ΕΛΛAΔΑ

Δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Οι νεκροί περιμένουν δικαίωση

Η καταστροφή, τα λάθη, οι διάλογοι και... οι συσκέψεις

No profile pic

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία με τη φωτιά στο Μάτι και τους 102 νεκρούς.

Οταν έσβησαν οι φλόγες της καταστροφής και φάνηκε η τραγωδία σε όλη της το μεγαλείο με τους νεκρούς και την απόλυτη καταστροφή με καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα, σταδιακά έβγαιναν στη δημοσιότητα ντοκουμέντα από το απίστευτο χάος, την έλλειψη συντονισμού, καθυστέρηση χρήσης εναέριων μέσων και ευθύνες-μπαλάκι ανάμεσα σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία.

Σήμερα εμβρόντητοι οι κάτοικοι από το Μάτι, αλλά και η ελληνική κοινωνία διάβασε και άκουσε τα ντοκουμέντα από την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και τις τρικλοποδιές που φαίνεται να έβαζαν μεταξύ τους επιχειρησιακοί παράγοντες σε άλλες πυρκαγιές όπως στη Μάνη και τα Κύθηρα το 2017.

Τα εναέρια μέσα που δεν πήγαν στη φωτιά

«Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται σε ένα από τα ντοκουμέντα που προέβαλε ο Αλέξης Παπαχελάς το στον ΣΚΑΪ το 2019.Την ίδια ώρα, αεροπλάνα της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να βρεθούν στο σημείο δεν πετάνε ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Παράλληλα, παρουσιάζεται νέα εστία στα διυλιστήρια στην Κόρινθο. Ο διοικητής αποφασίζει το δεύτερο εναέριο να κάνει μόνο μια ρίψη στις πύρινες εστίες της Ανατολικής Αττικής και μετά να κατευθυνθεί προς Κόρινθο.

«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»

Το πρόβλημα συντονισμού της πυροσβεστικής με τις συναρμόδιες υπηρεσίες είναι προφανές.

Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος δύο χρόνια μετά ακούγεται σε ηχητικό να ζητάει από τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο να θάψει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις ευθύνες για την καταστροφή στο Μάτι.


 

Αβοήθητοι οι κάτοικοι στο Μάτι

Από τις μαρτυρίες και τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσίασε σε παλαιότερη εκπομπή ο Αλέξης Παπαχελάς προκύπτει πως οι κάτοικοι προσπαθούσαν μάταια να αποτανθούν στους ειδικούς για βοήθεια. «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει μια γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά εκείνη.

«Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα» λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια εκεί.

«Είπα ήρθε το τέλος μας»

«Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην πυροσβεστική η κυρία Κορίνα Κωνσταντινίδου περιγράφοντας τις δραματικές ώρες στην εκπομπή του ΣΚΑΙ. «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα», της απαντούν από την πυροσβεστική. «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ανταπαντά η τρομοκρατημένη γυναίκα.

«Κάντε υπομονή», λέει ένας πυροσβέστης σε άλλη κάτοικο που ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. «Πόση υπομονή να κάνω;» τον ρωτά εκείνη. «Οι άνθρωποι πνίγονται από τους καπνούς» αναφέρει κάτοικος στην πυροσβεστική. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ramanda όπου έχουν βρει καταφύγιο 400 κάτοικοι, προειδοποιεί ότι εάν η φωτιά φτάσει στις δεξαμενές γκαζιού του ξενοδοχείου θα υπάρξει καταστροφή, με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής να του ζητά να φροντίσει ο ίδιος το θέμα με πούλμαν που θα απομακρύνουν τους κατοίκους, με τον ιδιοκτήτη να εξηγεί ότι δεν έχει πρόσβαση.

«Τι θα βρούμε όταν σβήσει η φωτιά στο Μάτι»

«Να ανοίξει ο δρόμος να μην εγκλωβιστεί ο κόσμος όπως στην Ηλεία» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης σε συνάδελφό του στο αρχηγείο της πυροσβεστικής. Τα στελέχη της πυροσβεστικής καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Πολλές φορές στέλνουν τους κατοίκους αντί για τη σωτηρία, στο θάνατο.

«Της π….ας γίνεται» αναφέρει ένας πυροσβέστης. «Εγκλωβισμένοι... χάος, ούτε το ‘07 δεν έχω δει κάτι τέτοιο… Τι θα βρούμε όταν σβήσει η φωτιά στο Μάτι» του απαντά άλλος. Στις 7.50 το απόγευμα καταγράφεται η πρώτη κλήση για νεκρό, ωστόσο στο Συντονιστικό είναι επιφυλακτικοί.

Διάλογοι χάους και ντροπής: Τα πυροσβεστικά δεν είναι ταξί
Εξοργιστικοί διάλογοι που σοκάρουν και δείχνουν το αλαλούμ που επικράτησε στον τόπο της τραγωδίας με τους 100 νεκρούς περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο πόρισμα των εισαγγελέων για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Οι εισαγγελείς περιγράφουν την ασυνεννοησία που επικράτησε -μεταξύ άλλων- τις ώρες που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σωθούν, ενώ εκφράζουν ξεκάθαρες αμφιβολίες για τον αν «το κεντρικό συντονιστικό όργανο» γνώριζε πού ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί η παραδοχή με παράθεση δεκάδων δεδομένων από τους εισαγγελείς ότι ήταν τέτοιο το μέγεθος του αλαλούμ των κρατικών υπηρεσιών που δεν γνώριζαν ούτε ποιος ήταν ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων!

Απίστευτοι διάλογοι: «Δεν ξέρω ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια»

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι που ήρθαν στο φως τον Μάρτιο του 2019 των αρμοδίων που αφήνουν άφωνο κάθε πολίτη.

Ερμής Αθηνών προς Αξ. Υπηρεσίας του 199. " Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει βόρεια βορειοδυτικά έχει πιάσει κορυφογραμμή και δεν μου απαντάει κανένας. Γυρνάμε σε σας και δεν μου απαντάει ούτε από σας".

Αξιωματικός του 199:Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;
Eρμής Αθηνών: Οχι, όχι και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ τα εναέρια.
Αξιωματικός 199: " Ποιος τα διαχειρίζεται;"
Eρμής Αθηνών: " Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε..."

Οι συνομιλίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα καταδεικνύουν την απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος πολιτών, που κινδύνευε η ζωή τους, από τους τηλεφωνητές - χειριστές του προγράμματος της Πυροσβεστικής για τη διαχείριση των συμβάντων διάσωσης και πυρκαγιών σε σπίτια «199»- ΣΕΚΥΠΣ. 

Οι διάλογοι που περιγράφονται στην εισαγγελική διάταξη είναι χαρακτηριστικοί της απόγνωσης που βίωναν οι κάτοικοι προσπαθώντας να σωθούν. Δεν ήταν όμως και λίγες οι φορές που οι διαχειριστές των κλήσεων εμφάνισαν απρεπή συμπεριφορά.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί:
«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται»
«αυτό σας λέω κυρία μου ότι μπορούμε κάνουμε δέκα πέντε αυτοκίνητα είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα»,
«δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε....όχι, όχι τι είσαστε εσείς τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση τι είσαστε μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ....Κι εγώ δεν το κατάλαβα»,
«εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι; Θα ρθει»,
«καπνό (αλ) την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».
Ο παππούς θα πεθάνει ρε μ@λ@κ@
Εντάσεις όμως υπήρχαν και με τους εμπλεκόμενους φορείς:

«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα....στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα....τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεσ@@καμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@λ@κ@ είναι να πεθάνει ο παππούς....θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Οι εισαγγελείς διαπιστώνουν πως ήταν μικρός ο αριθμός των χειριστών - τηλεφωνητών καθώς ήταν μόλις τρεις ενώ η λειτουργία του προγράμματος έφτασε στο 19:17 της 23ης Ιουλίου στο μέγιστο της απόδοσης και λειτουργίας του. Μετά από το χρονικό αυτό σημείο η υπηρεσία κατέστη ανενεργή καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσμάτικά αλλα ούτε καν στοιχειωδώς, όπως αναφέρεται στη διάταξη

«Να καούν να βάλουν μυαλό ρε φίλε τα όρνια»!

Προκειμένου να καταδειχθεί εμφατικά η στάση -ευτυχώς ορισμένων - οργάνων του Π. Σ οι εισαγγελείς παραθέτουν και την συνομιλία του αξιωματικού του Π.Σ. με τον αξιωματικό υπηρεσίας του "199" όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέτας:

«Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε....Ναι μπορεί να έχουμε 50 νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα....Τα όρνια να μείνουν εκεί»...

«Έχω μωρό 13 μηνών... κάντε κάτι!»

Ο πανικός και οι έλλειψη συντονισμού οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις τους τηλεφωνητές να δίνουν λάθος οδηγίες και να παραπέμπουν τους πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο σε άλλες υπηρεσίες.

Στις 18:13 μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το "199" την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητο τους έχει καεί:

«Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τί λέτε τώρα;...» και ο χειριστής - τηλεφωνητής απάντησε: «σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Εχετε αυτοκίνητο;» Και μία γυναίκα του απάντησε: «όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι».

«Δεν γίνεται η κυρία να πάρει το 100;»

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο χειριστής - τηλεφωνητής δύο λεπτά αργότερα διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντας του: «ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν» και το ΚΕΠΠ απαντά: «ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».


 

Εάν οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως θα είχαν σωθεί

Οι περιγραφές είναι από μόνες τους συγκλονιστικές, όπως επίσης και το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί τις 293 σελίδες και περιγράφει μόνον λάθη, παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και απόλυτη ανυπαρξία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ανατολική Αττική.

«Εάν είχε κατ΄ ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης- προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά η ο καπνός και το θερμικό ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους» αναφέρουν.

Η παραδοχή των εισαγγελέων που αξιολόγησαν ένα τεράστιο υλικό από καταθέσεις και δεδομένα, ότι οι άνθρωποι αν είχαν ενημερωθεί θα μπορούσαν να γλυτώσουν το θάνατο ακόμα και χωρίς οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης, μιλά για τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν με απίστευτη προχειρότητα μια κατάσταση βιβλικής καταστροφής.
 

«Από όλα τα ανωτέρω προέκυψε, ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε τελικά, και του εκ του αποτελέσματος, ότι από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη- και όχι επί χάρτου- κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέτα και το ΝΤΑΟΥ Πεντέλης.

Επίσης από τα ανωτέρω προέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και με επάρκεια, στην εκ του νόμου αποστολή του και στις προβλεπόμενες από αυτόν αρμοδιότητες του. Ειδικότερα, τα ως άνω σοβαρά λάθη, ενέργειες αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, εντοπίζονται κυρίως :

στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
Στο Πυροσβεστικό Σώμα
Την ΕΛΑΣ
Την Περιφέρεια και τους Δήμους,
Τα φαινόμενα δυσλειτουργίας εντοπίζονται κυρίως σε δράσεις συντονισμού, επικοινωνίας και συνεργασίας των εμπλεκομένων δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε λάθη ενέργειες και παραλείψεις κατά τις δράσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης και αντιμετώπισης και γενικά της διαχείρισης της κατάστασης

Οι εισαγγελείς στο πόρισμά τους, πρόκειται ουσιαστικά για πολυσέλιδες απαλλακτικές διατάξεις για τους τέσσερις για τους οποίους δεν προέκυψαν ευθύνες, κονιορτοποιούν τους ισχυρισμούς της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου ότι δεν είχε εκείνη την ευθύνη της εκκένωσης των πληγέντων περιοχών.

"Η λήψη της απόφασης, αναφέρουν οι εισαγγελείς, για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας ..." και διευκρινίζουν ότι " όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο η απόφαση λαμβάνεται από το αρμόδιο Περιφεριάρχη ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη".

Το κλείσιμο της Μαραθώνος οδήγησε ανθρώπους στον θάνατο

Στο εισαγγελικό πόρισμα με στοιχεία και σε βάθος αξιολογήσεις οι εισαγγελείς καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το κλείσιμο της Μαραθώνος ήταν θάνατος για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή.

"Αναφορικά, τονίζεται στο πόρισμα, με την επίδραση που είχε η εκτροπή των οχημάτων που έγινε στον συγκεκριμένο χρόνο και στα συγκεκριμένα σημεία, πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

Κατά αρχήν στο χρόνο που έγινε η εκτροπή 18.25 18.30 όσα οχήματα βρίσκονταν ήδη επί της Μαραθώνος, βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο κλειστές διόδους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφύγουν και έτσι μπροστά στην απειλή της φωτιάς, που εκείνη την ώρα έβλεπαν να είναι στη Μαραθώνος, αντιδρώντας ενστικτωδώς έστριβαν προς το Μάτι και εισέρχονταν από κάθετες διόδους..."

Και συνεχίζει το πόρισμα. " Περαιτέρω επειδή οι εκτροπές έγιναν και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου στο Μάτι δημιουργήθηκε ξαφνικά μποτιλιάρισμα στα οχήματα, που κινούνταν ήδη εκεί, καθώς ξαφνικά η διακοπή της κίνησης δημιούργησε συμφόρηση εσωτερικά στην περιοχή και έτσι δεν μπορούσαν να απεγκλωβιστούν τα οχήματα και να διαφύγουν από την περιοχή.

Και το συμπέρασμα για την εγκληματική ενέργεια να κλείσει η Μαραθώνος.

"Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρων ήταν τελικά να εισέλθει μεγάλος αριθμός οχημάτων στο Μάτι πλέον αυτών που υπήρχαν ήδη και κινούνταν εκεί, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να κινούνται πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν. Ετσι η κίνηση γινόταν άτακτα, με συνέπεια να δημιουργηθεί συμφόρηση στους στενούς δρόμους και τελικά οι άνθρωποι να εγκλωβιστούν".


 

Δεν ήξεραν τον επικεφαλής των δυνάμεων στο πεδίο της πυρκαγιάς

Επίσης οι εισαγγγελείς περιγράφοντας το απόλυτο μπάχαλο της κρατικής μηχανικής κάνουν λόγο για "πλήρη σύγχυση και άγνοια για την πραγματική κατάσταση και την εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς στους διάφορους οικισμούς" και παραθέτουν ότι «δεν γνώριζαν ποιος ήταν κάθε χρονική στιγμή ο επικεφαλής των δυνάμεων στο πεδίο της πυρκαγιάς" και ότι "αγνοούσαν σε ποια πυρκαγιά ήταν επικεφαλής ο Διοικητής Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης. Και ειδικότερα, για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός του ΠΣ που διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα στην Περιοχή του Νταού Πεντέλης"!!

Βεβαίως στο πόρισμα καταγράφονται σκηνές εγκληματικών συμπεριφορών από αρμόδια όργανα, πυροσβέστες στο 199, όταν οι πολίτες καλούσαν πανικόβλητοι για να μάθουν που είναι η φωτιά, οι πυροσβέστες και λοιποί, δεν ήξεραν και απαντούσαν ακόμα και με εγκληματικό τρόπο, αρνούνταν να καθοδηγήσουν τους πολίτες και επεδείκνυαν συμπεριφορές που δεν περιγράφονται.

«Ο Τόσκας ήξερε»

Ομως οι εισαγγελείς πέραν όλων των άλλων καταγράφουν πως και ο υπουργός τότε Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε άμεση ενημέρωση.

Οι εισαγγελείς αφού αναφέρονται με λεπτομέρειες για τις αρχικές ενημερώσεις από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας προς τον κ. Τόσκα σημειώνουν ότι πήγαν στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΚΕ προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και στη συνέχεια έδωσαν εντολή να μεταβούν επιπλέον δυνάμεις και εναέρια μέσα στο συμβάν.

Και καταλήγουν «για το συγκεκριμένο θέμα συνολικά υπήρξε άμεση ενημέρωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κάθε χρονική φάση υπήρχε άμεση ενημέρωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα...».

Η on camera σύσκεψη

Ωστόσο οι αποκαλύψεις που έρχονταν συνεχώς στο φως της δημοσιότητας δεν σταμάτησαν να συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις καθώς, όπως προέκυψε από τα ντοκουμέντα που προέβαλε ο Αλέξης Παπαχελάς στον ΣΚΑΪ υπήρχαν καταγεγραμμένοι 13 νεκροί πριν από τη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής.


 

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που τότε έλεγε «προσπαθώ να βρω τα λάθη και δεν τα βρίσκω», σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις, σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ είπε ότι ήταν ασαφείς μέχρι εκείνη την ώρα οι πληροφορίες για νεκρούς και δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.

Η δήλωση Τόσκα: Δεν ενημέρωσα για τους νεκρούς -Ηταν ασαφείς οι πληροφορίες

«Η μάχη ήταν για τους ζωντανούς, αυτή ήταν η προτεραιότητά μας. Δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό γιατί ήταν ασαφείς μέχρι εκείνη την ώρα οι πληροφορίες». Αυτή ήταν η δήλωση του Νίκου Τόσκα, σχεδόν 9 μήνες μετά την τραγωδία.

Οι διάλογοι της Πυροσβεστικής -Ηξεραν για 13 νεκρούς πριν από τη σύσκεψη
Ενδεικτικό είναι πως η πρώτη αναφορά για νεκρό από τη φωτιά στο Μάτι, όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες της Πυροσβεστικής, έγινε στις 19:50 της 23ης Ιουλίου. Εως τις 23:45 ο αριθμός των νεκρών είχε ανέβει στους 13. Μάλιστα, γίνεται ξεκάθαρο από τους διαλόγους των πυροσβεστών πως πρόκειται για επιβεβαιωμένα θύματα και όχι για τραυματίες. Μιλούσαν για νεκρούς στο Κόκκινο Λιμανάκι, στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι από την Πυροσβεστική

-Εντός αμαξιού Opel Vectra, απανθρακωμένο άτομο, να γνωρίζετε.

-Έχουμε έναν άνθρωπο, προφανώς στην πόρτα του σπιτιού του είναι απ’ έξω. Είναι μπρούμυτα στο δρόμο νεκρός.

-Εχουμε και άλλα περιστατικά. Κι άλλα κι άλλα, αρκετά. Ακούστε με τώρα.

-Στο Μάτι, στην παραλία, έχουμε έξι καμένους.
-Οταν λες καμένους;
-Καμένους.
-Απανθρακωμένους;
-Ναι, ναι, ναι.

-Δυστυχώς έχουμε κι άλλον νεκρό.
-Περίμενε να το σημειώσω.

-Θέλω να δηλώσω ότι έχουν καεί δύο άνθρωποι στον Βουτζά.

-Κι άλλο, κύριε διοικητά. Μάλλον γυναίκα. Εντάξει, κ. διοικητά.
-Για να δούμε πού θα φτάσουμε...

-Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν.

Η σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Συντονιστικό

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από την πόλη Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Στις 23:30 της 23ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φτάνει στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Εως εκείνη την ώρα οι καταγεγραμμένοι νεκροί, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες της Πυροσβεστικής, ήταν ήδη 13.

Ούτε λέξη για τους νεκρούς στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, και ενώ ήταν γνωστό ότι 13 άνθρωποι είχαν καεί ζωντανοί στη φωτιά στο Μάτι, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είπε το παραμικρό, όχι τουλάχιστον όσο ήταν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι και οι υπουργοί Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος μιλούσαν για μεταφορά εγκλωβισμένων και βαριά τραυματιών και εκκένωση προς το λιμάνι της Ραφήνας, αλλά καμία αναφορά για νεκρούς. Ακόμα και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής το μόνο που είπε ήταν πως επιχειρούν στην περιοχή 80 πυροσβεστικά οχήματα.

Οι διάλογοι Τσίπρα στο Συντονιστικό

Αλέξης Τσίπρας: Δηλαδή είναι εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι.
Νίκος Τόσκας: Ηταν εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα μικρό λιμανάκι στο Μάτι...
Τους μεταφέραμε από εκεί, συνεχίζεται η επιχείρηση προς τη Ραφήνα.
Σωκράτης Φάμελλος: Τώρα κάνουμε εκκένωση προς το λιμάνι της Ραφήνας.
Παύλος Πολάκης: Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι ήρθαν με το πλωτό του Λιμενικού.
Αλέξης Τσίπρας: Πόσες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή κάτω στον Βουτζά και στη Ραφήνα;
Επικεφαλής Πυροσβεστικής: 80 πυροσβεστικά αυτοκίνητα.
 

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση