ΕΛΛAΔΑ

Χρυσοχοΐδης: Αυτή η κρίση με τον κορωνοϊό δεν είναι σαν του 2010, ούτε σαν φάρσα

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη

No profile pic

Η πανδημική κρίση είναι πρωτοφανής αλλά «δεν είναι σαν την κρίση του 2010, ούτε σαν φάρσα» λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την κατάσταση του κορωνοϊού με διαχειριστική σοβαρότητα και επάρκεια και ότι η κοινωνία έχει μεγαλύτερη αυτογνωσία.

«Ξορκίσαμε πολλούς δαίμονες και ιδεοληψίες στα δέκα χρόνια που πέρασαν» παρατηρεί. «Το συνεκτικό στοιχείο για την κοινωνία είναι να πείσουμε στο κοινωνικό μέτωπο για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και στα εθνικά να συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση διαπραγμάτευσης» προσθέτει. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν πιστεύει ότι η συγκυρία μπορεί να δημιουργήσει νέα ακραία κόμματα, αλλά βλέπει δυσκολίες και για την Κεντροαριστερά. «Η μεταρρυθμιστική δυναμική και η κοινωνική φροντίδα της κυβέρνησης περιορίζουν την εύκολη συγκρότηση μιας ουσιώδους Κεντροαριστεράς» εκτιμά.

Σχετικά με την οικονομία και το αν το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι αρκετό ώσπου να εκταμιευθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι "η κυβέρνηση οργανώνει με σύνεση και ρεαλισμό έναν πόλεμο, που έχει πολλές μάχες και απρόβλεπτα νέα μέτωπα. Εάν δώσει τώρα τα πάντα, μια επιδείνωση της πανδημίας θα μας γονατίσει. Και θα το πληρώσουν, όπως πάντα, οι πιο αδύναμοι. Από την άλλη, δεν πρέπει με τίποτε να αφήσει μικρές επιχειρήσεις να κλείσουν για λόγους διαδικαστικούς ή προσβασιμότητας στο χρηματοδοτικό σύστημα. Είναι μάχη με τον χρόνο, αγώνας ψυχραιμίας, στάθμισης και συναίσθησης καθήκοντος. Ευτυχώς το διαχειρίζονται σοβαροί άνθρωποι, που έχουν σχέδιο, με ρεαλισμό, χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια συγκλονιστική ευκαιρία, είναι “η ευκαιρία” για την ανάπτυξη. Σε αυτό χρειάζεται να επικεντρωθούμε όλοι. Κατ’ αρχήν να το εξηγήσουμε στους πολίτες, είναι το μέλλον μας μετά τον κορωνοϊό, και οφείλουμε αυτό το μέλλον να το σκιαγραφήσουμε και να το χτίσουμε από τώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη, ατομική και πολιτική, να μπορέσει να δει ο πολίτης σήμερα τις γραμμές ενός μέλλοντος με ελπίδα, πρέπει και χρειάζεται να μη φυλακιστεί στον τρόμο». Σχετικά με τη δικογραφία που σχηματίστηκε με την κατηγορία ακόμη και για κατασκοπεία για μέλη τεσσάρων ΜΚΟ στη Λέσβο, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι "οι ΜΚΟ στην πλειονότητά τους είναι από τους πυλώνες της μεταναστευτικής πολιτικής. Το 2014, στην έναρξη του Μεταναστευτικού, ηγήθηκαν της αλληλεγγύης, μετέφεραν τεχνογνωσία, μας έμαθαν και μας βοήθησαν. Όπως πάντα, όπως παντού, έτσι και στη Μυτιλήνη, κάποιες λίγες φανατικές μειοψηφίες υπερβαίνουν νόμους και θεσμούς και αυτοανακηρύσσονται σωτήρες της ανθρωπότητας. Αυτές οι ΜΚΟ στις οποίες αναφέρεσθε παρανόμησαν, στην ουσία βοηθούσαν δουλεμπόρους, όχι μετανάστες και πρόσφυγες. Θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά, επαναλαμβάνω, το δέντρο ας μην κρύβει το δάσος».

Για τις συλλήψεις για τρομοκρατία, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι "συλλήψεις έγιναν και θα συνεχιστούν. Το φαινόμενο επιμένει γιατί οι διωκτικές Αρχές δεν επιμένουν διαχρονικά, συστηματικά, μεθοδικά, αμείωτα. Δεν έχω τίποτα προσωπικό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαι δημοκράτης, τη θεωρώ κύριο εχθρό της δημοκρατίας, τη μάχομαι αδιαπραγμάτευτα και ασταμάτητα. Να τονίσουμε πάντως ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, απολύτως πρακμιακή και καθόλου ρομαντική".

Για τις καταλήψεις στα σχολεία ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "προσωπικά θεωρώ τις καταλήψεις, όπως γίνονται, ξεπερασμένες. Επίσης θεωρώ πως είναι άτοπο να ζητάμε από ένα κίνημα να φέρεται με συμβατική λογική και είναι εξίσου λάθος να ονομάζουμε κίνημα τις ετήσιες τελετουργικές καταλήψεις, απομιμήσεις παρελθόντος στα διάφορα σχολεία. Να προσθέσω ότι δεν θεοποιώ τη νεότητα, η ίδια η ουσία της νεότητας είναι εναντίον κάθε κλισέ. Με την έννοια αυτή δεν συμφωνώ με κόμματα είτε άλλους φορείς εκπροσώπησης που αγκαλιάζουν άκριτα πλατείες και καταλήψεις».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση