόψει της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου η οποία θα δώσει μερικές ανάσες στην Ελληνική Οικονομία.
Να επισημάνουμε ακόμη ότι σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, γίνονται τεστ και όλοι οι επιβάτες μεταφέρονται μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου παραμένουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί ένα προηγούμενο στο πως θα γίνεται και η διαχείριση στους επιβάτες πτήσεων, κάποιοι από τους οποίους θα βρεθούν θετικοί κατά το δειγματοληπτικό έλεγχο και φυσικά θα έχουν έρθει για διακοπές στη χώρα.