ΕΛΛAΔΑ
Φραγκογιάννης: Χτίζουμε μεθοδικά μία πολιτική σχέση με τη Λιβύη και το Ιράκ
Αναφορικά με την περίπτωση της θετικής ατζέντας με την Τουρκία, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι "η πολιτική διπλωματία μπορεί να ακολουθήσει την καλή οικονομική συνεργασία".
SHARE:
"Η οικονομική συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις συνήθως ακολουθεί τα αποτελέσματα της διπλωματίας" τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, εξηγώντας τον στόχο της διήμερης επίσκεψής του στη Λιβύη σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".
"Στη Λιβύη λοιπόν", εξηγεί, "έχουμε προσπαθήσει συστηματικά τους τελευταίους 12 μήνες να χτίσουμε μια πολιτική σχέση με τη χώρα και επ' ευκαιρία της πολύ καλής αυτής προσέγγισης θέλουμε να αποκαταστήσουμε και την οικονομική και εμπορική μας συνεργασία" καθώς "η Λιβύη είναι μια μεγάλη χώρα στη γειτονιά μας, παίζει ένα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στη γενικότερη πολιτική μας και έχει μεγάλη ανάγκη από έργα υποδομής αλλά και εμπορικής και οικονομικής φύσεως συναλλαγές".
Αναφορικά με την περίπτωση της θετικής ατζέντας με την Τουρκία, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι "η πολιτική διπλωματία μπορεί να ακολουθήσει την καλή οικονομική συνεργασία". Ειδικότερα αναφέρει ότι τις δύο φορές που έχει συναντηθεί πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ, στην Καβάλα και στην Αττάλεια της Τουρκίας σημειώθηκε "μεγάλη πρόοδος σε όλα τα θέματα, σε κάποια προφανώς λίγο περισσότερο από ότι σε κάποια άλλα". "Αυτό όμως", προσθέτει, "είναι και το νόημα αυτών των συναντήσεων, να δούμε πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας με σκοπό σύντομα να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης για την καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες. Το κλίμα είναι θετικό, υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές και η κάθε πλευρά έχει οργανώσει ομάδες εργασίας, οι οποίες καλούνται να αποτυπώσουν αυτό το σχέδιο δράσης σε συγκεκριμένες ενέργειες, χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα".
Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ιράκ, όσον αφορά το οικονομικό πεδίο, ο κ. Φραγκογιάννης τονίζει ότι υπάρχει μια ισχυρή εμπορική σχέση της χώρας μας με το Ιράκ. "Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά η Ελλάδα αγοράζει το 48,5% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη χώρα αυτή, που βρίσκεται πλέον σε φάση ανοικοδόμησης. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα αλλά και έργα υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Έχοντας, λοιπόν, χτίσει μεθοδικά μια πολύ καλή πολιτική σχέση με το Ιράκ πρόκειται να πάμε με τον πρωθυπουργό στην Βαγδάτη και το Ερμπίλ, όπου αντίστοιχα έχουμε καλή σχέση με το ιδιαίτερο καθεστώς που υπάρχει εκεί, συνοδεύοντας μια ομάδα επιχειρηματιών από αντίστοιχους κλάδους που ανέφερα παραπάνω, και οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν επιχειρηματικά σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: