ΕΛΛAΔΑ
Γιατί έρχεται σήμερα η Μελόνι στην Αθήνα - Συνάντηση με Μητσοτάκη
Πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες εκτιμάται πως θα βρεθεί το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η κατάσταση στην κεντρική και Ν.Α Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, απέναντι στον άξονα των χωρών του βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος, με οδηγό την Γερμανία, πιέζει για την επιστροφή των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που θα έχουν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του κα. Τζόρτζια Μελόνι.
Παράλληλα, πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες εκτιμάται πως θα βρεθεί το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η κατάσταση στην κεντρική και Ν.Α Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένου ότι τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική οικονομία έχουν πληγεί καίρια από τη συνέχιση του πολέμου. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την οικονομία άλλωστε, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεωρούν πως η κα Μελόνι θα δράξει της ευκαιρίας να θέσει για μία ακόμη φορά υπόψη του κ. Μητσοτάκη τα πλεονεκτήματα της ιταλικής πρότασης που αφορά την απόκτηση 3+1 κορβετών, κόστους περίπου 1,5 ευρώ, από το Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνο Σταθερότητας και μεταναστευτικό
Σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός κοινού Ελληνο- ιταλικού μετώπου με στόχο να μην επιστρέψουν, τουλάχιστον άμεσα, οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται πως θα συμφωνήσουν στην αναγκαιότητα να υποχωρήσει η σκληρή πτέρυγα της Ε.Ε η οποία εκφράζεται κυρίως από τη Γερμανία, σε πιο χαλαρές θέσεις. Η Ιταλία ποντάρει αρκετά στην ελληνική στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να προσχωρήσουν σταδιακά στο συγκεκριμένο μέτωπο και οι υπόλοιπες ώρες του Ευρωπαϊκού νότου.
Να επισημάνουμε πως το Σύμφωνο λέει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους ώστε να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ κατά ένα εικοστό κάθε χρόνο και να διατηρήσουν το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αν όχι, θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις. Μετά την έκρηξη της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη ρήτρα αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας, η παράταση της οποίας θεωρείται αναγκαία από την πλευρά της Ρώμης προκειμένου να ευνοηθεί η ανάπτυξη και οι δημόσιες επενδύσεις.