Ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, τα νοσοκομεία αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τόσο ως προς τον νομικό χαρακτήρα τους όσο και ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Εξάλλου η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν νέον χάρτη υγείας που θα περιλαμβάνει νοσοκομεία με διαφορετικό νομικό πλαίσιο που θα έχουν και διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στην καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, διαβάζουμε στο ethnos.gr.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να υπάρχουν κεντρικά νοσοκομεία αλλά και περιφερειακά «που θα εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι και έτσι θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των πολιτών» σύμφωνα με τον κ Πλεύρη.
Ειδικότερα η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα υγείας με διασυνδεόμενα νοσοκομεία αλλά και αλλαγές χρήσης πολλών δημοσίων μονάδων. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να γίνουν οι αλλαγές στα νοσοκομεία είναι να εκλεγεί η ίδια κυβέρνηση και χωρίς να έχει εμπόδια από πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Άλλωστε ένα τέτοιο σχέδιο για το ΕΣΥ θα ανοίξει μέτωπα με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην πιθανότητα να γίνουν ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία.
Με βάση το σχέδιο, θα γίνει αλλαγή του χάρτη των νοσοκομείων της χώρας, καθώς κρίνεται από την κυβέρνηση πως πολλές νοσηλευτικές μονάδες δεν πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας αφού εκτός των άλλων έχουν χαμηλή πληρότητα. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι κλείσει μονάδες υγείας αλλά να τις τροποποιήσει καθώς ένα λουκέτο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Γι’ αυτό άλλωστε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ διαβεβαίωσε ότι δεν θα κλείσει καμιά δημόσια μονάδα υγείας. Η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της να συγχωνεύσει ορισμένα νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες. Θα επιχειρηθεί να γίνει λειτουργική διασύνδεση μεταξύ των μεγάλων και μικρών νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιφέρεια. Γεγονός που σημαίνει ότι δύο νοσοκομεία θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση ενώ και το προσωπικό θα μπορεί να μετακινείται ώστε να καλύπτονται τα κενά.