ΕΛΛAΔΑ
Ελαιοτριβείο των Σερρών βραβεύτηκε στην Κρήτη για την ποιότητά του λαδιού του
Από κάθε γωνιά της χώρας για λάδι στο ελαιοτριβείο του Θανάση
Επί τρείς ημέρες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανίων, οι συμμετέχοντες στο 9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς με το σύνθημα «Κερνάμε Ελλάδα» ανέδειξαν την ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου.
Από τον Λευκότοπο Σερρών ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, δίνει την εικόνα του σύγχρονου ελαιοτριβείου, που κέρδισε το βραβείο και τις εντυπωσεις μεταξύ όλων των επαγγελματιών.
ΟΑθανάσιος Πιλιτζίδης, ελαιοτριβέας, εξηγεί τα δυο μυστικά της επιτυχίας. Τα σύγχρονα μηχανήματα και ο τρόπος παραγωγής του ελαιολάδου.
Το σημαντικότερο στάδιο της επεξεργασίας είναι η μάλαξη της ζύμης, αφού πρώτα οι ελιές καθαριστούν και πλυθούν. Εκεί που γίνεται η σύνθλιψη του καρπού.
Πρόκειται για μια κάθετη μονάδα, τα απόβλητα της οποίας πηγαίνουν για την παραγωγή βιοαερίου και δεν μένει το παραμικρό να επιβαρύνει το περιβάλλον, σημειώνει ο κ. Πιλιτζίδης.
Όσον αφορά την μείωση της φετινής παραγωγής και τις υψηλές τιμές τονίζει πως αντιστράφηκε η περυσινή κατάσταση. Η Ισπανία και η Ιταλία το 2022 δεν είχαν παραγωγή και όλοι προμηθεύτηκαν από την Ελλάδα. Οι Έλληνες παραγωγοί χωρίς να γνωρίζουν ή να σκεφτούν ότι οι καιρικές συνθήκες θα κτυπήσουν και την δική τους πόρτα, τα έδωσαν σε χαμηλές σχετικά τιμές και όταν ήρθε η εποχή των “ισχνών αγελάδων” βρέθηκαν απροετοίμαστοι.
Ελαιοτριβείο των Σερρών βραβεύτηκε στην Κρήτη για την ποιότητά του λαδιού του
Ο κ. Πιλιτζίδης, ευελπιστεί ότι την επόμενη χρονιά θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα ομαλοποιηθεί η αγορά. Όσον αφορά τις υπέρογκες τιμές, σημειώνει πως ο παραγωγός παίρνει γύρω στα 10 ευρώ το κιλό αλλά στο ράφι φτάνει σε διπλάσια τιμή, κυρίως λόγω της μεσολαβούσης επεξεργασίας και τυποποίησης.
Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν το άρωμα του καρπού ελιάς, με την κτυπητή γεύση, προτού αγοράσουν. Αυτά είναι τα μυστικά του γνήσιου λαδιού. Δεν πρέπει να παρασύρονται από τις χαμηλές τιμές στις οποίες πωλούν πλανόδιοι, γιατί τελικά επαληθεύεται πως “ότι δίνεις παίρνεις”.