ΕΛΛAΔΑ
Κονδύλια για την πρόληψη πυρκαγιών μένουν αναξιοποίητα από τους δήμους
Αναξιοποίητοι μένουν κοινοτικοί πόροι που διατίθενται για δράσεις πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών. Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 απορροφήθηκε μόλις το 53%.
Χαώδης είναι η διαφορά ανάμεσα στους δημόσιους πόρους που διατίθενται για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την πρόληψη – υπέρ της πρώτης. Έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF για την πενταετία 2016-2020 καταλήγει ότι το διάστημα αυτό δαπανήθηκαν 778 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και μόλις 189 εκατ. για τη διαχείριση των δασών και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Περαιτέρω, δεν υπήρξε επαρκής αιτιολόγηση για την κατανομή των πόρων, αλλά ούτε και απολογισμός στη λήξη κάθε αντιπυρικής περιόδου, ενώ το ποσοστό απορρόφησης των σχετικών πόρων του ΕΣΠΑ μετά βίας ξεπέρασε το 50%.
Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έκθεσης που παρουσιάστηκε χθες, αναφέρονται τα εξής:
• Υπάρχει τεράστια ανισοκατανομή πόρων μεταξύ καταστολής και πρόληψης. Το 80,5% των πόρων που διατέθηκαν αφορούσε την καταστολή δασικών πυρκαγιών και μόλις το 19,5% την πρόληψη.
• Η χρηματοδότηση των δράσεων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών γίνεται αποσπασματικά, από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.
• Οι αποφάσεις κατανομής των πόρων σε διάφορους φορείς ή δράσεις δεν τεκμηριώνονται επαρκώς. Η πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία συχνά εμποδίζεται.
• Μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν γίνεται απολογισμός της αποτελεσματικότητας των έργων που χρηματοδοτήθηκαν, ενώ οι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί.
• Την τελευταία 20ετία το προσωπικό της δασικής υπηρεσίας μειώθηκε κατά 53% και οι πόροι που διατέθηκαν σε αυτήν κατά 80%.
«Δεν υπάρχει καμία ακριβής εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο για τους πόρους που διατέθηκαν στην πρόληψη και στην καταστολή», ανέφερε ο Ηλίας Τζηρίτης, υπεύθυνος για θέματα δασικών πυρκαγιών στη WWF. «Αυτό δημιουργεί ένα προφανές πρόβλημα στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση του συστήματος».
Η άσκηση «Κασσάνδρα 2022», παρουσία του Χρ. Στυλιανίδη, περιελάμβανε και εκκένωση του χωριού Φούρκα. Έκθεση του WWF αναφέρει ότι το διάστημα 2016-2020 δαπανήθηκαν 778 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και μόλις 189 εκατ. για τη διαχείριση δασών και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα άλλο ζήτημα είναι η μικρή απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 απορροφήθηκε μόλις το 53,2%. «Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έχει προβλέψει 130 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και δράσεις από τους δήμους, αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει προτάσεις. Υπάρχει ανυπαρξία αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο δήμων», συμπλήρωσε.
«Οι φωτιές των τελευταίων ετών έδειξαν ότι τα όρια και οι δυνατότητες του κατασταλτικού μηχανισμού ξεπεράστηκαν και απέτυχαν. Παράλληλα, ανέδειξαν τη σημασία της πρόληψης», ανέφερε η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στη WWF. «Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική κουλτούρα στο σύστημα δασοπροστασίας». Ανάμεσα στις προτάσεις της οργάνωσης είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και η δημιουργία ενός κεντρικού ελεγκτικού μηχανισμού στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που να ελέγχει όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητα των έργων.
Η έκθεση «Οικονομικά πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών» καταρτίστηκε στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund (με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο), με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR).
Δείτε επίσης:
Επιτυχημένη η άσκηση "Πυρσός" με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
«Όποιος σκέφτεται να ανάψει κάρβουνα στο δάσος να το ξεχάσει»