ΕΛΛAΔΑ
Η κακοκαιρία Daniel «σάρωσε» αγροτική παραγωγή και οικονομική δραστηριότητα σε Λάρισα – Θεσσαλία
Τεράστιες εκτάσεις βυθίστηκαν – Χιλιάδες ζώα πνίγηκαν
Η κακοκαιρία «Daniel», η οποία σάρωσε την περιοχή μας, αφήνει πίσω όλεθρο και καταστροφή που όμοιά τους δεν έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πλημμυροπαθών πολιτών είναι ήδη ορατές, ενώ το πλήγμα στις υποδομές σε πολλές των περιπτώσεων προκύπτει συντριπτικό.
Μέσα σε όλα αυτά η κακοκαιρία προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη Θεσσαλία. Στους καταναλωτές υπάρχει μεγάλος φόβος για ελλείψεις προϊόντων και ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ενώ οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους.
Το πλήγμα στην κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή είναι τεράστιο και οι παραγωγοί αγωνιούν ακόμα και για την αντοχή τους να παραμείνουν στην ύπαιθρο συνεχίζοντας την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Συνάμα, τα χιλιάδες νεκρά ζώα που παραμένουν αυτή τη στιγμή στον θεσσαλικό κάμπο – πέρα από την καταστροφή για τους κτηνοτρόφους – αποτελούν υγειονομική βόμβα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μολύνσεων. Η επόμενη μέρα δείχνει ότι θα είναι πολύ δύσκολη για όλους στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στη χώρα.
Άλλωστε το γεγονός ότι βυθίστηκε ένα σημαντικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και της παραγωγής του είναι βέβαιο πως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και της διάθεσης προϊόντων. Αυτή η εξέλιξη είναι δεδομένο πως θα φέρει πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς και έκρηξη στις τιμές που θα πλήξουν όχι μόνο τη Λάρισα και τη Θεσσαλία αλλά το σύνολο των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο είναι το γεγονός των τεράστιων ζημιών που έχουν υποστεί βιομηχανίες και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με πολλές εξ’ αυτών να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και άλλες να προσπαθούν ώστε να συνέλθουν από το χτύπημα της κακοκαιρίας. Πλέον αυτό αποτελεί καίριο ζήτημα για την τοπική οικονομία με προεκτάσεις ευρύτερες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκιαγραφηθούν.
«Μαρτύριο» για 150 βιομηχανίες
Τις ζημιές σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΣΘΕΒ, δήλωσε στη larissanet, η διευθύντρια του Συνδέσμου κα Έλενα Καματέρη. Οι βιομηχανίες της περιοχής, αλλά και της βιομηχανικής ζώνης, με μεταποιητική δραστηριότητα, που υπέστησαν άμεσες ή έμμεσες ζημιές ξεπερνούν τις 150. Πολλές βιομηχανίες έχουν τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες, πολλές έχουν αναστείλει προσωρινά την παραγωγή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και την αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων. Επίσης υπάρχουν και οι έμμεσες ζημιές.
«Ομπρέλα» για όλες τις επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας στη larissanet, επεσήμανε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις επιχειρήσεις και όλοι βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση. Ο κ. Γιαννακόπουλος προτρέπει όλους τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητάει από την πολιτεία ταχείς αποζημιώσεις και «ομπρέλα» μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις διότι είναι εξαρτώμενες από τον πρωτογενή τομέα.
Καταστροφές στις καλλιέργειες – Έκκληση για άμεση στήριξη
Τεράστιες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες, οι οποίες βυθίστηκαν στο νερό και έχουν κατακλυστεί από λάσπη και φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τα ρέματα και τους χειμάρρους. Οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή είναι ανυπολόγιστες. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά στο ΑΕΠ θα είναι εξίσου τεράστια. Στον θεσσαλικό κάμπο που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας και καλύπτει το 5% του ΑΕΠ, υπάρχουν 65.000 απασχολούμενοι, με τις καλλιέργειες να φτάνουν τα 3 εκατ. στρέμματα. Το στίγμα της κρατικής αρωγής που απαιτείται έδωσε μιλώντας στη larissanet, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), κ. Κώστας Σπανούλης.
O κ. Σπανούλης έκανε έκκληση προς τους αρμόδιους ώστε να δοθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να ορθοποδήσει η Θεσσαλία, ενώ αναφέρθηκε και στον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει να ερημώσουν τα χωριά τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Η Θεσσαλία χρειάζεται μια γενική ανασυγκρότηση. Αυτός ο τόπος συνεισφέρει 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό επιτέλους να πάρουν μια απόφαση. Το ΑΕΠ που έχει η Θεσσαλία για 1,5 χρόνο να πέσει για τις υποδομές της περιοχής. Να στηρίξουν τους συγγενείς που έχασαν ανθρώπους, τα νοικοκυριά, τα σπίτια και μετά τους κτηνοτρόφους και τους ανθρώπους που παράγουν. Αν δεν στηριχθούν τα χωριά, θα εγκαταλειφθούν. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 55 ετών, τρομάξαμε να κρατήσουμε νέους αγρότες. Αν εγκαταλείψουμε του ανθρώπους και εμείς φύγουμε από τη ζωή τότε θα χαθεί όλη αυτή η ύπαιθρος».
Χιλιάδες πνιγμένα ζώα – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις κτηνοτροφικές μονάδες
Κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου είναι πραγματικά τεράστια. Αυτό δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων που ασφαλώς ξεπερνούν τα στενά όρια του θεσσαλικού κάμπου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων κάνουν λόγο για απώλεια περίπου του 1/3 των ζώων, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να γίνει λεπτομερής καταγραφή.
Η περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο Νίκαιας, «υπάρχουν πάρα πολλά διάσπαρτα ζώα οπότε είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ακριβείς αριθμούς».