ΕΛΛAΔΑ
Χιλιάδες υποθέσεις ρευματοκλοπής στην Πάτρα
«Δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να μπαίνουν σε ένα τσουβάλι», τονίζει ο δικηγόρος Άκης Βαβαρούτας
«Τσουνάμι» μηνύσεων σε βάρος χιλιάδων Πατρινών, με την κατηγορία της ρευματοκλοπής, βρίσκεται καθοδόν από την Ασφάλεια Πατρών προς το Δικαστικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Πατρών Ακη Βαβαρούτα, οι φάκελοι που είχαν στοιβαχθεί στο αρμόδιο προανακριτικό γραφείο της Ασφάλειας Πατρών μέχρι πριν από λίγο καιρό, έφταναν τις 2.500, γεγονός που φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και την αυστηρή στάση που επιδεικνύει πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ απέναντι σε όσους παραβιάζουν τους μετρητές ρεύματος με κάθε ευφάνταστο τρόπο.
Το φαινόμενο αποτυπώνεται καθημερινά και στις δικαστικές αίθουσες του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, όπου φτάνουν προς εκδίκαση κατά μέσο όρο, περίπου 30 υποθέσεις ρευματοκλοπής την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει κάθε χρόνο ενώπιον της δικαιοσύνης, περίπου 1.300 Πατρινούς με την κατηγορία της ρευματοκλοπής, ενώ μετά ακολουθούν και οι αγωγές και τα διοικητικά πρόστιμα.
Όπως ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Βαβαρούτας, πολλές από αυτές τις κατηγορίες καταρρίπτονται στα δικαστήρια. Είπε, συγκεκριμένα, πως ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ακολουθεί τις προβλεπόμενες ενέργειες της Ρυθμιστικής Αρχής, με αποτέλεσμα να στέλνει στις δικαστικές αίθουσες και ανθρώπους που δεν ευθύνονται σε τίποτα.
«Ο φορέας καλά κάνει και ζητά να τιμωρούνται όσοι προβαίνουν σε ρευματοκλοπή, γιατί είναι όντως, ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ομως την ίδια στιγμή, στα πατρινά δικαστήρια, έχουν βγει πάρα πολλές αποφάσεις, που αναφέρουν ότι δεν τήρησε τους κανόνες» είπε ο κ. Βαβαρούτας, που ανέφερε υπόθεση στην οποία κατηγορήθηκε γυναίκα ηλικίας 75 ετών, στα όρια της άνοιας και της ακινησίας, ότι έκλεβε ρεύμα για τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Βαβαρούτα, τα συνεργεία ελέγχου πρέπει να αναζητούν και να ενημερώνουν τον κάτοχο του μετρητή ρεύματος, ο φορέας να του επιδίδει όλα τα έγγραφα και κυρίως, να παρίσταται ο ίδιος ή εκπρόσωπός του, κατά το άνοιγμα του κουτιού του μετρητή στα ειδικά εργαστήρια όπου γίνεται πιστοποίηση της ρευματοκλοπής.
Ο φορέας έχει αναθέσει και σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, να κυνηγάει δικαστικά τις υποθέσεις, και να παρίσταται στις δίκες προς υποστήριξη της κατηγορίας, ενώ ο Ακης Βαβαρούτας εκτιμά πως, σε περιπτώσεις βεβαίωσης μεγάλων προστίμων, θα προχωρήσει και σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, εάν διαπιστώσει άρνηση ή αδυναμία συμμόρφωσης.
«Πολύς κόσμος κάνει ρευματοκλοπή. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να μπαίνουν σε ένα τσουβάλι. Πρέπει να τηρείται η διαδικασία της ΡΑΕ, την οποία ο φορέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη» είπε ο κ. Βαβαρούτας, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες και για τη μέθοδο προσδιορισμού της υποκλαπείσας ενέργειας, που βασίζεται, κατά τον ίδιο, σε έναν αλγόριθμο που συγκρίνει αυθαίρετα καταναλώσεις από το παρελθόν και σήμερα.
Με πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, όσοι διαπράττουν ρευματοκλοπές θα πρέπει να πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή, ενώ θα καλύπτουν και τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής. Επιπλέον, θα καλούνται να πληρώσουν στη διπλή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς την ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί.