«Εποικοδομητική η επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Ελλάδας στη Βουλή των Ελλήνων»

Newsroom
Newsroom

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ.κ. Θάνο Πλεύρη (Πρόεδρο), Γεώργιο Παπαηλιού (Γραμματέα), Μανόλη Χνάρη, Νικόλαο Βρεττό και Αρετή Παπαϊωάννου (μέλη).

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ.κ. Αθανάσιο Πλεύρη (Πρόεδρο), Γεώργιο Παπαηλιού (Γραμματέα), Εμμανουήλ Χνάρη, Νικόλαο Βρεττό και Αρετή Παπαϊωάννου (μέλη).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πλεύρης επεσήμανε κυρίως τα διλήμματα της επομένης των ευρωεκλογών εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της αντιμετώπισής τους στη βάση του διεθνούς δικαίου, στην κλιματική κρίση και στην αναποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, με συνέπεια την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Παράλληλα έθεσε και το ζήτημα της τήρησης του διεθνούς δικαίου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην Κύπρο. 

Από τη μεριά του ο Γραμματέας της ΚΟΦ, κ. Παπαηλιού έθιξε  διάφορα ζητήματα εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα της καθυστέρησης στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης με σκοπό την κοινωνική συνοχή, στο ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, στο θέμα του κατοχικού δανείου και την ανάγκη αντιμετώπισης του Κυπριακού. 

Τα μέλη της Ομάδας Φιλίας, υπερθεματίζοντας υπογράμμισαν βασικά σημεία των διμερών μας.  Ο μεν κ. Χνάρης, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης ανέδειξε τη σπουδαιότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τις χώρες της ΕΕ, συνδέοντάς την με την κλιματική κρίση, και η κυρία Παπαϊωάννου επεσήμανε τον κλονισμό των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης και ο κ. Βρεττός, με αφορμή την περιορισμένη συμμετοχή  περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες,   συνέστησε επανεξέταση των πολιτικών της Ε.Ε.

Από γερμανικής πλευράς, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κυρία Lisa Badum, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ευκαιρία επανίδρυσης των σχέσεων των δύο χωρών, εστιάζοντας περισσότερο σε ζητήματα ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΠΕ, με τη γερμανική αντιπροσωπεία να αναγνωρίζει τον δυνάμει καίριο ρόλο της Ελλάδας στο πεδίο. Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η γερμανική αντιπροσωπεία διασαφήνισε ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να μείνει θεατής έναντι επιθετικών κινήσεων και αναθεωρητικών τάσεων. Αναφερόμενη τέλος, στην πρόκληση της μετανάστευσης, αναγνώρισε ότι η Ευρώπη οφείλει ηθικά, αλλά και θεσμικά να διασφαλίσει το δικαίωμα ασύλου, εξετάζοντας πάντοτε τις δυνατότητες ενσωμάτωσης.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ