ΕΛΛAΔΑ

Χαμόγελο του Παιδιού: Απολογισμός έργου για το πρώτο εξάμηνο του 2024

Στατιστικά στοιχεία δράσεων από τα 10 εξειδικευμένα κέντρα δράσης του οργανισμού

Χαμόγελο του Παιδιού: Απολογισμός έργου για το πρώτο εξάμηνο του 2024

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» παρουσιάστηκε ο καθιερωμένος απολογισμός έργου του Α’ Εξαμήνου 2024 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από τα δέκα (10) Κέντρα Δράσης που λειτουργεί, σε μια συνέντευξη Τύπου, παρουσία δημοσιογράφων και χορηγών.

Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Οργανισμού, που μέσα από τις ολιστικές δράσεις και υπηρεσίες του, προσέφεραν σε παιδιά, αλλά και τις οικογένειές τους, τους πρώτους έξι μήνες του 2024, μίλησαν με μετρήσιμα στοιχεία για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Κοινωνία σήμερα.

Ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επισήμανε: «Όλα ξεκίνησαν πριν από 29 χρόνια, από ένα παιδί, τον Ανδρέα και σήμερα βρισκόμαστε εδώ… Βρισκόμαστε εδώ με τα 10 Εξειδικευμένα Κέντρα Δράσης μας, τις διεθνείς και εθνικές συνεργασίες μας, συμπληρώνοντας τους θεσμούς του κράτους, και παρέχοντας ολιστικές δράσεις. Δράσεις που αποτυπώνονται με μετρήσιμα στοιχεία, με στατιστικά, για τα οποία, πριν κάποιες ημέρες, βραβευτήκαμε στα Hellenic Responsible Business Awards ως ο καλύτερος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός της Χρονιάς 2024.

»Το Α’ Εξάμηνο του 2024 υποστηρίξαμε 63.096 παιδιά και διαχειριστήκαμε 83.580 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας, στην Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, στην Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017, και τις αναφέρω όλες τις Γραμμές, γιατί όλα τα παιδιά και οι οικογένειες πρέπει να τις γνωρίζουν.

»462 κλήσεις την ημέρα, που δείχνουν πως το “Χαμόγελο” έχει γίνει Κέντρο Αναφοράς, με μόλις 12 δευτερόλεπτα αναμονής».

Παράλληλα ο κος. Γιαννόπουλος τόνισε για ακόμη μια φορά τη σημασία της Πρόληψης αναφέροντας ενδεικτικά ένα πρόσφατο περιστατικό με ένα κορίτσι 10 ετών που κάλεσε στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 έπειτα από ενημέρωση που έγινε στο σχολείο τους. «Το κοριτσάκι κάλεσε γιατί έμαθε σε μια δράση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της, από Ψυχολόγο του Οργανισμού ότι μπορεί να καλέσει στη 1056 ζητώντας βοήθεια και ζήτησε… Θέλησε ένα 10χρονο παιδί, να του δώσουμε ιδέες για να ψυχαγωγήσει το 4 χρονών αδερφάκι του, όσο διάστημα θα βρίσκονταν μόνο οι δύο τους γιατί οι γονείς έλειπαν, λόγω έκτακτης ανάγκης. Όλες οι προσπάθειες πρέπει να βασίζονται στην Πρόληψη, στα σχολεία, στην κοινωνία γιατί τα παιδιά, πρέπει να γνωρίζουν».

Η κα. Ιωάννα Χαρδαλούπα, Συντονίστρια Κέντρου για τη Βία και τον Εκφοβισμό (Bullying) του Οργανισμού αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν δηλώνοντας «Το “Χαγόμελο” επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη και βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση των καταστάσεων. Μόνο το Α’ Εξάμηνου του 2024 είχαν την ευκαιρία στο σύνολό τους, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και επαγγελματίες να ενημερωθούν σε ζητήματα που αφορούν στη βία και στην προστασία των παιδιών και των οικογενειών από τη βία, αλλά και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 41.008» και ανέφερε «Στην προσπάθεια μας αυτή, στη θεματολογία του Bullying, έχουμε κοντά μας συνοδοιπόρο το NOYNOY Gouda, το οποίο και ευχαριστούμε, που καλύπτει το Πρόγραμμα Διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης, ευαισθητοποίησης και καταπολέμησης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Έχεις τη δύναμη μέσα σου”».Κάθε σχολική ημέρα πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία όλης της χώρας σε 317 μαθητές και μαθήτριες.

Η κα. Σταυρούλα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος Συντονίστρια Εθνικού Κέντρου για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση των παιδιών του Οργανισμού τόνισε «Το Α’ Εξάμηνο 2024 πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη σε 507 παιδιά και 1.118 ενήλικες, από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού. Κύρια θέματα που τους απασχόλησαν ήταν ζητήματα ψυχικής υγείας, σχέσεις στην οικογένεια, βία και κακοποίηση και σχέσεις με συνομήλικους. Οι άνθρωποι του Οργανισμού ήταν εκεί για να υποστηρίξουν κάθε παιδί και ενήλικα στο πιο απλό ζήτημα ή και στο πιο περίπλοκο, 24 ώρες το 24ωρο και πανελλαδικά, με πολύτιμη βοήθεια από την Ομάδα Τεχνολογίας για τα Παιδιά, που χάρη σε εκείνη το «Χαμόγελο» εξασφαλίζει τη σταθερή τεχνολογική αναβάθμιση των δικτύων και υπηρεσιών του, προκειμένου να μπορεί να στηρίζει ακόμα πιο αποτελεσματικά κάθε παιδί σε ανάγκη και κίνδυνο στη χώρα καθώς και να επιτελείται το έργο με τον βέλτιστο και τεχνολογικά άρτιο, δυνατό τρόπο». Κάθε ημέρα διαχειριστήκαμε αναφορές κακοποίησης για 8 παιδιά.

Η κα. Βέρα Τσίχλη, Συντονίστρια του Κέντρου για τις Υπηρεσίες Υγείας του Οργανισμού ανέφερε για τις προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 42 σταθμούς στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2024 «Με τα Κινητά Πολυΐατρεία μας, τους εθελοντές γιατρούς και οδοντίατρους μας, πραγματοποιήσαμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 6.646 παιδιά, προκειμένου να εντοπίσουμε και να προλάβουμε σοβαρά προβλήματα που ίσως να αντιμετώπιζε κάποιο παιδί. 

»Τίποτα από όλα αυτά δε θα γινόταν όμως, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια από τους χορηγούς μας, του ΟΠΑΠ, που τον ευχαριστούμε θερμά που καλύπτει το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα, της LidlHellas που καλύπτει το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης σε νοσηλευόμενα παιδιά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα αλλά και της Inventor για τη λειτουργία των δύο Κοινωνικών Πολυϊατρείων του Οργανισμού». Κάθε ημέρα πραγματοποιήσαμε διακομιδές 11 νεογνών και παιδιών.

Η Ιωάννα Λαγουμιντζή, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Κέντρου Σπίτια Φροντίδας, αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της φροντίδας των παιδιών και επισήμανε «Λάβαμε αιτήματα φιλοξενίας για 63 παιδιά, ενώ συνολικά φιλοξενήθηκαν στα Σπίτια φροντίδας μας, 157 παιδιά, που απομακρύνθηκαν από την οικογένειά τους για σοβαρούς λόγους κακοποίησης ή/και παραμέλησης, και τα οποία φροντίζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον -που δεν υπήρχε- που φροντίζει και υποστηρίζει κάθε ανάγκη των παιδιών ολιστικά, σε κάθε επίπεδο» και υπογράμμισε «Βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση των παιδιών με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες που έχει το παιδί και με βάση το ιστορικό του. Πρώτη προτεραιότητα είναι η επιστροφή του παιδιού στο οικογενειακό του περιβάλλον, εφόσον έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους χρειάστηκε να απομακρυνθεί, και εφόσον το παιδί θα είναι ασφαλές! 

»Η τεκνοθεσία και η αναδοχή πρέπει να είναι παιδοκεντρική και να εξυπηρετεί πάντα
τα παιδιά. Σκοπός δεν είναι να γίνει κάθε ένας από εμάς γονιός, αλλά κάθε ένα από αυτά τα παιδιά να βρει την κατάλληλη οικογένεια. Και όσο δεν υπάρχουν κατάλληλοι γονείς για τα παιδιά, εμείς θα είμαστε εκεί». Από το 1997 έχουν επανενωθεί με τη βιολογική τους οικογένεια 408 παιδιά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές, τους χορηγούς, τους εθελοντές, τους ανθρώπους του «Χαμόγελου» που υποστηρίζουν τον Οργανισμό και τις ολιστικές δράσεις και υπηρεσίες του, γιατί χωρίς εσάς… δε θα γινόταν τίποτα από όλα αυτά. Η βοήθεια και η αρωγή όλων είναι πολύτιμη για να μπορέσει να συνεχίσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στο μέλλον, να βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε άνθρωπο σε ανάγκη ή κίνδυνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση