ΕΛΛAΔΑ
JP Morgan: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με επταετές ομόλογο
Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας
SHARE:
Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων 5ετούς έως 7ετούς διάρκειας προβλέπουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι αναλυτές της JP Morgan, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s, αλλά και τις εκτιμήσεις για επερχόμενη επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πραγματοποιήσουν δημοπρασίες ομολόγων συνολικού ύψους περίπου 12 δισ. Ευρώ. Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία έχουν ήδη προγραμματίσει εκδόσεις, ενώ αυξημένες πιθανότητες για μία παρουσία στην αγορά διαβλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας για την Ελλάδα (με 5ετές ή 7ετές) αλλά και τη Φινλανδία (με 10ετές).
Όσον αφορά στο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, η JPMorgan υπολογίζει πλέον ότι η διαφορά απόδοσης (spreads) των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων θα είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα των 201 μονάδων βάσης, που αρχικά προέβλεπε. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο το spread θα κινηθεί κοντά στις 170 μονάδες βάσης, ενώ στα τέλη του έτους, αλλά και τον Μάρτιο του 2023 θα είναι κοντά στις 180 μονάδες βάσης.
«Πιστεύουμε ότι η αγορά επιβάλλει υπερβολικό discount για το τέλος των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμα και έπειτα από την πρόσφατη μείωση των spreads)», σημείωναν οι αναλυτές σε πρόσφατη ανάλυσή τους. Και πρόσθεταν ότι κατά την άποψή τους, η αγορά έχει υποτιμήσει, επίσης, την σχετικά ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, το πολιτικό περιβάλλον και τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας.
Υπενθυμίζεται ότι η JPMorgan προβλέπει ανάπτυξη 5,2% φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 197% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%.
Μία έξοδος της χώρας μας στις αγορές εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα που δημιουργεί η αναβάθμιση της χώρας από την S&P στο BB+, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή επικαλούμενος τις προσδοκίες του για συνεχιζόμενη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα αλλά και για διατηρήσιμες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η S&P περιμένει ανάπτυξη 3,4% για την ελληνική οικονομία το 2022, ενώ εκτιμά ότι οι ρυθμοί θα παραμείνουν πάνω από το 3% έως το 2025 (3,5% το 2023, 3,2% το 2024 και 3% το 2025) και θα είναι υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να δώσουν κυρίως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων.
Στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον S&P αναφέρεται σε σημερινό report της και η DZ Bank, επισημαίνοντας ότι με αυτήν η Ελλάδα φτάνει ένα σκαλοπάτι μόλις από την επενδυτική βαθμίδα. Οι αναλυτές της εμφανίζονται μάλιστα εξαιρετικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, χάρη στις αναβαθμίσεις, τονίζοντας ότι πιθανότατα θα υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών.
Σημειώνεται ότι η DZ Bank εκτιμά ότι ο στόχος της Αθήνας για έξοδο από το junk έως το 2023 είναι αρκετά ρεαλιστικός, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή της τόνιζε ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πετύχει μια τόσο μεγάλη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της.
Υπενθυμίζεται ότι και ο DBRS βαθμολογεί την Ελλάδα με BB (high) δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι είναι εφικτό μέσα στο 2023- και παρά τις δυσμενείς συνθήκες διεθνώς- η χώρα να πιάσει τον στόχο του Investment grade- έστω εν μέρει (να εξασφαλίσει τέτοια αξιολόγηση από τους 2 από τις 4 βασικούς οίκους). Σε μία τέτοια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα θα λάβουν ώθηση και τα spread τους θα κλείσουν.