ΕΛΛAΔΑ
Επέκταση του προγράμματος "Σχολικά Γεύματα" ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ
Ζητούν και τη θεσμοθέτηση του προγράμματος "Δεκατιανό" στην Κρήτη
SHARE:
Ερώτηση στη βουλή για την επέκταση του προγράμματος "Σχολικά Γεύματα" και τη συνέχισή του καθ' όλη τη διάρκεια του κλεισίματος των σχολείων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης.
Παράλληλα, ζητούν τη θεσμοθέτηση του προγράμματος "Δεκατιανό" στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης.
Αναλυτικότερα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν τα εξής:
"Η ανάγκη καθολικής κάλυψης των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού της Κρήτης σε σίτιση είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη,τόσο με την επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», την προσαρμογή και τη συνέχισή του για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των σχολείων, καθώς και τη θεσμοθέτηση προγράμματος «Δεκατιανού», αφού οι δυσκολίες στην κάλυψη άμεσων αναγκών -και μάλιστα αυτής του φαγητού- για πολλές εργατικές-λαϊκές οικογένειες αυξάνονται δραματικά ειδικά το τελευταίο διάστημα μέσα στην πανδημία.
Συγκεκριμένα, στην Κρήτη που με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι η πρώτη πανελλαδικά σε ξενοδοχειακές επενδύσεις, οι εποχικοί εργαζόμενοι στο νησί, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, είναι χιλιάδες. Πολλοί είναι ακόμα οι εργαζόμενοι σε κλάδους-δορυφόρους που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Όλοι αυτοί, όπως και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και επαγγελματίες, έχουν βρεθεί στον αέρα, μπροστά στην οικονομική κρίση, που επιταχύνεται με την πανδημία. Αποκαλυπτικά για τα παραπάνω είναι τα στοιχεία,σύμφωνα με τα οποία στο επίπεδο της Περιφέρειας Κρήτης ο δείκτης για άτομα με ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας είναι 20,4%, μεγαλύτερος από τον πανελλαδικό, με τέσσερις ζώνες υψηλών και αυξημένων αναγκών, που αφορούν περιοχές και στους τέσσερις Νομούς της περιφέρειας. Κατά συνέπεια δημιουργείται μία αδιέξοδη κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους, όπως είναι η σωστή, ισορροπημένη, πλήρης διατροφή για την υγιή ανάπτυξή τους.
Όμως, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, μόνο 59 σχολεία (45 στην ΠΕ Ηρακλείου και 14 στην ΠΕ Ρεθύμνου) εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», συνολικά μαζί με την επέκταση του προγράμματος που έγινε στις 9/11/20. Παρά τα ενδεικτικά κριτήρια που τίθενται στην με αριθ. πρωτ. Φ.14/ 144317/ΦΜ/ 145399/Δ1 απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, κ. Σ. Ζαχαράκη για την επέκταση του προγράμματος (περιοχές με σημαντικά οικονομικά προβλήματα, σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής αποστέρησης, που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες), ελάχιστες σχολικές μονάδες (6 στην ΠΕ Ηρακλείου και 2 στην ΠΕ Ρεθύμνου) κατάφεραν να προστεθούν στη λίστα των «δικαιούχων», καθώς έμπαινε η προϋπόθεση ο αριθμός που θα δηλωθεί να μη ξεπερνά τον αριθμό των διαθέσιμων γευμάτων ανά Π.Ε. Την ίδια στιγμή και ενώ από τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω αποδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη επέκτασης του προγράμματος σε όλη την Κρήτη, οι ΠΕ Χανίων και Λασιθίου για άλλη μια χρονιά δεν εντάχθηκαν σε αυτό. Από την άλλη το δεκατιανό αφήνεται στην ευχέρεια του κάθε Δήμου και τη «φιλανθρωπία» του κάθε επιχειρηματία, χωρίς να παρέχεται σταθερά και ενιαία σε όλα τα παιδιά. Αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι το 7ο Δημοτικό Χανίων, όπου την περσινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων το 80% των μαθητών δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε λίστα σχολικών ειδών αναγκαίων για την εκπαιδευτική διαδικασία, που δεν παρέχονται από το κράτος και όπου δε λειτουργεί κυλικείο, γιατί τα περισσότερα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν οτιδήποτε από το κυλικείο. Συνάμα δεν έχουν παρθεί μέτρα για τις περιπτώσεις -όπως η τωρινή- που οι σχολικές μονάδες έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας (εκτός των ειδικών σχολείων), ώστε τα γεύματα σε συνεργασία με τους Δήμους να φτάνουν στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη και τα δικαιούνται! Προκύπτει, λοιπόν, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, ζήτημα διαβίωσης για χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους στην Κρήτη, το οποίο πρέπει άμεσα να λυθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η καθολική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού σε σίτιση είναι επιβεβλημένη, καθώς η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων δημιούργησε αυτή την τραγικά αδιέξοδη κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες. Ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και με τα βάρη και τις υποχρεώσεις της προηγούμενης και της τωρινής οικονομικής κρίσης, είναι επιβεβλημένη ανάγκη η επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα σχολεία και για όλους τους μαθητές, χωρίς διακοπή του προγράμματος στην περίοδο αναστολής της λειτουργίας τους. Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για τις οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους. Χρειάζεται, συνεπώς, να συμπεριλάβουν και τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, στη β/θμια εκπαίδευση, τυπική και ειδική. Είναι αναγκαίο, επίσης, να διαμορφωθούν τα ανάλογα διατροφολόγια, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, είναι αναγκαία και η θεσμοθέτηση και διανομή δεκατιανού για την καθολική-ενιαία κάλυψη των αναγκών σε σίτιση των μαθητών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
Την άμεση επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα σχολεία και για όλους τους μαθητές της Περιφέρειας Κρήτης, με την απαιτούμενη στο ύψος των αναγκών κρατική χρηματοδότηση.
Τη θεσμοθέτηση προγράμματος «Δεκατιανού» σε όλο το μαθητικό πληθυσμό της Περιφέρειας Κρήτης, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
Στις σημερινές συνθήκες αναστολής λειτουργίας των σχολείων η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, που διαθέτει τα στοιχεία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε, οι οικογένειες που έχουν άμεσα ανάγκη, να προμηθεύονται το καθημερινό τους γεύμα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών και των δομών των ΟΤΑ, αλλά και για τους γονείς.
Τη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και προσωπικού καθαριότητας.
Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας που να έχει εξολοκλήρου την ευθύνη για την εκπόνηση και την υλοποίηση τόσο σημαντικών προγραμμάτων όπως είναι η σίτιση των μαθητών".