ΕΛΛAΔΑ
Γκάγκα: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα
Λιγότερο σοβαρές οι νοσηλείες από Όμικρον, σύμφωνα με την υφυπουργό υγείας
SHARE:
Λιγότερο σοβαρές νοσήσεις και νοσηλείες προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον στον γενικό πληθυσμό, και κυρίως στους εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
«Υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα, όπως για παράδειγμα έντονο πυρετό, αλλά είναι λιγότεροι οι άνθρωποι που χρειάζονται για παράδειγμα High Flow. Μπορεί να απειλήσει ανθρώπους ανοσοκατεσταλμένους, που έχουν προβλήματα υγείας, ή ανεμβολίαστους, όμως τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε δει ανθρώπους εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις να έχουν προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε ότι μπορεί τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα τμήματα επειγόντων να πιέζονται, να αυξάνονται οι νοσηλείες, ωστόσο οι νοσηλείες στις ΜΕΘ μένουν σταθερές. Ενδεικτικά, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι χθες ελήφθησαν δείγματα από νοσηλευόμενους και από το «Σωτηρία» και από τον «Ευαγγελισμό» κι έδειξαν ότι όλοι οι πρόσφατα διασωληνωμένοι έφεραν τη μετάλλαξη Δέλτα, με εξαίρεση μια γυναίκα που έφερε την Όμικρον, η οποία ωστόσο ήταν τυχαίο εύρημα, καθώς δεν νοσηλευόταν για κορωνοϊό στο νοσοκομείο, αλλά για άλλη νόσο.
Ερωτηθείσα πότε θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Ιανουάριο και η αποκλιμάκωση θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.
Σχετικά με τους ασθενείς που νοσούν ξανά με κορωνοϊό, επισήμανε ότι είναι πιο θωρακισμένοι σε σχέση με όσους δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό ή δεν έχουν εμβολιαστεί. «Άρα, η προηγούμενη νόσηση όπως και ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο για να μην είμαστε ευάλωτοι σε αυτή τη νόσηση», εξήγησε.
Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, υπάρχει μεγάλη διάθεση για εμβολιασμό, αλλά και τεράστια προσφορά σελφ τεστ.
φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI