ΕΛΛAΔΑ

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργή ανάμειξη των πανεπιστημίων στην κατάρτιση

Σήμερα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τα προσωρινά μητρώα Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης για την αναβάθμιση δεξιοτήτων 80.000 ανέργων

No profile pic

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργή ανάμειξη των πανεπιστημίων στην κατάρτιση, υπογράμμισε ο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, διαδικτυακά, στην εκδήλωση με θέμα "Διά Βίου Μάθηση και Αγορά Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Ο ρόλος των Πανεπιστημίων: Νέα δεδομένα - Νέες προοπτικές", που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Σήμερα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τα προσωρινά μητρώα Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης για την αναβάθμιση δεξιοτήτων 80.000 ανέργων με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης από τα 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος τα 50 θα διατεθούν στα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και τα υπόλοιπα στους ιδιώτες.

Υπογράμμισε ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκε κατασπατάληση πόρων για την κατάρτιση και πρόσθεσε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις. "Η κίνηση της Πολιτείας να απευθυνθεί στα πανεπιστήμια για την κατάρτιση έχει ιδιαίτερο βάρος και νόημα και αντιμετωπίζεται από όλους θετικά", σημείωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι από τα μέσα Ιουνίου θα μπορούν οι άνεργοι να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα υλοποιηθούν όχι μόνο ψηφιακά, αλλά και δια ζώσης, "γιατί θέλαμε οι καταρτιζόμενοι κυριολεκτικά να περάσουν τις πύλες των πανεπιστημίων, για να αντιληφθούν στο επίπεδο συμβολισμών και ουσίας ότι η πολιτεία επιδιώκει πραγματική επανεκκίνηση στο θέμα της κατάρτισης ώστε οι πόροι να πιάνουν τόπο".

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου, υπογράμμισε ότι η πολιτεία δίνει τα εφόδια ώστε τα πανεπιστήμια να κάνουν πράξη τον σκοπό τους, ο οποίος είναι, όχι μόνο να παρέχουν προπτυχιακή εκπαίδευση, αλλά να είναι δίπλα στην κοινωνία, δίνοντας τη γνώση τους σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν. Για το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, που λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια, επισήμανε ότι με τον νέο σύγχρονο καταστατικό του χάρτη πέτυχε συνεργασίες και εξωστρέφεια. Στόχος είναι η συνεργασία με διεθνείς φορείς και η λειτουργία θερινών σχολείων κατάρτισης.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης, υπογράμμισε ότι με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης τα πανεπιστήμια δικαιώνουν τον κοινωνικό τους ρόλο, ενώ αποτελούν εγγύηση ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν. Μίλησε για τη σημασία της επανεκπαίδευσης και της κατάρτισης, σε ένα περιβάλλον όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι εργαζόμενοι πιθανόν θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλές φορές στη ζωή τους επάγγελμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις λίγες που λειτουργεί μηχανισμό διάγνωσης της αγοράς εργασίας, από τον οποίο αντλεί επικαιροποιημένη γνώση για την κατάρτιση αναπτυξιακής πολιτικής και προγραμμάτων κατάρτισης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση