ΕΛΛAΔΑ

Eteron x King’s College: Οι Έλληνες εντοπίζουν πρόβλημα έμφυλης βίας

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε βασικά ζητήματα όπως η γυναικοκτονία, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία, αλλά και στην πρόσληψη κεντρικών εννοιών, όπως η πατριαρχία και ο φεμινισμός.

 Eteron x King’s College: Οι Έλληνες εντοπίζουν πρόβλημα έμφυλης βίας

Tο Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Κing’s College του Λονδίνου για το project Gender Divide, ανέθεσε στην aboutpeople τη διενέργεια μιας μεγάλης έρευνας με έμφαση στα έμφυλα ζητήματα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε βασικά ζητήματα όπως η γυναικοκτονία, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία, αλλά και στην πρόσληψη κεντρικών εννοιών, όπως η πατριαρχία και ο φεμινισμός.  

Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία μεταξύ των δύο οργανισμών, προσφέροντας και τη δυνατότητα συγκριτικής ανάλυσης της αντίστοιχης έρευνας του King’s College στη Μεγάλη Βρετανία, αναδεικνύοντας τη σημασία διεπιστημονικών και διακρατικών συνεργασιών στην Ευρώπη σε ζητήματα που επηρεάζουν ένα σύνολο κοινωνικών συμπεριφορών και αντιλήψεων για τη σχέση των φύλων, τις έμφυλες δυναμικές, την πολιτική, την ιδεολογία.

Μερικές από τις έννοιες που επιχειρούμε να αναδείξουμε πώς τις αντιλαμβάνεται η κοινωνία αφορούν την πατριαρχία ή το φεμινισμό, ενώ φέρνουμε στο επίκεντρο ζητήματα όπως η εξωτερική εμφάνιση, η σωματική κακοποίηση, η μοναξιά, η θέση της γυναίκας στην εργασία και την επιχειρηματικότητα.


Έρευνα σε πάνω από 2000 άτομα

 
Στο πλαίσιο αυτό, το Eteron δημοσιεύει τα ευρήματα της μεγάλης του έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου, σε πανελλαδικό δείγμα 2.074 πολιτών μεταξύ 4-6 Ιουνίου 2024. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε βασικά ζητήματα όπως η γυναικοκτονία, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία, αλλά και στην πρόσληψη κεντρικών εννοιών, όπως η πατριαρχία και ο φεμινισμός.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους Δρ. Γιώργο Σαμαρά (Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής King’s College London), Δρ. Αναστασία Βενετή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Bournemouth), Πέτρο Ιωαννίδη (Διευθυντής της aboutpeople) και Δρ. Νίκο Ερηνάκη (Επιστημονικός διευθυντής του ΕΝΑ και επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο βασικά ευρήματα της ποσοτικής έρευνας:

Γυναικοκτονία
 
Στην ερώτηση γνωρίζετε/έχετε ακούσει τον όρο” γυναικοκτονία”, το 95,9% των ερωτηθέντων απαντάει ναι και ξέρω και τι σημαίνει, μόλις το 3,4% απαντάει ότι τον έχω ακούσει αλλά δεν ξέρω τι σημαίνει και το 0,1% απαντάει ότι δεν τον έχω ακούσει.


Τοξική αρρενωπότητα
Το 66% των ερωτηθέντων γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, το 11,1% τον έχει ακούσει αλλά δεν τον κατανοεί, το 20,8% δεν τον έχει ακούσει και το 2,1% δεν απάντησε.


Πατριαρχική κοινωνία
 
Το 95% των ερωτηθέντων γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, το 3,2% τον έχει ακούσει αλλά δεν τον καταλαβαίνει, το 1% δεν τον έχει ακούσει και το 0,8% δεν απάντησε.


Φεμινισμός
Το 98% γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, το 1,6% τον έχει ακούσει αλλά δεν τον καταλαβαίνει και το 0,4% δεν τον έχει ακούσει.


Woke κουλτούρα
Το 23,3% γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, το 30,4% τον έχει ακούσει αλλά δεν τον καταλαβαίνει, το 40,9% δεν τον έχει ακούσει και το 5,4% δεν απάντησε.


Γάμος ομόφυλων ζευγαριών
Στην ερώτηση συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το νομοσχέδιο για το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

 
- Συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ: 60,1%

- Διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ: 37,4%

- Οι άνδρες συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν σε ποσοστό 53,3% και οι γυναίκες σε ποσοστό 66,7%

- Το υψηλότερο ποσοστό συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών (69,4%)


Υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Στην ερώτηση συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:


- Συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ: 36,7%

- Διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ: 59,9%

- Οι άνδρες διαφωνούν και μάλλον διαφωνούν σε ποσοστό 66.6% και οι γυναίκες σε ποσοστό 53.2%

- Το υψηλότερο ποσοστό διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω (70,7%)


Διακρίσεις και εγκλήματα εις βάρος των γυναικών
Στην ερώτηση αν οι γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άνδρες, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

- Συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ: 79,9%

- Διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ: 37,4%

- Οι άνδρες συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν σε ποσοστό 53,3% και οι γυναίκες σε ποσοστό 66,7%

- Το υψηλότερο ποσοστό συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών (69,4%)

 
Οι Έλληνες θέλουν αυστηρότερες τιμωρίες σε εγκλήματα κατά των γυναικών

Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν πολύ υψηλά επίπεδα συμφωνίας στην ανάγκη τα εγκλήματα σε βάρος γυναικών, όπως η βία, η κακοποίηση και η θανάτωση, να τιμωρούνται αυστηρότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Συνολικά, το 68,3% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι τα εγκλήματα κατά των γυναικών πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα, ενώ το 27,9% διαφωνεί. Οι γυναίκες με 80,2% διατυπώνουν το αίτημα για τη λήψη μέτρων απέναντι στην έμφυλη βία, ενώ για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο, κινούμενο στο 56.4%.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση