ΕΛΛAΔΑ

Η "Όμικρον" «θα μας έρθει από την Ευρώπη τις γιορτές»

Επιστήμονες ανησυχούν ότι θα επαναληφθεί ό, τι έγινε με τη μετάλλαξη Δέλτα που έφτασε στην Ελλάδα από το εξωτερικό

No profile pic

Ο κορωνοϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα αφού χθες ανακοινώθηκαν άλλα 5.157 νέα κρούσματα, ενώ 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Τους 697 φτάνουν οι διασωληνωμένοι που δίνουν τη μάχη απέναντι στον φονικό ιό, με το ΕΣΥ να συνεχίζει να βρίσκεται στα όριά του, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα, όλος ο πλανήτης κοιτάζει με αγωνία τι θα συμβεί με την παραλλαγή Όμικρον που έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 χώρες, ενώ δείχνει να είναι πιο μεταδοτική. Το θετικό είναι ότι μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει προκαλέσει κανένα θάνατο.

Το κυβερνητικό επιτελείο βλέποντας ότι οι πανδημικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το τέταρτο κύμα κορωνοϊού να είναι σε πλήρη εξέλιξη και την απειλή της «Όμικρον» να μην έχει αξιολογηθεί, αποφάσισε να προχωρήσει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο συρτάρι του από τις αρχές Νοεμβρίου το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά δεν ήταν βέβαιος ότι θα το έπαιρνε.

Αδυσώπητα τα στοιχεία

Όμως, τα στοιχεία ήταν αδυσώπητα. 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι άνω των 60 ετών, ενώ η «Όμικρον» είναι μπροστά. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι η τρίτη δόση θα μπορεί να γίνει στους τρεις μήνες, από τους έξι που ίσχυε, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει ήδη τα εμβόλια, να μη μειωθεί το προσωπικό «τείχος ανοσίας» τους.

Το «καμπανάκι» για τη νέα παραλλαγή και ο φόβος για τα Χριστούγεννα

Ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Κώτσης μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο της «Όμικρον» που πιστεύει ότι, όπως και η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα φτάσει στην Ελλάδα απευθείας από την «πηγή» της, αλλά δευτερογενώς, κυρίως μέσω χωρών της Ευρώπης.

Ο κ. Κώτσης, μιλώντας στο euro2day.gr, σημείωσε ότι εν όψει της εορταστικής περιόδου, όταν μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα για τις γιορτές, υπάρχει κίνδυνος για πιθανή εισαγωγή και διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Ο ίδιος προτείνει την πραγματοποίηση εργαστηριακού τεστ ως προϋπόθεση για κάθε εισερχόμενο στη χώρα –εμβολιασμένο ή μη- με όλες τις πτήσεις εξωτερικού.

«Το μόνο μέτρο που μπορεί να μας δώσει κάποια ασφάλεια»

«Από όλες τις χώρες του κόσμου όλες οι πτήσεις να γίνονται με αρνητικό τεστ. Είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να μας δώσει κάποια ασφάλεια ότι δεν θα έρθουν κρούσματα από το εξωτερικό από άτομα εμβολιασμένα, που μπορεί να είναι ασυμπτωματικά ή να έχουν κάποια ελαφρά συμπτώματα, βήχα ή πονόλαιμο», είπε ο κ. Κώτσης.

Έπειτα πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές, παιδιά τα οποία σπουδάζουν και άνθρωποι που δουλεύουν στο εξωτερικό θα έρθουν στην Ελλάδα να δουν τις οικογένειές τους. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε από τώρα τα μέτρα μας. Έχει γίνει και με άλλες μεταλλάξεις, έγινε πέρυσι με τη Δέλτα, η οποία μας ήρθε κυρίως από την Αγγλία και μετά τις γιορτές έφερε το επόμενο κύμα».

Ο καθηγητής στηρίζει την πρότασή του στα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν τα πρώτα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. «Η πλειοψηφία όσων ταξίδεψαν στην Ολλανδία από την Αφρική ήταν εμβολιασμένοι και βρέθηκαν ασυμπτωματικοί με την Όμικρον μετάλλαξη», είπε. Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Ευτυχώς από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να νοσούν βαριά, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε με σιγουριά».

Για τη μεταδοτικότητα

Ο ίδιος παρακολουθεί τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις για την αυξημένη από 3 ως 6 φορές μεταδοτικότητα και την αύξηση των θανάτων στην Αφρική, επισημαίνοντας πως παρά το ότι δεν είναι γνωστό ακόμη πόσο νοσογόνα θα είναι η νέα παραλλαγή, εκ του αποτελέσματος οι περισσότερες μολύνσεις θα αυξήσουν και τις νοσηλείες, αφού θα βρεθούν περισσότεροι ευαίσθητοι. Το ίδιο συνέβη με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο κ. Κώτσης υποστήριξε πως η μείωση του διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, ενώ επισήμανε ότι οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ δείχνουν την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, το οποίο χρειάζεται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις και το οποίο δεν έχει στελεχωθεί κατάλληλα την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον μέτρα πρότεινε και ο Νίκος Καπραβέλος

Lockdown για τους ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα πρότεινε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.

«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότης σαν ΕΣΥ, ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα. Πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, «πράσινο πάσο» σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε». Μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή». «Δε δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επιτέλους η πολιτεία άλλαξε το επιχειρησιακό της σχέδιο αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Η υποχρεωτικότητα είναι το μεγάλο μας όπλο, είναι η μόνη μας ελπίδα να ελέγξουμε την πανδημία… Αν μας άκουγε από το καλοκαίρι η πολιτεία δε θα είχαμε αυτή τη σφοδρότητα του 4ου κύματος» σχολίασε ο γιατρός.

Παγώνη: Ο κορωνοϊός θα μείνει αλλά δε θα είναι επιθετικός

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημειώνοντας ότι ο ιός θα μείνει, αλλά δεν θα είναι επιθετικός όπως τώρα. Ακόμα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σημειώνοντας ότι η ιατρική είναι βήμα – βήμα και θα προχωρήσουμε βάσει των μελετών.

«Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98%. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Μην μετράτε τον αριθμό των αντισωμάτων

Απαντώντας σε ερωτήματα τηλεθεατών, η γιατρός διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson η τρίτη δόση είναι στους 2 μήνες, με τα υπόλοιπα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) στους 3 μήνες. Οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο οπωσδήποτε, υπογράμμισε, «ίσα – ίσα είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, τις λοιμώξεις και στον ιό που είδατε την επιθετικότητά του».

«Δεν ασχολούμαστε με αντισώματα και αριθμό αντισωμάτων, κάνουμε τις δόσεις κανονικά και την τρίτη δόση», επισήμανε η Ματίνα Παγώνη. Στις δυο ομάδες 12 – 15 και 15 – 17 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά είπε. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στις μητέρες να εμβολιάσουν τα παιδιά. «Οι μελέτες είναι θετικές και ασφαλείς για τα παιδιά».

Για το εμβόλιο της γρίπης ανέφερε ότι κανονικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και μπορούν οι πολίτες να το κάνουν όποτε θέλουν, αλλά ας αφήσουν μια εβδομάδα – 10 μέρες διαφορά από τον εμβόλιο κατά της COVID να κάνουν και το εμβόλιο γρίπης. «Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουμε τα περιστατικά της γρίπης, να πάνε να εμβολιαστούν και για τη γρίπη» τόνισε.

Είναι φανερό ότι οι ειδικοί επιδιώκουν να μην υπάρξει εφησυχασμός μέχρι να αξιολογηθεί πλήρως η απειλή της παραλλαγής Όμικρον, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει αναχώματα φοβούμενη την «επέλασή» της και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει, κάνοντας ακόμα πιο μελανή την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.

 

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός: Ξεκινά τη Δευτέρα η δωρεάν διάθεση των self tests

222 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κρήτη

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση