ΕΛΛAΔΑ
Έξαλλος ο Παναγιωτόπουλος: "Ελβετικό τυρί" οι απόρρητες πληροφορίες για τα όπλα!
Τι είπε ο υπουργός Άμυνας στη βουλή κατά την ενημέρωση για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία
Επίθεση σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι διακινούν απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες για την διάταξη κρίσιμων οπλικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για «ελβετικό τυρί» είτε από τα επιτελεία είτε από τις στρατιωτικές μονάδες.
Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία
Κατά την δευτερολογία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την ενημέρωση της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων καθώς όπως είπε το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με «ελβετικό τυρί».
«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία πλέον. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».
Μάλιστα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξηγώντας γιατί δεν θα ενημερώσει τη Βουλή αλλά κατ’ ιδίαν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα ακριβή στοιχεία σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία επικαλέστηκε ζήτημα μυστικών που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μίλησαν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο (σ.σ. εννοεί το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού) ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με κάποιον από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και έκανε ερωτήσεις για τη διάταξη των οπλικών συστημάτων στο νησί. Πέντε λεπτά μετά από τις ομιλίες των αρχηγών. Αν είναι δυνατόν».
Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να σταλεί οπλικό υλικό στην Ουκρανία που θα αποδυναμώσει την αμυντική διάταξη της Ελλάδας και των νησιών, ενώ τόνισε ότι η ανταλλαγή των παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων θα γίνει αφού εξασφαλιστεί η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους από γερμανικά.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει leopard, S300, αντιαρματικά και αντιπλοϊκά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά και οτιδήποτε άλλο που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εθνική ασφάλεια.
Βολική και ανώδυνη η πολιτική αποστάσεων από όλα
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέκρινε την αντιπολίτευση που αντιδρά στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία λέγοντας ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε μία βολική και ανώδυνη (μέχρι τώρα) πολιτική αποστάσεων από όλα, (δηλαδή) «να μην μπλέξουμε σε αυτό τον καυγά». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «όταν έχει πιάσει φωτιά όλο το βουνό, δεν πρέπει να λέμε το σπίτι μας να γλυτώσει και να περιχαρακωθούμε δίπλα σε αυτό, και να βλέπουμε τη φωτιά να μαίνεται και να κατεβαίνει…».
Αναφερόμενος στο στρατιωτικό υλικό που εστάλη στην Ουκρανία, και χωρίς να αναφερθεί σε σχετικές ποσότητες, είπε ότι συνίσταται σε πυρομαχικά, βλήματα και εκτοξευτές.
Στο αίτημα, μάλιστα, βουλευτών της αντιπολίτευσης να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων να τα ενημερώσει σχετικά στο υπουργείο Άμυνας, ενώ επανέλαβε ότι το αμυντικό υλικό που δόθηκε στην Ουκρανία δεν είναι κρίσιμο επιχειρησιακά και δεν επηρεάζει τη στάθμη των αποθεμάτων μας. «Εάν υπήρχε υπόνοια αποδυνάμωσης δεν θα διαθέταμε τίποτα από αυτά».
Απαντώντας ειδικότερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και Γ. Τσίπρα που σημείωσαν ότι σε άλλες χώρες υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τον οπλισμό που έστειλαν στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «εγώ δεν είμαι ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας ή ο Λουξεμβούργιος. Όταν βγάζω προς τα έξω αμυντικά στοιχεία, πρέπει να το κάνω με ιδιαίτερη ευθύνη. Όταν λέω ότι δώσαμε x από αυτό το σύστημα και διαθέτουμε ψ, άρα έχουμε το περιθώριο, ακούνε πολλοί. Όχι Ισπανοί και Ολλανδοί. Επιτέλους να αναλάβουμε μια ευθύνη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.