ΕΣΥ: Με ελέγχους και απαγορεύσεις το ιδιωτικό έργο των γιατρών - Οι ποινές 

Newsroom
Newsroom

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση 

Tο ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ ξεκινά και επισήμως, αφού δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η διευκρινιστική απόφαση από το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί του Δημοσίου που θέλουν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στη διοίκηση του νοσοκομείου, να λάβουν έγκριση και στη συνέχεια να κάνουν και τις σχετικές ρυθμίσεις στην εφορία.

Το υπουργείο υγείας πάντως διαβεβαιώνει ότι θα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να μην σημειώνονται παρατυπίες και να μην προωθούνται οι ασθενείς του δημοσίου συστήματος στον ιδιωτικό τομέα. Απαγορεύσεις οι οποίες είναι άγνωστο εάν θα τηρούνται καθώς η παραγωγικότητα των γιατρών θα ελέγχεται κάθε έξι μήνες.

Ειδικότερα οι διοικήσεις των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες θα πρέπει να ελέγχουν ανά εξάμηνο εάν έχει μειωθεί η απόδοση μίας κλινικής, ενός γιατρού, αλλά κι αν έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις ή εργαστηριακές εξετάσεις ή αν έχουν εξετασθεί λιγότεροι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.

Ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ με απαγορεύσεις και ελέγχους

Η υπουργική απόφαση προβλέπει πάντως 7 συγκεκριμένες απαγορεύσεις που θα ισχύουν όταν το ιατρικό προσωπικό ασκεί και ιδιωτικό έργο.

Ειδικότερα προβλέπεται:

α. Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

β. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου, καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

γ. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

δ. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας, πλην της κανονικής.

ε. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.

στ. Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.

ζ. Να μην συνεργάζεται, κατά την παροχή του ιδιωτικού έργου, με οποιαδήποτε σχέση, ο αιτών με προμηθεύτριες εταιρείες των Δημοσίων Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. ή Κέντρων Υγείας ή άλλες με αυτά διασυνδεόμενες Μονάδες.

Ποινές χάδι

Βέβαια στην περίπτωση που καταστρατηγηθούν οι κανόνες, δεν προβλέπονται και ιδιαίτερα αυστηρές ποινές. Οι γιατροί του ΕΣΥ που δεν θα τηρούν τις προϋποθέσεις και ουσιαστικά θα οδηγούν τους ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή στις ιδιωτικές κλινικές απλά θα τους αφαιρείται η άδεια για να ασκούν ιδιωτικό έργο.

Η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη προβλέπει:

α. Την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου ή του Διοικητή της Υ.ΠΕ.,

β. την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου,

γ. την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως,

δ. την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών,

ε. σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη,

στ. σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ