ΕΛΛAΔΑ

Κλείνει την πόρτα στους πτυχιούχους των κολεγίων το ΑΣΕΠ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου, με ψήφους 14 έναντι 5, αποφάσισε να μην προσδώσει αναδρομική ισχύ στο άρθρο 50 του νέου νόμου

No profile pic

Ανακατατάξεις αναμένεται να επιφέρει στους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση η απόφαση του ΑΣΕΠ, το οποίο έκρινε ότι δεν μπορεί να προσμετρηθούν αναδρομικά οι τίτλοι σπουδών που έχουν αποκτηθεί από κολέγια.

Ειδικότερα, το άρθρο 50 του νόμου για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ορίζει ότι «τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον:

• έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ ή

• απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010 ή

• απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού».

Με το προηγούμενο σύστημα, οι κάτοχοι παιδαγωγικών πτυχίων από ξένα ΑΕΙ, για να διεκδικήσουν διορισμό στην εκπαίδευση, έπρεπε να έχουν αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ. Το άρθρο 50 πρόσθεσε τις δύο άλλες εναλλακτικές. Μέσω αυτών, οι πτυχιούχοι των ελληνικών κολεγίων τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα, αφού έχουν πάρει επαγγελματική ισοδυναμία, μπορούν να διεκδικήσουν διορισμό στην εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ.

Με βάση αυτή τη ρύθμιση, πτυχιούχοι τίτλων παιδαγωγικών από κολέγια, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση για τους διορισμούς που θα γίνουν από την επόμενη σχολική χρονιά, προσέβλεπαν στη βελτίωση της θέσης τους στους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι περίπου 150.000 και για τις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Οπως δημοσιοποιήθηκε χθες, η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ, με ψήφους 14 έναντι 5, αποφάσισε να μην προσδώσει αναδρομική ισχύ στο άρθρο 50 του νέου νόμου. Ετσι, δεν θα προσμετρηθούν αναδρομικά τα πτυχία των κολεγίων στους μόνιμους διορισμούς.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νόμου, το άρθρο 50 είχε προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και τους πανεπιστημιακούς.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή περιφρουρεί το κύρος του ΑΣΕΠ και είναι σύμφωνη με την πάγια πρακτική του να μη διαταράσσονται οι όροι ενός διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η απόφαση συνιστά το πρώτο βήμα για την ακύρωση του άρθρου 50 για τα κολέγια που είναι αντισυνταγματικό και έχει προκαλέσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας τον αγώνα για την ακύρωση του άρθρου 50 και δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα το καταργήσει».

Για ένα συναφές θέμα –την αντιστοίχιση πτυχίου τριετούς φοίτησης από κολέγιο στον γεωτεχνολογικό τομέα με το πτυχίο των δημόσιων γεωπονικών σχολών, πενταετούς φοίτησης– ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις τους ζητούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να δώσει απαντήσεις στη Βουλή, βάλλοντας ομαδικά κατά του άρθρου 50 του πρόσφατου νόμου.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση