ΕΛΛAΔΑ
Επιπλέον χρηματοδότηση στον αγροτικό τομέα ζήτησε ο Γ. Γεωργαντάς, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ
Λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία,
SHARE:
Την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, τα έκτακτα μέτρα της Κοινής Οργάνωσης Αγορών (ΚΟΑ) αποδείχθηκε ότι δεν επαρκούσαν, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει μετριαστεί και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης δεν έχει απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να γίνει χρήση του γεωργικού αποθεματικού 2023.
«Ο γεωργικός τομέας είναι αντιμέτωπος με τις σωρευτικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την τιμή του φυσικού αερίου και των λιπασμάτων, των απαιτήσεων της Πράσινης Συμφωνίας και των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Ένωσης με τρίτες χώρες» δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι όποιες αποφάσεις μας για έκτακτη χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές χωρίς περιττούς περιορισμούς. Η γεωργία στην Ένωση πρέπει να στηριχθεί, καθώς η επισιτιστική μας ασφάλεια είναι η βάση για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, περιβαλλοντική ή οικονομική».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων, ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι αποτελεί πρόκληση για τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος, εν μέσω ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης. Ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα οι όποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις να εφαρμόζονται με ευελιξία και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς. «Απαιτείται ευελιξία, ταχύτητα στην εξέταση και έγκριση των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου από την Επιτροπή και έγκαιρη καθοδήγηση όπου χρειαστεί, ώστε να υιοθετούνται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις την χρονική περίοδο που χρειάζονται» τόνισε και υπογράμμισε πως «τα κονδύλια της ΚΑΠ είναι ανεκτίμητα για την επιβίωση των γεωργών και δεν πρέπει να υπονομευθεί η απορρόφησή τους από αυστηρά γραφειοκρατικούς ή χρονικούς περιορισμούς. Το επιτάσσει ο στόχος της στρατηγικής μας αυτονομίας».
Αναφορικά με το σύστημα της διατροφικής σφραγίδας Nutri-Score, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι τυχόν εφαρμογή του, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε εσφαλμένη πληροφόρησή τους, οπότε εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας στην εφαρμογή του.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της αλιείας, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας στην πρόταση για εξάμηνη συνεχόμενη απαγόρευση της αλίευσης του ευρωπαϊκού χελιού, καθώς θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στη δραστηριότητα αλιευτικών συνεταιρισμών και οργανώσεων παραγωγών της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται σε λιμνοθάλασσες και σε υδατοκαλλιέργειες, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε αύξηση στην παράνομη και αδήλωτη αλιεία.
Τέλος, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να εντάξει την Τουρκία σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο αλίευσης που θα σέβεται τις αλιευτικές δυνατότητες και τα δικαιώματα των κρατών-μελών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ