ΕΛΛAΔΑ
Γεραπετρίτης: Κεφάλαιο και για τις επόμενες γενιές τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης
Διαβάστε την ΚΥΑ που έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ
SHARE:
Τα χρήματα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης «δεν αφορούν μόνο το σήμερα αλλά θα πρέπει να καταστούν κεφάλαιο και για τις επόμενες γενιές», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Επισημαίνει ότι σκοπός είναι να διοχετευτούν για την ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών, την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση και τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση άσκοπες επιδοτήσεις αλλά θα δώσουμε έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την Ελλάδα του αύριο».
Διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση «θα διατηρήσει το ίδιο μίγμα πολιτικής που εξαρχής εισήγαγε, δηλαδή μείωση φόρων και δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων», για τις οποίες τονίζει ότι «αναμένουμε μεσοπρόθεσμα πολύ μεγάλη αύξησή τους σε πολλούς τομείς, όπως τουρισμός, ενέργεια και υψηλή τεχνολογία». Αναφέρεται επίσης σε «ένα ευρύ και ολιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που προωθείται μέσα από σειρά νομοθετημάτων και τονίζει χαρακτηριστικά: «Αλλάζουμε τους θεσμούς, αλλάζουμε τη χώρα».
Κύριε υπουργέ, τα αποτελέσματα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι θετικά, η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας εξελίσσεται ομαλά, πόσο κοντά είμαστε τελικά στο να πάρουμε τις ζωές μας πίσω;
Σε υγειονομικό επίπεδο τα δεδομένα είναι θετικά. Εντούτοις, πρέπει να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του ιού. Ακόμη όμως και αν συμβεί αυτό, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση, αφενός διότι έχουμε εξοικειωθεί με τους κανόνες ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης και αφετέρου διότι θα έχουμε πολύ περισσότερα ιατρικά μέσα για τη διαχείριση του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία παραμένει μία μεγάλη διακύβευση διότι ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η διάρκεια της επιδημίας και η αντανάκλασή της στην αγορά. Το βέβαιο είναι ότι ξεκινάμε μία νέα ζωή με περισσότερους κανόνες αλλά και πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, την οποία οικοδομήσαμε μέσα από την κρίση.
Ο Ιούνιος είναι ο μήνας της επανεκκίνησης του τουρισμού που ξεκινά από πολύ χαμηλά, αλλά με πολύ θετική εικόνα διεθνώς για τη χώρα. Ποιος είναι ο στόχος που μπορεί, ρεαλιστικά, να τεθεί για το φετινό καλοκαίρι;
Είναι προφανές ότι συνολικά η τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και τον κόσμο θα υποστεί σημαντική μείωση. Εντούτοις, από αυτή την περιορισμένη πίτα το μερίδιο της Ελλάδας αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο, λόγω της καλής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό από τη θετική δημοσιότητα που έφερε η υγειονομική μας επιτυχία. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε όλες του τις εκφάνσεις, δηλαδή τη στέγαση, την εστίαση και τη μεταφορά, ώστε να χτίσουμε πρόσφορο έδαφος για τα επόμενα χρόνια. Στην πολύ ιδιαίτερη περίοδο που έρχεται, το μήνυμά μας θα είναι ότι το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσά μας, αλλά είναι ακόμη ησυχία πνεύματος και ανασασμός της ψυχής.
Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «να πιάσουν τόπο, να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία και να μην περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ»;
Χάρη στην αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από το πράγματι γενναιόδωρο οικονομικό πρόγραμμα που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σκοπός μας είναι τα χρήματα που θα εισρεύσουν να διοχετευτούν για την ανακούφιση των πληττομένων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, για την ενίσχυση των υγειονομικών μας υποδομών, για την πράσινη ανάπτυξη και για την ψηφιακή μετάβαση. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση άσκοπες επιδοτήσεις αλλά θα δώσουμε έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την Ελλάδα του αύριο, πάντοτε με διαφάνεια και λογοδοσία. Τα χρήματα αυτά δεν αφορούν μόνο το σήμερα αλλά θα πρέπει να καταστούν κεφάλαιο και για τις επόμενες γενιές.