Ελληνικός τουρισμός: Η μεγάλη επιστροφή και το παράδειγμα της Κρήτης

Newsroom
Newsroom

"Το ευεργετικό για την ελληνική οικονομία αποτέλεσμα δεν έτυχε, πέτυχε"

Γράφει ο Νίκος Χ. Παγώνης*

To 2022 σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού, με ρεκόρ εσόδων (και 3 δισεκατομμύρια έσοδα επιπλέον των 15 δισεκατομμυρίων που προέβλεπε ο προϋπολογισμός), την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, άνοιγμα νέων αγορών, στροφή προς τον πιο ποιοτικό τουρισμό και την Κρήτη σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το επίτευγμα μεγεθύνεται από το γεγονός πως επετεύχθη εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πανδημίας -χρειάστηκαν για παράδειγμα εκ του αποτελέσματος επιτυχημένες κινήσεις επανεκκίνησης του τουρισμού εν μέσω πανδημίας, όπως ο καθορισμός υγειονομικών πρωτόκολλων και ταξιδιωτικών οδηγιών- και πολέμου στην Ουκρανία, με τη ρωσική και την κινεζική αγορά, για διαφορετικούς λόγους, κλειστές. Το ευεργετικό για την ελληνική οικονομία αποτέλεσμα δεν έτυχε, πέτυχε, χάρη στη συντονισμένη και μεθοδική δουλειά των αρμόδιων Υπουργείων -κυρίως του Υπουργείου Τουρισμού-, του ΕΟΤ και τη συστράτευση υπό τον κοινό στόχο των τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμικών φορέων του τουρισμού, επιχειρηματιών και εργαζόμενων. Και έχει και συνέχεια, ήδη οι προκρατήσεις στην Κρήτη είναι έως και 50% αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η σεζόν ξεκινάει όλο και νωρίτερα και οδεύουμε με σταθερά βήματα προς την τουριστική σεζόν διάρκειας 12 μηνών.

Καθίσταται σαφές πως το επόμενο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό και την Κρήτη, με τα πολλά σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικά μνημεία τα οποία δέχονται μεγάλη επιβάρυνση, είναι ο βιώσιμος τουρισμός. Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για Φαλάσαρνα, Μπάλο και Ελαφονήσι ολοκληρώνονται, ενώ κινήσεις γίνονται και για την προστασία του Φοινικόδασους της Πρέβελης. Η έννοια του βιώσιμου τουρισμού αφορά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε από τον τουρισμό να επωφελούνται περισσότερες ή και όλες οι περιοχές της χώρας, για περισσότερους μήνες τον χρόνο, με τελικό στόχο τη 12μηνη τουριστική σεζόν. Αφορά επίσης τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στις περιοχές που ήδη δέχονται μεγάλη τουριστική κίνηση, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, οι οποίες είναι απαραίτητες και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών καθώς και για τη διευκόλυνση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δυναμικοί στην Κρήτη.

Ήδη, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ένα αίτημα δεκαετιών στο νησί και «ο δρόμος του μέλλοντος», όπως τον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, όπως και το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Δύο εμβληματικά έργα για την Κρήτη που υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. Σε συνδυασμό με πολλά άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, κρίσιμα έργα υποδομών που έχουν προγραμματιστεί και θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως μέρος του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης. Ζητήματα, όπως οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τουρισμό, υπάρχουν και πάντα θα προκύπτουν νέα, ωστόσο γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, στο μέτρο του εφικτού.

Από το δικό της μετερίζι η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας συνδράμει στην κυβερνητική προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις της. Οι Ε.Κ.Ο. διαβουλεύονται, ως οφείλουν, με την κοινωνία και με εκπροσώπους από όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας, αντλούν τεχνογνωσία, διασυνδέουν και μεταφέρουν τα ειδικότερα εργασιακά και όχι μόνο ζητήματα στην κομματική ηγεσία για την εξεύρεση της εκάστοτε καλύτερης δυνατής λύσης.



*Ο Ν. Παγώνης είναι Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ