ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: Εντός του Ιουνίου οι αποφάσεις για τα προνόμια στους εμβολιασμένους
Επί τάπητος και η ελαστικοποίηση των μέτρων για όσους έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αναπτύξει αντισώματα
SHARE:
Προνόμια σε εμβολιασμένους εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Τα κίνητρα για εμβολιασμό θα μπουν σε εφαρμογή σε «δόσεις», ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουνίου και αφού πρώτα ανοίξουν τα ραντεβού των πολιτών για όλα τα εμβόλια.
Μια πρόγευση έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας». Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι εναλλακτικές προτάσεις, με βάση και την εμπειρία άλλων κρατών που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός (π.χ. Ισραήλ, ΗΠΑ). Να σημειωθεί εδώ πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, με τον «οδικό χάρτη» να ξεκαθαρίζει μέσα στον Ιούνιο. Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης είναι η άρση της υποχρέωσης των εμβολιασμένων για self tests, μέτρο που μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί (ακόμα και τον Ιούλιο). Από εκεί και πέρα επί τάπητος είναι η χορήγηση μεγαλύτερης ελευθερίας τόσο στη νυχτερινή διασκέδαση όσο και στα ταξίδια.
Για παράδειγμα συζητείται οι εμβολιασμένοι να έχουν πρόσβαση και σε κλειστούς χώρους (π.χ. σε επόμενο στάδιο όταν λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και μπαρ) αλλά και να είναι ευκολότερες οι μετακινήσεις (για παράδειγμα χωρίς rapid test ή άλλες προϋποθέσεις). Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να υιοθετηθεί το αμερικανικό μοντέλο για τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε αυτή τη φάση πάντως θεωρείται πρώιμη μια τέτοια συζήτηση, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσοι από τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα έχουν κάνει το εμβόλιο.
Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει πως στην παρούσα φάση στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν εστίες έντασης στα νοσοκομεία αλλά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι» έχει αναφέρει μεταξύ άλλων.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα και με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθούν οι προσπάθειες για να πειστούν οι πολίτες - κυρίως οι άνω των 65 - να εμβολιαστούν, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Άλλωστε πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως περίπου εννέα στους δέκα πολίτες που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το ότι οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια και ήδη 2.3 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς το ότι σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες άνω των 80 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Διαβάστε επίσης: