Κορωνοϊος: Χαμηλός ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση θετικών τεστ, αλλά όχι αύξηση νοσήσεων, δηλαδή τα παιδιά εντοπίζονται σε προσυμπτωματικό επίπεδο

Αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των ειδικών και των αξιωματούχων της κυβέρνησης για τη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών. Όπως δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός, όπως προκύπτει από τα τεστ που διενεργήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων.

«Οι μαθητές και καθηγητές είναι η μοναδική μερίδα του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της» επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι αναμένεται άνοδος κρουσμάτων λόγω του αυξημένου τέστινγκ στα σχολεία -μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 25.000 θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί-, ωστόσο «από τις αρχές της εβδομάδας ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός, μόλις στο 1,4%».

Όπως επισήμανε, «τα παιδιά που διαγνώσαμε, αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας διευκολύνοντας τη διασπορά».

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο υπάρχει αύξηση νοσηλειών παιδιών, η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση θετικών τεστ, αλλά όχι αύξηση νοσήσεων, δηλαδή τα παιδιά εντοπίζονται σε προσυμπτωματικό επίπεδο.

«Στα νοσοκομεία έχουμε σημαντική αύξηση προσέλευσης παιδιών [για PCR test], αλλά πολύ μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Δεν υπάρχει διαφορά στην βαρύτητα της νόσου [με την Όμικρον]».

Οδηγίες για τους γονείς
Δίνοντας οδηγίες στους γονείς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι ένα θετικό self test αρκεί να επιβεβαιώνεται με ένα rapid test που μπορεί να γίνει στα φαρμακεία κι έτσι δεν υπάρχει ανάγκη προσέλευσης γονέων και παιδιών στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι όποιο παιδί έχει συμπτώματα δεν πρέπει να πάει στο σχολείο. Θα πρέπει να κάνει τεστ και να παραμείνει στο σπίτι, και οι γονείς δεν χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι οι γονείς θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον παιδίατρο και να παρακολουθείται σε καθημερινή βάση το παιδί.

Διαβάστε περισσότερα στο CNN.GR. 

Δείτε επίσης:

Παπαευαγγέλου: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ