ΕΛΛAΔΑ
«Γονατίζει» η Αττική από τον κορωνοϊό - Επόμενο βήμα η χρήση μάσκας παντού
Εντείνεται καθημερινά η αγωνία της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την έξαρση της πανδημίας
SHARE:
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αττική και ο προβληματισμός εντείνεται για την εφαρμογή νέων μέτρων, όπως η υποχρεωτική εφεξής -και όχι η αυστηρή σύσταση που ισχύει σήμερα για τη- χρήση μάσκας.
Ο κορωνοϊός παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να σταθεροποιείται σε αριθμό πάνω από 300 και κοντά στα 400 κρούσματα ημερησίως, τη στιγμή που πάνω από τα μισά, όπως σε καθημερινή πλέον βάση, εντοπίζονται στην Αττική.
Χθες το Λεκανοπέδιο μέτρησε 194 κρούσματα του φονικού ιού, τη στιγμή που τρομακτικούς αριθμούς παρουσίασαν τόσο η Κοζάνη, όσο και τα Ιωάννινα. Στις δύο τελευταίες περιοχές μάλιστα επιβλήθηκε μίνι lockdown.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, ένα βήμα δηλαδή πριν τον «κόκκινο» συναγερμό.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA.
«Η Αττική δεν είναι στο “κόκκινο”, είναι στο “πορτοκαλί”. Αν ήταν στο “κόκκινο” θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε ότι θα έχουμε απόδοση των μέτρων και στην Αττική θα δούμε την εικόνα να αλλάζει προς το καλύτερο. Χρειάζεται υπομονή».
Ανησυχία για τον χειμώνα
Τρομάζει τους επιστήμονες ο ερχόμενος χειμώνας, καθώς, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, οι καιρικές συνθήκες θα αυξήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Την ανησυχία τους δεν κρύβουν και οι πολίτες, που προετοιμάζονται για ακόμα πιο δύσκολες οικονομικά και επιδημιολογικά μέρες.
Ένας διαφορετικός χειμώνας είναι προ τον πυλών, με τους ειδικούς αλλά και τους πολίτες να μην κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και την εποχική γρίπη.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για μεγάλη αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω των ζεστών και κλειστών χώρων.
Οι «παγίδες» της Αττικής
Ωστόσο, η κατάσταση στην Αττική εμπεριέχει αρκετές «παγίδες» για τους επιστήμονες.
«Αναμένουμε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Η ανταπόκριση τέτοιων κέντρων στα μέτρα είναι πιο αργή» είπε χαρακτηριστικά χθες ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του φονικού ιού.
Αυτός είναι άλλωστε και λόγος, που οι ειδικοί αναμένουν την… επιπέδωση της καμπύλης στην Αττική να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σύνηθες που έχει καταγραφεί σε άλλα σημεία της Περιφέρειας.
Ενδεικτικά λένε πως αν για παράδειγμα αν χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για μια περιοχή της επαρχίας, η Αττική απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο, από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα μέτρα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αυξητική τάση για 4η συνεχόμενη ημέρα παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, τα οποία ξεπέρασαν και πάλι τα 400. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 407 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες, ενώ 3.150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κατανομή κρουσμάτων
Σταθερά ψηλά παραμένουν και τα κρούσματα στην Αττική, με το Λεκανοπέδιο να μετρά 194 κρούσματα, δηλαδή περίπου τα μισά από τα συνολικά 407 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τρία κρούσματα κορωνoϊού καταγράφηκαν στην Κρήτη.
Σημειώνεται πως στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 2 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 27.