ΕΛΛAΔΑ

«Kλειδώνει» η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας»

«Kλειδώνει» η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Μια ατάκα του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πως «κλειδώνει» το θέμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑκρίνοντας από το πως απευθύνθηκε ο ίδιος σε βουλευτές του κόμματος στην τελευταία συνομιλία τους. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης μιλώντας μέσω Skype, μαζί τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δική σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος».

Ο οδικός χάρτης μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου 

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι διεργασίες των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, που συνήλθε χθες για να προετοιμάσει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Ζητούμενο για τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου υπήρξε ο οδικός χάρτης των εκλογών νέου/νέας Προέδρου, ο χαρακτήρας του επικείμενου Συνεδρίου του κόμματος, αλλά και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων στην κούρσα της Προεδρικής εκλογής. Νέος γύρος συνομιλιών, αναμένεται αύριο. 

Ως προς το χρονοδιάγραμμα και παρά την αντίθετη άποψη των «Κασσελίστας» και του υποψήφιου Προέδρου Παύλου Πολάκη, για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, επαναβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί, δηλαδή να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου και ακολούθως οι εσωκομματικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Ως προς το χαρακτήρα του Συνεδρίου, αυτό αποφασίστηκε πως θα είναι Έκτακτο και όχι Διαρκές ή Καταστατικό, γεγονός που σημαίνει πως θα εκλεγούν νέοι Σύνεδροι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέες ισορροπίες.

Πεδίο, ωστόσο, έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων αποτέλεσαν τα κριτήρια συμμετοχής στην κούρσα εκλογής Προέδρου, τα οποία έθεσαν από πλευράς τους οι «87», εστιάζοντας στις προϋποθέσεις εκλογιμότητας των υποψήφιων. Σε αντιστοιχία με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει ο εκλογικός νόμος για την ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για δημόσια αξιώματα, οι «87» έθεσαν θέμα κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες προς το κόμμα, ενώ εμφανίστηκαν αντίθετοι σε περίπτωση πολύ υψηλού δανεισμού και χρεών προς το στενό και ευρύτερο Δημόσιο από πλευράς των υποψήφιων Προέδρων, στην προοπτική να μην υπάρχουν «προσωπικές εξαρτήσεις».

«Κόφτης» Τζάκρη σε Πολάκη

Στον αντίποδα, δεν ετέθη από την πλευρά των «87» θέμα αύξησης του αριθμού των απαιτούμενων υπογραφών, προκειμένου να έχει κανείς δικαίωμα συμμετοχής στην κούρσα, με την μειοψηφία να συμφωνεί με το όριο των 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, να αυξηθεί το όριο των υπογραφών σε 50 από 30 ζήτησε, κατά πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη απηχώντας τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της πλευράς του έκπτωτου Προέδρου να αποκλείσει από την κούρσα τον Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος φέρεται να αντέδρασε, ενώ η πρόταση της κυρίας Τζάκρη δεν έγινε αποδεκτή, όπως και αυτή της κατάθεσης λευκού ποινικού μητρώου, σύμφωνα με το περιβάλλον του έκπτωτου Προέδρου.

Σεβασμός στις διαδικασίες

Πρωτίστως, όμως, οι «87» έθεσαν το ζήτημα του σεβασμού του Καταστατικού του κόμματος, αλλά και των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, προκειμένου να μπορεί να ανακηρυχθεί κάθε ενδιαφερόμενος ως υποψήφιος για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε την ανάγκη να τεθούν κριτήρια, όπως η κατάθεση του Πόθεν Έσχες σε επιτροπή του κόμματος υπό τη Γραμματεία, λευκού Ποινικού Μητρώου κτλ για λόγους διαφάνειας και προστασίας του κόμματος και χωρίς να «φωτογραφίζεται κανείς», με δεδομένο άλλωστε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταθέσει Πόθεν Έσχες. Επιπλέον, πηγές κοντά στην Αντιπρόεδρο της Βουλής διέψευδαν χθες πληροφορίες ότι δήθεν η κυρία Γεροβασίλη έθεσε ως όρο για τους υποψήφιους Προέδρους να είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια μέλη του κόμματος, ενώ είχε τοποθετηθεί ανοιχτά για το θέμα των κριτηρίων, λίγες ώρες πριν τη χθεσινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ιστότοπο newsbomb.gr, «εγώ προφανώς δεν θα συμφωνήσω με κάτι που θα είναι φωτογραφικό, αλλά αν κάποιος τηρεί ή δεν τηρεί το καταστατικό και τις αρχές ενός κόμματος, δεν φαντάζομαι ότι είναι φωτογραφικό». «Αν κάποιος είναι καθαρός στα οικονομικά του στοιχεία και δεν χρωστάει φερ’ ειπείν δύο εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο, λέω ένα τυχαίο νούμερο, νομίζω ότι δεν είναι φωτογραφικό. Ή αν κάποιος απ’ αυτούς που υποχρεούνται να έχουν πόθεν έσχες θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, θα ήταν λάθος να πεις ας το δει και μια δική μας επιτροπή το πόθεν έσχες; Αντιλαμβάνεστε, αυτά είναι αυτονόητα, δεν μπορούν να θεωρηθούν φωτογραφικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη.

Ούτε υπέρ της διαγραφής, ούτε υπέρ του διοικητικού αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη φέρεται να τάχθηκε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης, εξηγώντας την ίδια στιγμή πως δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί η οιωνεί διάσπαση που κάνει ο Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του, όπως είπε. Στο να συζητηθεί το καταστατικό και να δεσμεύει - ως εκ τούτου - την εκλεγμένη ηγεσία επέμεινε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, λέγοντας «όχι στις λευκές επιταγές». Πέρυσι εκλέξαμε πρόεδρο χωρίς ουσιαστική συζήτηση και το πληρώσαμε. Να μη ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Να κριθεί από τη βάση, ζήτησε για τον Στέφανο Κασσελάκη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη χθεσινή συνεδρίαση παρά τις αναφορές του έκπτωτου Προέδρου σε «κουκούλες», υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως το «θέμα είναι πολιτικό» και όχι φωτογραφικό, καθώς ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη καταθέσει δήλωση Πόθεν Έσχες. Πάντως, ως την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών μειοψήφησαν χθες οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Παύλος Πολάκης, με τον τελευταίο να ζητά να οριστεί τετραμελής αντί για τριμελής επιτροπή οργανωτικού μετά την παραίτηση του Γραμματέα Οργανωτικού, Γιάννη Βουλγαράκη, συναντώντας αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή, η προϋπόθεση του σεβασμού του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία τίθεται προς συζήτηση ως κριτήριο συμμετοχής στην κούρσα εκλογής νέας ηγεσίας σημαίνει την αποδοχή της έκπτωσής του από την Κεντρική Επιτροπή, με τους «87» να επιλέγουν ταυτόχρονα μια πιο ήπια στάση απέναντι στον κ. Κασσελάκη για χάρη της ενότητας του κόμματος, απορρίπτοντας σενάρια διαγραφής του ή παραπομπής του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση