ΕΛΛAΔΑ
Χαρίτσης - Μαμουλάκης: Θα περιορίσει η κυβέρνηση την «αθέμιτη» κερδοφορία στην αγορά ειδών διατροφής;
Κοινή Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση – Χάρη Μαμουλάκη, με την συνυπογραφή 46 ακόμη Βουλευτών, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών
Την αναγκαιότητα προστασίας των καταναλωτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και της μείωσης του ΦΠΑ στα είδη διατροφής με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αναδεικνύουν με την κατάθεση κοινής Ερώτησης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, ο Τομεάρχης και ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης και Χάρης Μαμουλάκης, αντίστοιχα.
Με τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση των 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ γίνεται αναφορά στην εκτόξευση του πληθωρισμού και την δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ενώ τονίζεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παταχθεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Ενώ, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, υφίσταται ζήτημα αισχροκέρδειας από τα σούπερ μάρκετ και συνιστά παρανομία να διατηρούν την τιμή ενός προϊόντος ίδια, μειώνοντας όμως την ποσότητά του.
Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Χάρης Μαμουλάκης υπενθυμίζουν επίσης ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, που ισχύει για όσο διαρκεί η γεωπολιτική και υγειονομική κρίση και με στόχο την παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων, απαγορεύεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση, μεταξύ άλλων, προϊόντων διατροφής, όταν το περιθώριό του ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους που ίσχυε προ της 1ης 9ου 2021. Προβλέπονται επίσης πρόστιμα σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων από τους ελέγχους που θα διενεργούν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.
Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το πόσους ελέγχους έχουν διενεργήσει σε επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής, σε πόσες διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια και ποιο είναι το συνολικό ποσό προστίμων που επιβλήθηκαν, καθώς και εάν προτίθενται να μειώσουν τον Φ.Π.Α. στα είδη διατροφής.