«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον και τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας.
Η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, γιατί εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε για την έλευσή του.
Μας φοβίζει η Όμικρον και το συζητάμε στην Επιτροπή, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε ο κ. Γώγος.
Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως στην Αγγλία και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση ώστε να αποφευχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής σημείωσε ότι με την τρίτη δόση η αύξηση των αντισωμάτων που προκαλείται, περίπου 20-25 φορές παραπάνω από αυτά που είχαμε, δημιουργεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας για τη μόλυνση, αλλά πάρα πολύ υψηλό, πάνω από 80% έναντι της βαριάς νόσου, της διασωλήνωσης και του θανάτου.
«Αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος το εμβόλιο και πρέπει όσοι δεν έχουν κάνει, να κάνουν την πρώτη και δεύτερη δόση φυσικά γιατί υπάρχουν περίπου 300.000-400.000 πολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και φυσικά την τρίτη δόση για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει», κατέληξε.