ΕΛΛAΔΑ
Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς: Τι αποκάλυψαν οι δορυφορικές εικόνες
Η συνολική πληγείσα περιοχή από τη μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, στον Έβρο, έφτασε στα 45.412 στρέμματα
Η μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή. Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης από το Post Fire Biodiversity Recovery Hub του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αποτυπώνει πλήρως την εικόνα.
Η συνολική πληγείσα περιοχή από τη μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, στον Έβρο, έφτασε στα 45.412 στρέμματα, με τη ζώνη Α2 να είναι εκείνη που επηρεάστηκε περισσότερο και την κρίσιμη ζώνη Α1 όπου «ζει» ο μαυρόγυπας, κάηκαν 4.590 στρέμματα.
Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, στον αριστερό χάρτη απεικονίζεται η συνολική πληγείσα περιοχή η περίμετρος της οποίας περικλείει μια έκταση 45.412 στρεμμάτων.
Στο δεξιό χάρτη αποτυπώνεται με λεπτομερή χαρτογράφηση η σφοδρότητα της πυρκαγιάς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στη βλάστηση της περιοχής. Με πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά διαδόθηκε κυρίως στην επιφάνεια του εδάφους ( 16.072 στρέμματα), καίγοντας δασική καύσιμη ύλη σε επαφή με το έδαφος (π.χ., κατακείμενα ξηρά φύλλα και βελόνες, μικρά κλαδιά, χόρτα και χαμηλού ύψους θάμνoυς), αφήνοντας ανεπηρέαστη ή σχεδόν ανεπηρέαστη την κόμη των δέντρων. Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά έκαψε το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης βλάστησης (22.097 στρέμματα), από τον υπόροφο μέχρι και την κόμη των δέντρων ή προξένησε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης. Με πράσινο χρώμα οι εντελώς άκαυτες νησίδες βλάστησης μέσα στην πληγείσα περιοχή (6.153 στρέμματα).
Οι ζώνες του Εθνικού Πάρκου που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Α2 με 26.367 καμένα στρέμματα, ενώ στην κρίσιμη ζώνη Α1 με τη μεγαλύτερη πυκνότητα παρουσίας θέσεων φωλεοποίησης του Μαυρόγυπα, η πυρκαγιά επηρέασε 4.590 στρέμματα.
Το υψηλό ποσοστό (50% της πληγείσας περιοχής) από άκαυτες νησίδες και χαμηλής/μέτριας σφοδρότητας πυρκαγιάς αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων ειδών στην περιοχή. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ήδη καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταπυρικής αποκατάστασης της περιοχής το οποίο αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης θα επαληθευτούν και θα εμπλουτισθούν ως προς τη θεματική τους πληροφορία από εκτεταμένες εργασίες πεδίου.